Хомеопатия при често боледуващи деца

Детството неминуемо минава през типичните боледувания от настинки и грип, за ужас на всеки родител. Имунната система се развива, запознава се с различни бактерии и вируси и изгражда имунитет.

Има два типа родители, които посещават кабинета за природна медицина. Едните са тези, които от самото начало започват с по-щадящи методи на лечение, още през бременността и първите години след раждането. Използват хомеопатия, билки, шуслерови соли, хранителни добавки. Лесно и бързо се овладяват заболяванията на детето, рядко има тежко боледуване и усложнения.

Разбира се, повечето от тези родители използват и методи за закаляване, обръщат голямо внимание на храненето на детето, на емоционалното му развитие, на осъзнатото и привързано родителство. Много от тях са имали и късмета да имат личен лекар и педиатър, който предписва антибиотик само при нужда.

Често боледуващи деца

Другата група за съжаление са често боледуващите деца, лекувани с много антибиотици, антихистамини, кортикостероиди и др. лекарства. Обикновено тези случаи са усложнени, може да има развитие на хронични заболявания като алергии, астма, обриви и др.

Децата обикновено са в тежко състояние, след поредния антибиотик те не са напълно излекувани, правят чести инфекции всеки месец или на два-три месеца. Лесно правят бронхити, пневмонии, отити, ангини и др. усложнения.

Честа ситуация е детето с първото боледуване да е направило бронхит, пневмония или друго по-сериозно заболяване. Това показва, че има фамилна обремененост, която има нужда да се повлияе. Както и може да е реакция на понижен имунитет. Оттам се започва порочния кръг на често боледуване и все повече лекарства за овладяване на ситуацията.

Лечението на тези деца с природна медицина е трудно, изисква много време, търпение от страна на родителя, минава се през не една и две кризи, за да се възстанови здравето.

Какво често не се разбира от родителите. Това е посоката на излекуване. При едно дете, което прави чести бронхити например, в процеса на излекуване постепенно болестта се измества по-нагоре – от белите дробове към гърлото, ушите, носа.

Може да се мине през отити, възпаление на гърлото, докато накрая целта е детето да боледува както по-рядко, така и по-леко, да не се стига до усложнения. Всяка една намеса в този момент с антибиотик, антипиретици, кортикостероиди, може да върне процеса назад към първоначалното състояние и да се изгуби постигнатия напредък.

Тази статия няма за цел избягване на всички лекарства. Антибиотиците вършат работа при тежките инфекции, когато живота и здравето са застрашени. Но както знаем те не работят при вирусни инфекции. Честа практика е да се предписват антибиотици профилактично или за застраховка, без да е взет секрет и да са изолирани бактерии.

Хомеопатия при вирусни и бактериални инфекции

Хомеопатията е ефективна дори при бактериални и гъбични инфекции, при отит, ангина, бронхит, пневмония. Има не малко случаи от практиката, когато антибиотиците не действат и се постига успех с хомеопатия при сериозни, застрашаващи живота инфекции.

Разбира се, има и случаи когато има силно вирулентни агенти, детето е прекалено изтощено от боледуването и не реагира добре на хомеопатията. Или хомеопатичното лекарство е дадено късно, не е подбрано най-подходящото лекарство и инфекцията се усложни. В такива случаи ако няма ефект с хомеопатия, разбира се че ще се използва антибиотик и каквото е нужно за лечението.

Сериозен е проблема с антибиотичната резистентност и хиляди хора умират по света от супер инфекции и резистентни на антибиотици бактерии. Всички асоциации на лекари, СЗО алармират за това и призовават да се намали употребата на антибиотици в световен мащаб.

Хомеопатията и природната медицина са надежден инструмент при детските заболявания и намаляват използването на антибиотици при децата. Така се минимизират страничните ефекти и се намаляват разходите за здравеопазване.

Хомеопатия при често боледуващи деца – какъв е подхода?

Първоначална консултация

Първоначален преглед за снемане на медицинската история на детето, характер, фамилни заболявания, изследване на бременността, раждането и развитието на детето, семейната среда в която живее, начин на хранене, интереси, реакции към околната среда и др.

Този преглед служи за определяне на най-подходящото конституционално лекарство за момента. Имайте предвид, че конституцията при децата се променя често. Само едно конституционално лекарство ще имат най-здравите хора. Колкото е по-увредено здравето, толкова повече хомеопатични лекарства ще бъдат нужни за възстановяване на равновесието.

Лечението с хомеопатия при често боледуващи деца изисква време и търпение от страна на родителите, за да се излече от порочния кръг с чести инфекции!

Остри състояния

При първоначалния преглед могат да се определят и едно или повече остри лекарства, които ще са нужни за периоди на остро заболяване. Най-вероятно за често боледуващите деца, ще има нужда от няколко остри лекарства за овладяване на тези състояния.

Антимиазматична терапия

Ако при детето се наблюдава склонност към повтарящи се инфекции и има фамилна история на тежки заболявания, в определен момент от лечението се дава терапия, за преодоляване на тези обременености.

Хомеопатична детокс терапия

Ако в историята на детето има вредни ефекти след прием на лекарства и ваксинации, се прави детоксикация с увреждащия агент, приготвен по хомеопатичен принцип. Това не е задължително, а се прави когато има симптоми, които остават след прием на лекарства. Или има срив на имунитета след лекарства и ваксини.

 

1 коментар
  1. Мариана Петрова
    Мариана Петрова says:

    Докторите преписват антибиотици като сокчета в днешно време. Нужно е да се намери решение, от една страна като се повиши осведомеността за рисковете, които прекалената употреба на антибиотиците крие, а от друга лекарите да не бързат да предписват за най-леките неща антибиотици.

    Отговор

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *