Как стигнах до тук?

Може би винаги съм била амбициозна и съм си поставяла високи цели, защото още като ученичка реших, че ще уча фармация и всичките ми усилия бяха в тази посока. Учех много, посещавах курсове и накрая бях от първите класирали се в списъка. Като студентка имах самочувствието че уча престижна професия, че фармацевтите са специалистите, които знаят най-много за лекарствата, билките, хранителните добавки. Но след толкова видове химия, ботаника, химически формули пропускахме, че най-важното е грижата за пациента и как да му помогнем най-добре, затова когато можехме да избираме предмет аз избрах – Фармацевтични грижи, тъй като лекарствените грешки често водят до нежелани ефекти.

А ти върху какво се фокусираш? Какви цели си поставяш и успяваш ли да постигнеш баланс между работата и семейството, остава ли ти време да се погрижиш за себе си, за здравето си, да си в добра форма, храниш ли се здравословно?

Първите успехи и разочарования

Когато започнах работа като фармацевт в аптека още като студент, нямах никаква представа как да консултирам пациентите/клиентите според индивидуалните им потребности. С течение на времето и опита и познаването на различните лекарства, добавки, витамини станах добра и уверена в това. Но с годините след като завърших, имаше и много разочарования. Бяхме затрупани с документация и изисквания, вместо да се фокусираме върху грижата за пациента. Най-тъжното от всичко, беше гледката на хронично болните, които всеки месец идваха за своите лекарства от здравната каса. Това бяха и са едни хора, без енергия, без плам в очите, без вяра че ще оздравеят, примирени че цял живот ще пият лекарства, които стават все повече и с все повече странични ефекти.

А ти как приемаш успехите, а как се справяш с разочарованията? Имаш ли механизъм за освобождаване от негативните емоции или те дълго тлеят в теб?

Промяната

В този момент, търсех решение за здравословни проблеми на моите близки и открих  помощ в хомеопатията, тъй като антибиотиците не помагаха и проблемите се задълбочаваха. След като видях ефекта и подобрението, започнах по-активно да препоръчвам хомеопатия и природни средства на пациентите в аптеката. Скоро след това реших, че ще променя пътя си, за да мога да съм по-полезна на другите. Започнах да уча хомеопатия, и оттогава природните средства са помагали на мен и моето семейство за най-различни проблеми като настинки, леки травми, кожни оплаквания, хормонални отклонения, високо кръвно налягане, алергии, емоционални състояния и др.

Междувременно докато учех хомеопатия в ЦЗО Едикта, акредитиран курс за медицински специалисти от Европейският комитет по хомеопатия, се обучих и в методи за емоционална интелигентност и ненасилствена комуникация. Започнах да провеждам курсове за деца, за развиване на емоционална грамотност заедно с Communication Academy, постепенно и курсове за учители и лекции за родители. Това не беше случайно, тъй като емоционалното развитие на детето още от ранна възраст, оказва влияние и какъв човек ще стане. Всичко е свързано – средата в която живеем, начина на мислене и поведение, емоционалните реакции влияят на здравето и успеха в живота.

А ти имаш ли нужда от промяна, а готова ли си да я направиш? Готова ли си да направиш първата стъпка и да вървиш по този път?

Новото начало

Аз съм от хората които обичат да изпипват нещата, и след като завърших хомеопатия, ми беше нужно време да натрупам практически опит в холистичното консултиране. Имам късмета да работя с най-добрите хомеопати в България, които ми станаха ментори и учители в това, да приложа знанията на практика. И щастието да се уча от най-добрите световни учители по хомеопатия, чрез семинарите за продължаващо обучение. Защото всеки човек е една уникална вселена, и за да стигнем до дълбочината на проблема, е важно да се познава човешката природа.

С опита се сблъсках и с много случаи на прекомерна употреба на силни лекарства като антибиотици, кортикостероиди, хормони и други. Обикновено след дълго лечение, пациентите търсеха алтернатива и облекчение на своето състояние. Колко по-хубаво би било ако природните методи и здравословния начин на живот бяха първи избор на семействата, отколкото последна надежда за по-добро здраве.

За това моята мисия е да образовам и подкрепям семействата и хората с обученията които правя, статиите и индивидуалните консултации да правят профилактика, да се грижат за себе си, да живеят здравословно, да са осъзнати какво се случва с тях, вместо да търсят лесно решение и замаскиране на симптома, но въпреки това болестта да се задълбочава и усложнява.

Като част от управителния съвет на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, имам отговорната задача заедно с колегите, да запознаваме пациентите и лекарите с актуалните проблеми в сферата на здравеопазването и възможностите на хомеопатията за решение, както и да установяваме добри практики и политики заедно с международните организации, така че да имаме хомеопатия на световно ниво в България и обучени специалисти за доброто на всички пациенти.

А ти, искаш ли да поемеш отговорност за здравето си вместо да търсиш лесни решения? В крайна сметка здравето е най-голямото ни богатство. Ако сме здрави, изпълнени с енергия и позитивни, само тогава можем да дадем най-доброто от себе си на близките си и в работата си.

Ако усещаш нужда от подкрепа, свържи се с мен!