Лечебно гладуване

Обща информация и правила за лечебно гладуване

 

Постите и лечебното гладуване съществуват от хилядолетия. Прилагали са се още в Древен Египет. Хипократ бащата на медицината също говори за лечебно гладуване и казва че „Който иска да е здрав, силен и млад, да бъде умерен, да упражнява тялото, да дишат чист въздух и да лекува болката си по-скоро с глад, отколкото с лекарства“.

От векове в християнството се практикуват пости като Великденските, Коледните и други. Лечебното гладуване е вид терапевтичен метод на лечение. Скорошните проучвания показват, че лечебното гладуване води до регенерация на стволовите клетки.

Има различни форми на лечебно гладуване, като дори пропускането на едно хранене в деня също може да се приема за форма на гладуване. Препоръчително е да се прави един разтоварващ ден седмично като в дългосрочен план това има много ползи за здравето. Може да се прави алкален разтоварващ ден през уикенда като се приемат зеленчуков сок за закуска, сезонна салата за обяд и зеленчукова супа за вечеря.

При новолуние организма е добре подготвен за детоксикация, както и при пълнолуние когато е настроен за пречистване и отделяне е добре да се прави един ден лечебно гладуване. Гладуване може да се прави и на така наречените дни Екадаши, според ведическата традиция два пъти месечно.

Лечебното гладуване представлява доброволно отказване от хранителни продукти, кафе, алкохол, пушене и други за определен период от време. Може да се гладува за период от 5 до 21 дни.

По време на лечебното гладуване е важно да се приемат много течности, да има достатъчно движение и редовна дефекация. Нужна е и голяма доза дисциплина.

Трябва да сме с повишено внимание при продължително гладолечение, за да не се разградят жизненоважни белтъчини в организма. Затова гладуване повече от 7 дни е добре да се прави под ръководството на специалист. При по-кратко гладуване е важно да не сте в болни в момента, да се информирате добре и да спазвате всички правила.

Постенето обикновено се прави с лечебна цел, за да преодолеем здравословен проблем, като профилактика за добро здраве и добро физическо и психическо състояние. С лечебен пост можем също така да променим начина си на хранене и живот.

Съвременния начин на живот с недостатъчно движение, липса на чист въздух, заседнал начин на живот, стрес, прекаляване със сладки, мъртви храни и излишни мазнини ежедневно натоварва организма.

Много от така наречените съвременни заболявания са свързани с храненето. Преди да се появят заболяванията има дълъг период на функционални ограничения върху отделните тъкани и органи. Отделителните органи са претоварени и има натрупване на метаболитни продукти или трайното им отлагане в съединителната тъкан.

Постенето има и по-дълбок смисъл като душевно пречистване и обновяване. То може да ни помогне да променим мисленето си и да приемем нови мисловни модели. За да научим нещо ново и да се затвърди един нов модел са нужни минимум 6 седмици. По време на лечебното гладуване освен от храни може да се откажем и от вредни навици.

Има различни форми на лечебно гладуване, то може да се прави самостоятелно или под ръководство на специалист. Може да бъде гладуване на вода, чай, сокове, течна храна и др.

Важно е да се спазват някои правила:

 • Да не се яде нищо друго през периода на гладуване.
 • Да се приемат много течности – 2,5 – 3 литра на ден.
 • Да се откажете от кафе, никотин, алкохол, сладки неща.
 • Да се стимулират отделителните органи.
 • Да се забави ритъма на живот и да се създадат нови приоритети.
 • Да се обърне внимание на захранването след гладуване и като цяло да се стремите към здравословно хранене.

Лечебното гладуване не се препоръчва да се извършва самостоятелно при:

 • захарен диабет тип 1
 • рак
 • хормонални нарушения
 • психични болести, силен стрес
 • бременност и кърмене
 • прием на антикоагуланти или химиотерапевтици
 • хранителни нарушения и ниско тегло
 • тежки сърдечно-съдови заболявания
 • след операции и изтощителни заболявания
 • при възраст под 20 години

Трябва да посетите терапевт преди да започнете лечебно гладуване ако имате нарушения на мастния и въглехидратния метаболизъм, повишени стойности на пикочна киселина, изразено наднормено тегло, много високо или ниско кръвно налягане, много чувствителна стомашна лигавица. Лечебното гладуване води до промени в метаболизма. Може да се повиши стойността на пикочната киселина и да има раздразнение на лигавиците.

При лечебно гладуване и приемане на медикаменти може да има промяна в тяхното действие или загуба на ефект, както и засилен ефект заради прилагането на разхлабителни средства и клизми. Променя се и чернодробната ензимна активност. Затова е важно да се направи консултация с лекуващия лекар.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *