Балансирано хранене

Здравословното и балансирано хранене е не просто модерно, макар че всеки вече разбира от това. То е истинска превенция за по-добро качество на здраве и живот. Начинът ни на хранене оказва огромна роля за здравето ни.

Чрез храната ние си набавяме всички важни вещества като белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали, без които живота е немислим. От това каква храна приемаме зависи как ще работи тялото ни. Дали ще трупа запаси, дали ще има енергия, дали ще има достатъчно микро и макроелементи да поддържа работата си.

Има много съвети и информация за хранене, често противоречиви. Това е защото няма универсална рецепта за всеки. Както и няма универсално лечение за всеки човек.

С подходящ начин на хранене и живот могат да се подобрят и преодолеят редица здравословни проблеми от заседналия начин на живот като високо кръвно налягане, хормонален дисбаланс, диабет, инсулинова резистентност и метаболитен синдром, наднормено тегло, нарушено храносмилане и др.

Начинът ни на хранене оказва огромна роля за здравето ни.

Индивидуални консултации

Препоръки за здравословен и балансиран начин на хранене и живот!

Консултиране на детски кухни

Съвременни препоръки в детското хранене и здравословно меню!

Лекции за балансирано хранене

Здравословно хранене за малките деца и възрастните!

Фирмени обучения

Хранене за по-добро здраве, профилактика на заболявания и силен имунитет!

Какъв е моя подход в храненето?

 • Балансирано хранене, съобразено с възраст, пол, изследвания и заболявания.
 • Познания от древните науки като Китайска традиционна медицина и Аюрведа.
 • Хронобиология и съобразяване с активността и времето за почивка на органите и синтеза на хормони в денонощието.
 • Съвременни научни препоръки за балансиран и здравословен начин на живот.

Ползи от балансираното хранене

Детско хранене

Храненето на детето в първите 1000 дни след раждането е изключително важно за неговото здраве. Както за да няма дефицити, така и излишък на хранителни вещества. Като лектор и консултант на детски кухни образовам родителите как да хранят децата с полезна и балансирана храна и как да развиват здравословни хранителни навици.

Хормонален дисбаланс

Често при жените има нарушения в синтеза на хормони като половите хормони или хормоните на щитовидната жлеза, отклонения в менструалния цикъл, склонност към образуване на кисти, миоми и др. Промени в начина на хранене и избягване на определени храни, биха могли да подобрят състоянието, заедно с подходящо лечение с природни средства.

Алергии и автоимунни заболявания

При тях често се корени нарушен чревен микробиом и синдром на повишена чревна пропускливост. При него протеини от храната преминават чревната бариера и имунната система реагира на тях, създавайки алергични и автоимунни реакции. Лечението на червата, заедно с определяне и избягване на дразнещите храни, допълва цялостното холистично лечение при тези заболявания.

Нарушено храносмилане

Поради прекаляване с неподходящи храни, бедни на полезни вещества имаме все повече хранителни алергии и проблеми с храносмилането като запек, подуване, тежест, болки, газове, синдром на раздразненото черво, колити, гастрити, киселини и др. Тези оплаквания могат много да се подобрят и излекуват с хранене с чиста, жива, натурална храна и избягване на вредните и токсични храни.

Профилактика на значими заболявания

Здравословното хранене е здраве и грижа за себе си! Чрез подходящ режим на хранене и баланс на хранителни вещества, заедно с емоционално здраве и лечение с природни средства, могат да се профилактират наднормено тегло, диабет, сърдечно-съдови заболявания, дори рак.

Как протича консултацията Балансирано хранене?

При децата

 • Преглед на хранителния режим на детето
 • Изготвяне на препоръки за включване/изключване на храни
 • Примерна схема за захранване на бебета
 • Примерно меню с предложения за ястия за съответната възраст
 • Споделяне на рецепти и основни съвети за детско хранене

При възрастни

 • Преглед на хранителния режим
 • Препоръки за включване/изключване на храни
 • Съвети за изготвяне на балансирано меню
 • Алкално-киселинен баланс на организма и подобрението му
 • Включване на лечебни храни и подправки

Мира Делчева
|

Този уебсайт, съветите и услугите в него не заменят професионалното медицинско мнение и не са предназначени за диагностика и самолечение. Авторът не носи отговорност за Вашите действия, свързани с публикуваната в уебсайта информация. Текстовете в уебсайта са обект на авторско право и не могат да бъдат копирани и използвани без изричното съгласие и посочването на автора им.

Изработка и поддръжка на Интернет уебсайтове, онлайн магазини и системи

Съдържанието не може да се копира!