Самолечение с хомеопатия - защо е вредно?

Хомеопатията е нежна, природна медицина без странични ефекти. Препоръчвана за всички възрасти – за бременни, бебета и малки деца, възрастни хора. Колкото и да е щадяща, холистична и ефективна система за лечение, тя си има своите правила и закони. Ако не ги спазваме, не само че няма да има позитивен ефект, но и може да навредим на себе си и на близките си. Така, че самолечение с хомеопатия може да е много опасно!!!

Може да прочетете най-различни съвети и информация за хомеопатични лекарства, множество статии има и да си предпишете набързо няколко лекарства според отделни симптоми. В момента също има препоръки за профилактика с хомеопатия за епидемията от коронавирус.

Защо самолечение с хомеопатия е проблем?

Хомеопатията е индивидуален метод на лечение, който се базира на сбора от симптоми във всеки отделен човек – така наречената тоталност от симптоми. На база на конкретните симптоми при човека, се назначава най-подобното лекарство за момента. Това е закона „подобното се лекува с подобно“. Една субстанция, която в здрав човек предизвиква определени симптоми, може да ги излекува при болест.

Има значение какво точно е заболяването и диагнозата, но специфичната картина при всеки човек е по-важна. Кое отличава този случай на астма от този на друг човек, какво е отличителното в този грип, в колита? Избирайки самолечение с хомеопатия се пропуска индивидуализацията и крайния резултат не винаги е добър, а често е и вреден.

Дозировката също е индивидуална. Няма схеми, които да са подходящи за всеки. Дозата се определя според възрастта, заболяването, индивидуалната чувствителност на пациента и др.

Има или няма странични ефекти хомеопатията?

Като цяло хомеопатията е много по-безвредна и щадяща от стандартната медицина. Но когато не се вземе точното лекарство, а близко или погрешно при едно самолечение, има риск да се проявят някои симптоми от лекарството. Това се нарича доказване.

Макар че това няма да са много силни симптоми и ще отминат бързо, освен ако не се е повтаряло често лекарството, може да се случи изява на нови симптоми, които човек не е имал до момента.

Друг лош вариант е, когато се прекалява с лекарствата или те се взимат по-често от нужното. Така се стигна до хаос в организма. Могат да се объркат симптомите и картината на болестта, до степен пациента да не е лечим. Това се случва често в днешно време както заради самолечение с хомеопатия, така и заради предписани грешни хомеопатични лекарства.

Може ли да се прави профилактика с хомеопатия?

Като цяло профилактиката с хомеопатия е погрешна идея. Защото за да се предпише хомеопатия има нужда от индивидуално проявени симптоми. Изключение са някои епидемии, при които много хора проявяват набор от сходни симптоми, т. нар. генус епидемикус. Тогава би могло да има едно или няколко хомеопатично лекарство, които да покриват тази картина и да предпазят от силна и опасна изява на болестта.

Възможна ли е хомеопатията да има положителен ефект при коронавирус епидемията?

Все още е много рано да се каже има ли лекарства, които да действат положително при настоящата епидемия от коронавирус. Освен това вируса мутира много бързо и във всяка една страна вероятно няма да е същия вирус. Затова и някои хомеопати споменават опит с различни лекарства.

Не можем да разчитаме на положителния ефект на хомеопатията без да имаме повече случаи и сигурна информация от проучвания. Затова най-добрия подход за момента е индивидуално лечение на всеки пациент с подходящи медикаменти.

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *