Новата медицина

Персонализирани, генетични тестове

Персонализираният и индивидуален подход към профилактиката и лечението заема все по-голяма важност в медицината.

За това спомагат новите открития в областта на генетиката и приложението на персонализирани, генетичните изследвания за определяне на индивидуален режим на хранене, спортен режим, и терапевтичен план за профилактика на значими заболявания и лечение.

Както алтернативните методи, така и съвременната медицина се насочват към индивидуален поход и персонализирано здравеопазване. Гените носят информация за синтезиране на белтъци. При мутации в тях има липса на синтез на белтъка или недостатъчно функционален белтък. Наличието и натрупването на грешки и мутации може да доведе до различни заболявания.

Учените изследват връзките между начина на живот, хранене, двигателна активност, приема на определени храни и добавки, замърсяванията и влиянието върху гените. Това е сферата на науката епигенетика, която изучава влиянията на околната среда върху гените.

В България генетични тестове се предлагат от Нутриген, в партньорство с датската компания DNA Life, а добрата новина е че преминах обучение за работа с тях. Има на разположение 3 панела, които изследват различни гени, това са NG Diet, NG Estrogen и NG Health.

NG Diet – дава информация за контрола над теглото при хора, предразположени генетично към затлъстяване. Резултатите от теста дават информация за превенция на затлъстяването и контрол над теглото. Затлъстяването е сериозен медицински проблем и водеща, предотвратима причина за смърт в световен план, а не козметичен.

Затлъстяването е рисков фактор за всички значими заболявания като диабет, рак, сърдечно-съдови болести и др. Изследват се гени, свързани с метаболизма, чувствителност към инсулин, метаболизъм на мазнините, реакция към упражнения, циркадни ритми, пристрастяване и преяждане, възпаление и др. Резултатите от теста могат да се използват от специалистите за насоки за:

 • Хранителен режим
 • Двигателен режим
 • Промяна на начина на живот

Тестът е приложим при хора, които срещат трудности да регулират килограмите си, или като профилактика за по-пълноценно хранене и начин на живот.

NG Estrogen – изследва метаболизирането на естрогена, синтеза на естроген и фази 1 и 2 от детоксикацията. Подходящ е за жени с естрогено-зависими заболявания като ендометриоза, предменструален синдром, фиброзни тумори на матката и фиброкистоза на млечните жлези, цервикална дисплазия, системен лупус еритематозус. Препоръчителен е при жени с фамилна история на рак на яйчниците, гърдата, матката. При затлъстяване и описаните състояния, свързани с естрогена.

Резултатите от теста дават информация за насочване от специалиста на подходящ хранителен режим и хранителни добавки, както и насоки свързани с приема на синтетични хормони.

NG Health – е най-богатия на информация от 3те панела, като дава насоки за ранна превенция на социално-значими заболявания. Тестът изследва:

 • Липиден метаболизъм
 • Възпаление
 • Детоксикация
 • Оксидативен стрес
 • Здравина на костите и риск от остеопороза
 • Нужда от антиоксиданти
 • Чувствителност към инсулин и риск от диабет
 • Реакция към храни

Тестът определя генетичната предразположеност към редица заболявания като диабет, остеопороза, риск от злокачествени заболявания, и дава насоки към специалистите за промяна в начина на хранене, промяна на начина на живот и хранителни добавки, подкрепящи превенцията и здравето. Резултатите от теста, очертават уникалния здравен профил на всеки човек и дават насоки за дългосрочен, здравословен начин на живот.

Как да си направя тест? На сайта на Нутриген може да поръчате тест, процедурата по вземане на материал е съвсем проста и може да се случи в домашни условия (използва се лигавица от устната кухина). Резултатите се получават в рамките на 4-6 седмици, в цената е включена и консултация с лекар генетик, за разчитането им, тъй като информацията е доста сложна и специфична.

Преди и след да си направите теста е добре да се свържете с мен, за да определим кой от панелите ще е най-релевантен за вас, както и след получаване на резултата, да определим промени в начина на хранене и природни методи за профилактика и подобряване на здравословното състояние. Свържете се с мен, за да получите код за 10% отстъпка от цената на тестовете.

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *