Пролетен детокс в 5 лесни стъпки

Пролетта е идеалното време за детоксикация на натрупаните токсини!

Наближава идването на пролетта и събуждането на природата за живот. Заедно с нея и в духа на сезонните цикли и биоритми, ние също усещаме енергията на обновление и оживление. Според традиционната китайска медицина, ако през зимата бъбреците не са работили много добре и не са си свършили работата за детоксикация, се натрупват повече токсини в организма и може да се прояви пролетна умора.

Китайската медицина казва, че през пролетта активните органи са черния дроб и жлъчния мехур, затова през този сезон е добре да подкрепим тяхната работа. А както знаем, черния дроб е нашата лаборатория, главния детоксикиращ орган в тялото ни, който в съвремието е сериозно затруднен с изхвърлянето на всички токсини от околната среда и храната.

Как по лесен и щадящ начин да подкрепим черния дроб и да направим една пролетна детоксикация? Вижте в 5 стъпки:

  • Разтоварващ режим за хранене. Черният дроб и бъбреците са сериозно затруднени от големите количества животински протеини, т.к. трябва да се справят с продуктите от тяхната обмяна и да ги изхвърлят. Затова нека за определен период да се наблегне повече на растителната храна. Могат да се спазват традиционните Великденски пости. Да се направят няколко последователни дни само на сокове и течна храна. Подходящо е да се правят и 1-2 разтоварващи дни всяка седмица. Това дава възможност за почивка и презареждане на храносмилателната система и органите на детоксикацията.
  • Горчивите треви и билки напролет стимулират образуването на жлъчка и подкрепят черния дроб. Не е случайно, че през пролетта има много треви и билки с жълт, зелен цвят и горчив вкус като глухарче, рукола, див лук, левурда, киселец, спанак, коприва, лапад и др. Горчивите вещества стимулират храносмилателните сокове, ензими и секрецията на жлъчен сок и подобряват храносмилането. Затова през пролетта нека да консумираме повече диворастящи треви и билки.
  • Билки, които пречистват черния дроб. Подходящо е заедно с другите мерки да приемаме и добавка, която да улесни изхвърлянето на натрупаните токсини. Такива са добавките с бял трън, куркума, корен от глухарче, тулси (Аюрведа), буплеурум (китайска медицина).
  • Да улесним изхвърлянето на токсините чрез спа процедури и активно спортуване. Сауната и парната баня са подходящи методи за това. Най-добре да се комбинират с разтоварващ режим на хранене и леки разходки. Спортът и активното движение също помагат чрез потенето да се изхвърлят токсините през кожата. Със затопляне на времето нека да сме по-активни и да спортуваме повече навън сред природата.
  • Прием на достатъчно течности. Течностите подпомагат изхвърлянето на токсините чрез бъбреците и урината. Подходящо е пиенето на топла вода с лимон или лимоново етерично масло, което пречиства лимфата. Подходящи са и билковите чайове, които съдържат корен от глухарче, цикория, бял трън, камшик, невен, жълт смил и др.
1 коментар

Връзки и споменавания

  1. […] Още за детоксикация на организма прочети в Пролетен детокс в пет лесни стъпки! […]

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *