Хормонален баланс с природни методи

Да се погрижим за себе си със силата на природата!

Хормоните, като естроген, тестостерон, адреналин и инсулин са важни химически субстанции, които засягат много аспекти от цялостното здраве. Хормоните се секретират от различни жлези като щитовидна жлеза, надбъбреци, хипофиза, яйчници, тестиси и панкреас. Цялата ендокринна система работи заедно като контролира нивата на хормоните, циркулиращи в тялото. Ако един или повече хормони са дори слабо дисбалансирани, това може да има най-различни и големи последствия за здравето.

Стандартното лечение на хормоналните дисбаланси, включва синтетични хормоно-заместителни терапии, противозачатъчни таблетки, инсулинови инжекции, лекарства за щитовидната жлеза и др. Повечето хора с хормонални проблеми разчитат на тези терапии, но за съжалание последствията са:

 • Зависимост от лекарства през целия живот за да се контролират симптомите.
 • Симптомите се потискат, без да се лекуват, което значи че пациента ще продължи да развива усложнения от болестта в други части на тялото, с прогреса на болестта.
 • Нежелани странични ефекти като повишен риск от инфаркт, остеопороза, тревожност, репродуктивни проблеми, туморни образувания и др.

Добрата новина е, че има начини хормоните да се балансират естествено.

Признаци и симптоми на хормонален дисбаланс

Най-често срещаните симптоми на хормонален дисбаланс са следните:

 • Хормонален баланс с природни методиБезплодие и нередовен цикъл
 • Покачване на килограми или загуба на килограми (без да е свързано с промени в диетата)
 • Депресия и тревожност
 • Умора
 • Безсъние
 • Ниско либидо
 • Промени в апетита
 • Храносмилателни проблеми
 • Косопад и оредяване на косата

Симптомите могат да варират, в зависимост от вида нарушение или заболяване. Например повишения естроген може да доведе до проблеми като ендометриоза и репродуктивни нарушения, докато при диабета има покачване на тегло, промени в апетита, увреждане на нервите и проблеми със зрението.

Някои от най-честите хормонални нарушения и симптоми при тях са:

Естрогенна доминация (повишаване на естрогена в тялото): промени в съня, теглото и апетита, усещане за по-голям стрес, забавен метаболизъм.

Синдром на поликистозните яйчници: безплодие, покачване на кг, по-висок риск от диабет, акне, повишено окосмяване.

Нисък естроген: намалено либидо, репродуктивни проблеми, нередовен цикъл, променливо настроение.

Хипотироидизъм: забавен метаболизъм, покачване на кг, умора, тревожност, раздразнителност, храносмилателни проблеми, нередовен цикъл.

Хипертироидизъм и болест на Грейв: тревожност, тънка коса, загуба на тегло, синдром на раздразненото черво, проблеми със съня, сърцебиене.

Нисък тестостерон: еректилна дисфункция, загуба на мускулна маса, умора, променливо настроение.

Диабет: покачване на кг, увреждане на нервите, повишен риск от загуба на зрение, умора, трудно дишане, сухота в устата, кожни проблеми.

Изтощение на надбъбреците: умора, мускулни болки, тревога и депресия, нарушен сън, неяснота на ума, репродуктивни проблеми.

Рискови фактори и причини за хормонален дисбаланс

Хормоналните нарушения са многофакторни заболявания, и са причинени от комбинация от фактори като диета и начин на хранене, медицинска история, генетика, нива на стреса и излагане на токсини от околната среда.

Някои от главните допринасящи фактори за хормонален дисбаланс са:

 • Хранителни алергии и състояние на червата. Новите изледвания показват, че чревното здраве играе голяма роля в хормоналната регулация. Ако имате синдром на пропускливите черва или липса на пробиотици в чревната стена, сте по-предразположени към диабет и затлъстяване. Това е защото възпланието в червата засяга след това всеки аспект на здравето.
 • Затлъстяването и покачването на кг – мастната тъкан произвежда свои хормони
 • Високи нива на възпаление в тялото от неправилна диета и заседнал начин на живот
 • Генетична предразположеност
 • Токсичност – излагане на пестициди, токсини, вируси, цигарен дим, голямо количество алкохол и вредни химикали
 • Високи нива на стрес и липса на достатъчно сън и почивка

Как да балансираме хормоните с натурални методи?

С подходяща диета, използване на билки и подправки, избягване на токсините, намаляване на стреса и грижа за чревното здраве. Виж как в програмата Женско здраве с природни средства!

 

 

 

 

 

 

 

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *