Подари подарък със смисъл!

Без вещи можем, но не можем без любов, усмивка и топлина! 🙂

Тази статия е вдъхновена от философията за минимализма и избягване на затрупването с ненужни вещи. Далеч от модата на комерсиалното да сме с последния модел телефон, с маркови дрехи, скъпи бижута, нова кола и т.н. Подари подарък със смисъл – на някой нуждаещ се или на своите близки!

Да сме “Еко” е не просто мода, а крайно необходимо!

Не просто е мода да мислим екологично и практично, а необходимост и да прозрем, че не е нужно да изхвърляме на боклука нещо, което не ни трябва. Не е нужно да купуваме прекалено много техника, дрехи, екипировка, козметика и неща за бита.

Кажи “Да” на преизползването!

Освен това можем да преизползваме – дрехи, обувки, чанти, уреди. Особено за малките деца, когато дрехите и обувките бързо се износват. Вместо да затрупваме гардероба можем да дарим дрехите на роднина, приятел, на благотворителна организация, която събира дрехи и обувки за деца и младежи.

Бебешките и детски играчки, колички, люлки, столчета и прочее – нужни ли са ни всички неща, които се предлагат за бебета и малки деца – от бънджита, проходилки, коли за бутане, кончета, механични люлки, бебефони, стерилизатори и т.н.

Първо, че не е добре да разглезваме децата и да ги затрупваме с много играчки и вещи. Децата имат нужда от концентрираното внимание на родителя, това не може да се замени с играчка. Освен това имат нужда да изследват света и да развиват креативност и любопитство, вместо да гледат светещи екрани и таблети.

От колко вещи всъщност се нуждаем?

Колко чаши, чинии, тави, тенджери използвате в ежедневието си? От колко дрехи и обувки наистина имате нужда, в предвид че все повече работим от вкъщи и сме ограничили контактите си? Запазете това, което наистина използвате, а останалото дарете на семейства в нужда, на възрастни хора, които са с ограничени възможности.

Колко храна изхвърляте всеки ден? Готвите ли повече от колкото можете да изядете? Слагате ли си по-голяма порция, а остатъка изхвърляте? Сипвайте малки порции и преизползвайте остатъка от храната в ново ястие на другия ден. Правете си заготовки като сварена киноа, леща, ориз, които може бързо да забъркате със салата или задушени зеленчуци, за да спестите време от готвене.

От колко техника и уреди наистина имате нужда и реално използвате? Наистина ли използвате блендера, чопъра, кухненския робот, пасатора, миксера, сокоизтисквачката, пекарната, съдомиялната, тостера, гофретника и всички други малки и големи електроуреди, с които разполагате? Ако само събират прах, намерете им по-умно приложение и се отървете от тях в полза на някой друг.

Наистина ли имате нужда от нов телефон, таблет, кола, лаптоп, телевизор? Или задоволявате друга нужда с това да си купувате вещи, като например да се чувствате по-значими, успешни, да получавате признание и възхищение от близките и приятелите си? Можете ли да помислите за други начини да задоволите тези си потребности, като например да помагате на другите, да споделяте знанията и уменията си и т.н.

С тази статия не искам да кажа да се откажем от всички удобства и сами да правим всичко. Или да се лишаваме от нови дрехи и подаръци. Тя е призив да сме щедри и да правим добро на тези, които се нуждаят от него. Вместо да купим пет играчки на децата, можем да купим две, а другите три да дарим на деца в неравстойно положение.

Вместо да изхвърляме храна, можем да планираме по-внимателно и да дарим храна на нуждаещи се възрастни хора.

Да подкрепим малки производители, магазини и търговци, наши приятели с малък бизнес!

Вместо да купуваме скъпи марки, можем да подкрепим наш приятел или собственик на малък магазин, артист или местен дизайнер. Да изберем ръчно изработени вещи или здравословни продукти с истински съставки. Да подарим преживяване, което ще донесе позитивни емоции, вместо луксозна вещ.

Моите подаръци и тази година са предимно книги, здравословни продукти, супер храни, насочени към физическото, емоционално и духовно здраве.

Ако смяташ за ценно това, което правя и искаш да подариш на себе си или на свой близък знание с практическо приложение за подобряване на здравето и качеството на живот, може да се възползваш от 20% отстъпка от моите курсове и видео програми до 22 декември.

А до края на декември може да се запишеш за участие в онлайн курса Училище за здраве на преференциална цена от 120лв, вместо 150лв. Той включва 4 Мастър класа и ще започне през януари 2022г.:

  1. Балансирано хранене за съвременния начин на живот
  2. Добро храносмилане и чревно здраве
  3. Емоционално здраве и справяне със стреса с природни средства и майндфулнес
  4. Практикум – използване на билки, минерални соли, Бахови есенции и хомеопатия в ежедневието при физически и емоционални оплаквания.

И нека тази и всяка Коледа, да мислим по-малко за материалните подаръци и да се погрижим да присъстват усмивката, любовта, доверието и състраданието между хората. Светли празници!!! 🙂

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *