Храна, чревно здраве и имунитет

Объркан имунитет, нарушено чревно здраве, храна която води до възпаление в организма!

 „Нека храната бъде ваше лекарство и лекарството да ви бъде храна.“ Хипократ

Имунната система е мрежа от клетки, тъкани и органи които работят в синхрон, за да предпазят тялото от инфекции. Тя предотвратява и ограничава навлизането и разрастването на микроорганизмите в човека. Нейната роля е да разграничава здравите от нездравите клетки – заразени или увредени в тялото.

Когато в имунната система има дефицит може да се развие инфекция. От друга страна активираната имунна система в отсъствие на реална заплаха, или повишена активност след отминаване на заплахата може да доведе до алергии и автоимунни болести.

Множество клетки са включени в имунната система. Храносмилателният тракт, имунната система, алергиите и автоимунните болести вървят ръка за ръка. Храната, която приемаме се разгражда чрез множество биохимични процеси. Ако човек има алергия или чувствителност към храна, имунната система решава че ягодите, млякото или др. храна са чужди антигени и задейства имунна реакция.

Има два типа реакции на хранителни алергии, свързани с отделяне на антитела IgE и с други антитела. Анафилактичните реакции са живото застрашаващи, при тях се отделят антитела IgE веднага, минути след прием на храна. Симптомите са задушаване, кашляне, стомашно-чревни оплаквания. Предизвикват се обикновено от фъстъци, морски дарове, риба и др. ядки.

Хранителни чувствителности

Забавените хранителни чувствителности са свързани с антитела IgG и имунни комплекси. Това са най-често срещаните форми на имунологични реакции към храни. По-трудно се откриват дразнещите храни, тъй като реакцията може да се прояви до 72 часа след приема им, ядем много храни които са преработени и които съдържат множество съставки. Недоказаните хранителни чувствителности могат да допринасят към много хронични болести като синдром на раздразненото черво, ревматоиден артрит, главоболия, аутизъм, нарушено внимание с хиперактивност, хронични ушни ифекции, и др.

Каква е връзката храна, чревно здраве и имунитет?

Как така обичайни храни като царевица, яйца, млечни, пшеница, соя и др. предизвикват IgG медиирано възпаление. Без да изследваме генетично-модифицираните храни и бедните почви, простия отговор е имунната система. Имунната система както казахме е мощна инфраструктура от клетки и техни сигнални пътища. Имунните клетки произхождат от костния мозък, и се развиват до клетки със специфични задачи. Кожата е първата линия на защита срещу патогените. Мукозните лигавици на дихателната и храносмилателната система също са вход за патогени и затова са силно защитавани от имунната система.

Диагноза и лечение

Първата стъпка в решаването на хранителните чувствителности и автоимунните реакции е определяне на дразнещите храни. Началната точка е кръвен тест определящ чувствителност към храни, чрез наличието на антиген-антитяло комплекси като забавените IgG реакции на свръхчувствителност.

Този тест може да потвърди наличието на антитела, както и степента на афинитет между антителата и антигените. Когато се определят дразнещите храни се премахват от менюто. Използва се елиминационна диета. Премахва се антигена за 3-4 седмици, което позволява да се намали възпалението. След това се въвежда отново храната за 3-4 дни, за да се провокира имунна реакция. Ако има реакции на възпаление значи са заради чувствителност към тази храна.

Добре е да се направи внимателно пречистване на тялото, за да може да приема по-добре здравословна и пълноценна храна след това. Да има добра хидратация и упражнения. Да се премахнат отровите от средата като солвенти, стирени, бензени, фталати. Да се ограничат тежките метали и фармацевтичните лекарства.

И не на последно място да се възстановят червата чрез различни укрепващи добавки и витамини. Да се намали чувствителността на имунната система и да се повлияе психо-емоционалното състояние чрез хомеопатия. Зеленчуците от сем. Cruciferae също са полезни – зеле, броколи, брюкселско зеле, карфиол. Те не само метаболизират естрогена, но и спомагат детоксификацията на отпадните продукти в тялото.