Хомеопатия и храносмилателни заболявания

Всяка година през април се провежда Световна седмица на хомеопатията в над 45 страни, която се фокусира върху значими заболявания и подхода и опита на хомеопатията в тяхното лечение и превенция. Темата тази година беше Хомеопатия и храносмилателни заболявания.

Кои са най-важните послания, които искаме да достигнат до хората:

Храносмилателната система е наш център, с който ние влизаме в контакт с околната среда чрез храната и това, което приемаме през устата си. От правилното храносмилане и балансирано хранене зависят след това множество процеси на метаболизма. От състоянието на червата зависи и нашия имунитет, т.к. 80% от имунните клетки са там. Това е свързано с алергиите и автоимунните заболявания.

Стомашно-чревната система е и нашия втори мозък, с който ние възприемаме околната среда и изпращаме информация към главния мозък. В тази връзка много проблеми с ума и емоциите, също могат да са следствие на храносмилателни проблеми или първопричина за развитие на такива. Например депресията, тревожността, трудности с паметта и концентрацията, забавено развитие при децата.

Хората, които са склонни да се тревожат често имат проблеми със стомаха и червата като гастрит, язва, колит. При синдрома на раздразненото дебело черво, който засяга все повече хора, също има двупосочна връзка и дразнене както в червата, така и на нивото на емоциите.

Чревна дисбиоза и пропускливи черва

Чревната дисбиоза днес засяга много хора и е състояние, при което има нарушение на равновесието между полезните и болестните бактерии в червата. При нея се развиват повече патогенни бактерии и гъбички, които отделят токсини.

Съответно се намаляват ползите от полезните бактерии, като синтезиране на важни витамини, смилане на храната, преработване на тежки метали и токсини, по-толерантен имунитет и много др. Често дисбиозата е следствие на приемани лекарства като широко спектърни антибиотици.

Повишеният чревен пермеабилитет (т.нар. синдром на чревна пропускливост) се смята, че засяга голям процент от хората. Той води до нарушаване целостта на чревната лигавица и попадане в кръвотока на несмляна храна, протеини, бактерии и техни токсини. Този синдром допринася за развитието на алергии, автоимунни заболявания, кожни и психични проблеми, забавяне в развитието при децата.

С новите техники за анализ и новите пробиотици, които се разработват се залагат големи надежди за подобряване на проблемите на храносмилателната система. Пробиотиците обаче сами по себе си не са достатъчни, освен това не знаем какъв ефект ще предизвикаме с вкарване на различни щамове бактерии в тялото.

При храносмилателните проблеми има нужда от цялостен подход към конкретния човек и неговите оплаквания, който включва множество аспекти:

  • Балансирано хранене с полезни, питателни храни.
  • Избягване на захарта, преработените храни, газирани напитки, рафинирани продукти.
  • Детоксикация на червата от токсини, патогенни бактерии и шлаки.
  • Детоксикация на приемани лекарства, които увреждат чревната микрофлора като антибиотици, кортикостероиди, контрацептиви.
  • Адресиране на чревната дисбиоза.
  • Възстановяване на увредената чревна лигавица.
  • Балансиране на стреса и емоциите.
  • Нормална хигиена без свръх хигиена и дезинфекция.
  • Избягване на прием на лекарства като антибиотици, кортикостероиди, противозачатъчни и др.

Хомеопатия и храносмилателни заболявания

Хомеопатията разполага с инструменти за подобряване на средата в червата, за повлияване на чревната дисбиоза, за балансиране на емоциите и психиката, за детоксикация на приемани лекарства и др.

Заедно с балансирано хранене, прием на подходящи възстановяващи билки и добавки, хомеопатията е ефективен метод за профилактика и лечение на стомашно-чревните оплаквания. Важна роля има и правилната профилактика, т.к. състоянието на храносмилателната система оказва влияние на целия организъм.

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *