Когато натуралните методи не са достатъчни

Лечението с хомеопатия и алтернативни терапии е ограничено от стадия на заболяването и индивидуалните фактори!

Повод да напиша тази статия са случаи, с които се сблъсквам през последните години и които ме накараха да осъзная че всеки метод и система има своите възможности и ограничения, както и че всеки човек има различен капацитет да възстанови здравето си в зависимост от напредването на заболяванията си.

Като всеки начинаещ в дадена област, преди във фармацията и в началните години на алтернативната медицина и терапии, обзета от идеализъм и вдъхновение, си мислех че всичко е възможно и че лекарствата помагат или че хомеопатията помага винаги.

С времето и практиката първо видях, че лекарствата колкото и да помагат, толкова и вредят. Това ме накара да търся по-осъзнати и натурални подходи за профилактика и лечение като класическа хомеопатия, натуропатия, китайска медицина и др.

Нужен е индивидуален подход при всяко хомеопатично лечение!

Тези по-щадящи подходи работят чудесно при по-млади хора и в по-начални стадии на заболяванията, при функционални промени и не толкова напреднали структурни промени. Но при по-възрастните хора с напреднала патология, особено с дегенеративни изменения често е трудно, бавно и почти невъзможно да настъпи излекуване, а само облекчаване на симптомите и подобрение на качеството на живот.

Дефицитите е важно да бъдат набавени!

В много ситуации като хормонални дефицити, сърдечно-съдови заболявания, тежка астма, психиатрични проблеми, надбъбречна недостатъчност, улцеративен колит, тежка епилепсия лекарствената терапия е опасно да бъде спирана и хомеопатията и алтернативната терапия е допълваща към настоящото лечение.

Възможността за подкрепа и действие на хомеопатията е ограничена и от индивидуалната способност на организма да преодолее дисбалансите. Ако има липса на важни вещества като витамини, минерали, ензими, хормони, вода, аминокиселини те трябва да бъдат набавени допълнително.

Няма метод и подход, който да е панацея, винаги според индивидуалните нужди на всеки човек се избират най-добрите подходи и комбинация от методи.

Естествени бременност, раждане, кърмене – не винаги е възможно!

Друга ситуация, в която не винаги нещата се получават по най-естествения начин са бременността, раждането и кърменето. Макар винаги да казвам и да съветвам родителите да заложат максимално на естественото забременяване, естествено вагинално раждане вместо секцио, продължително кърмене вместо хранене/дохранване с адаптирано мляко, има ситуации в които това не е възможно и причините са много.

Често хората са допълнително стресирани от желанието си нещата да се случат по най-щадящия и натурален начин, но когато това не е възможно, приемането на ситуацията за най-добрата възможна помага да вървим напред, вместо самосъжалението и чувството за вина. Аз също съм била в подобни ситуации, но е важно да имаме предвид стреса който си създаваме когато сме фиксирани в желанията и очакванията си, вместо към най-доброто за конкретния момент.

Да избягваме крайностите!

Същевременно битува мнението, че хомеопатията и алтернативната медицина са само за децата и за леките случаи, това не е така и практиката показва много успешно разрешени сериозни здравословни проблеми.

С времето и опита стигнах до това, че всяка една крайност не е полезна, дори вредна. Силните фармацевтични лекарства въпреки, че имат безкрайно много странични ефекти са ни нужни в много ситуации, особено в спешната помощ и живото-застрашаващи проблеми.

От друга страна можем много да си помогнем с холистичните терапии, с народната медицина, билките, хомеопатията, цветните есенции и много други методи, даващи облекчение на хората за симптоми и проблеми с които се борят от години.

С две думи крайностите не са полезни, защото живота винаги ни предизвиква да преживеем и другата полярност на това, към което се стремим и което искаме. Всичко е въпрос на баланс и да приемаме нещата цялостно, вместо едностранчиво.

Надявам се тази статия да ти е била полезна, ако е така предай я нататък! 🙂

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *