Холистично за равносметката и поставянето на цели

Краят на годината традиционно ни подтиква да се вгледаме в себе си и в отминалия период и да се запитаме дали се движим в тази посока, която ни прави по-здрави, по-щастливи, повече верни на себе си. Да направим равносметка и да зададем нови намерения и цели за новия период.

Този период на равносметка според хюман дизайн продължава до 20 януари и чак след това е време за поставянето на нови цели и намерения за новата година. Независимо кога е вашето време, ето някои практични съвети за целеполагане и намерения, които аз използвам:

  • Разделете целите на секции – семейство, грижа за себе си, работа, приятели, духовно развитие и др.
  • Важно е да имате цели за грижа за себе си – това може да са промени в начина на хранене, спорт, посещаване на курсове, масажи, ново хоби, методи за релаксация, време в планината, всичко онова което ви зарежда и ви кара да се чувствате добре.
  • Нека всяка цел да е максимално конкретна, ясно изразена, да не е много обща, да е обвързана със срок, да има време в което се случва.
  • Може да разделите целите си на тримесечие, така хем ще имате срок за проследяване, хем ще са по-конкретни.
  • Ако целите са много големи, разделете ги на под цели и на малки стъпки, които да вкарате в седмичния си график.
  • Редовно проследявайте как се движите по целите си, поне един път седмично. Правете корекции ако има нужда. Понякога целите се променят в рамките на годината, някои не са вече актуални, други се развиват по нов начин.
  • Бъдете благодарни и си давайте признание за всяка постигната цел. Празнувайте успехите.
  • Не се разочаровайте от това, което не се е случило. Все пак ние си правим планове, но живота често има по-големи планове за нас. 🙂

Ние поставяме цели, но каква е енергията на сезонните природни ритми и цикли

Имайте предвид и сезонните биологични ритми, на които осъзнато или не, всички ние сме подвластни. Макар да живеем все по-откъснато от природата и нейните цикли, те все още са живи в нас и ни оказват влияние.

Сега сме в сезона на зимата, който е период за вглеждане в себе си, за преоценка на живота. Прекарваме повече време вътре на топло, светлината навън е по-малко. Имаме нужда от повече вътрешна светлина.

Нужни са всякакви загряващи практики, които раздвижват позаспалата енергия като йога, тай-чи, ци-гун, загряващи храни и напитки. През сезона на пролетта е времето за по-голяма активност, за обновление, за нова енергия която да внесем в живота си и за ново начало.

Каква е моята равносметка

Изминалата година беше много успешна както в личен, така и в професионален план, макар и да не липсваха трудни моменти.

В професионален план това беше една от най-плодотворните и удовлетворяващи години за мен с много успешни събития, проекти и консултации. Все повече родители се обръщат към мен за здравето на децата си. Защото искат да избегнат силните лекарства както за типичните детски боледувания, така и за хронични проблеми като алергии, атопичен дерматит, нарушения в храносмилането и др.

При жените успяваме да подобрим хормоналните дисбаланси в щитовидна жлеза, да регулираме цикъла и да се справим с проблеми през бременността като гадене, инфекции и др.

Независимо от възрастта, към мен се обръщат и хора с алергии, стомашно-чревни проблеми, емоционални оплаквания. За да имаме успех е много важно доверието, личната отговорност за здравето и честото проследяване на състоянието на месец-два.

Имаше и много успешни и зареждащи събития, лекции за хранене за децата, организация на международен хомеопатичен симпозиум, първия ми онлайн курс за родители.

Участвах в много ценен проект за здравословно хранене на бременни и малки деца в ромска общност с отдаден екип и истинско желание за промяна. Проведох фирмени обучения, консултации на детски кухни, написах много статии и какво ли още не. Започвам новата година с благодарност и вяра!!!

Да си пожелаем 2019г. да е още по-пълноценна, щастлива, здрава, удовлетворяваща и хармонична. Да бъде!!!

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *