Лечебно гладуване

Обща информация и правила за лечебно гладуване

Постите и лечебното гладуване съществуват от хилядолетия. Прилагали са се още в Древен Египет. Хипократ бащата на медицината също говори за лечебно гладуване и казва че “Който иска да е здрав, силен и млад, да бъде умерен, да упражнява тялото, да дишат чист въздух и да лекува болката си по-скоро с глад, отколкото с лекарства”.

От векове в християнството се практикуват пости като Великденските, Коледните и други. Лечебното гладуване е вид терапевтичен метод на лечение. Скорошните проучвания показват, че лечебното гладуване води до регенерация на стволовите клетки.

Видове лечебно гладуване

Има различни форми на лечебно гладуване, като дори пропускането на едно хранене в деня също може да се приема за форма на гладуване. Препоръчително е да се прави един разтоварващ ден седмично като в дългосрочен план това има много ползи за здравето. Може да се прави алкален разтоварващ ден през уикенда като се приемат зеленчуков сок за закуска, сезонна салата за обяд и зеленчукова супа за вечеря.

При новолуние организма е добре подготвен за детоксикация, както и при пълнолуние когато е настроен за пречистване и отделяне е добре да се прави един ден лечебно гладуване. Гладуване може да се прави и на така наречените дни Екадаши, според ведическата традиция два пъти месечно.

Лечебното гладуване представлява доброволно отказване от хранителни продукти, кафе, алкохол, пушене и други за определен период от време. Може да се гладува за период от 5 до 21 дни.

По време на лечебното гладуване е важно да се приемат много течности, да има достатъчно движение и редовна дефекация. Нужна е и голяма доза дисциплина.

Трябва да сме с повишено внимание при продължително гладолечение, за да не се разградят жизненоважни белтъчини в организма. Затова гладуване повече от 7 дни е добре да се прави под ръководството на специалист. При по-кратко гладуване е важно да не сте в болни в момента, да се информирате добре и да спазвате всички правила.

Постенето обикновено се прави с лечебна цел, за да преодолеем здравословен проблем, като профилактика за добро здраве и добро физическо и психическо състояние. С лечебен пост можем също така да променим начина си на хранене и живот.

Съвременния начин на живот с недостатъчно движение, липса на чист въздух, заседнал начин на живот, стрес, прекаляване със сладки, мъртви храни и излишни мазнини ежедневно натоварва организма.

Много от така наречените съвременни заболявания са свързани с храненето. Преди да се появят заболяванията има дълъг период на функционални ограничения върху отделните тъкани и органи. Отделителните органи са претоварени и има натрупване на метаболитни продукти или трайното им отлагане в съединителната тъкан.

Постенето има и по-дълбок смисъл като душевно пречистване и обновяване

То може да ни помогне да променим мисленето си и да приемем нови мисловни модели. За да научим нещо ново и да се затвърди един нов модел са нужни минимум 6 седмици. По време на лечебното гладуване освен от храни може да се откажем и от вредни навици.

Има различни форми на лечебно гладуване, то може да се прави самостоятелно или под ръководство на специалист. Може да бъде гладуване на вода, чай, сокове, течна храна и др.

Важно е да се спазват някои правила:

 • Да не се яде нищо друго през периода на гладуване.
 • Да се приемат много течности – 2,5 – 3 литра на ден.
 • Да се откажете от кафе, никотин, алкохол, сладки неща.
 • Да се стимулират отделителните органи.
 • Да се забави ритъма на живот и да се създадат нови приоритети.
 • Да се обърне внимание на захранването след гладуване и като цяло да се стремите към здравословно хранене.

Лечебното гладуване не се препоръчва да се извършва самостоятелно при:

 • захарен диабет тип 1
 • рак
 • хормонални нарушения
 • психични болести, силен стрес
 • бременност и кърмене
 • прием на антикоагуланти или химиотерапевтици
 • хранителни нарушения и ниско тегло
 • тежки сърдечно-съдови заболявания
 • след операции и изтощителни заболявания
 • при възраст под 20 години

Трябва да посетите терапевт преди да започнете лечебно гладуване ако имате нарушения на мастния и въглехидратния метаболизъм, повишени стойности на пикочна киселина, изразено наднормено тегло, много високо или ниско кръвно налягане, много чувствителна стомашна лигавица. Лечебното гладуване води до промени в метаболизма. Може да се повиши стойността на пикочната киселина и да има раздразнение на лигавиците.

При лечебно гладуване и приемане на медикаменти може да има промяна в тяхното действие или загуба на ефект, както и засилен ефект заради прилагането на разхлабителни средства и клизми. Променя се и чернодробната ензимна активност. Затова е важно да се направи консултация с лекуващия лекар.

Още за детоксикация на организма прочети в Пролетен детокс в пет лесни стъпки!

2 коментара
 1. минка димова
  минка димова says:

  Здравейте! Ина ли някой информация ,по време на водно гладуване ,на 6-7 ден да му се появят позиви за повръщане,да не може да пие достатъчно вода, и ако има каква е причината и как може да се избегне.

  Отговор
 2. Мира Делчева
  Мира Делчева says:

  Здравейте, може да е реакция на детоксикация. А може и да сте стигнали границата на индивидуална поносимост и да е нужно да се спре гладуването. Така или иначе самостоятелно гладуване повече от 7 дни без следене от специалист не се препоръчва.

  Отговор

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *