Възстановяване след раждане

Бременността е очаквано, радостно събитие за много жени, с леко протичане в повечето случаи и с нетърпение се очаква появата на бебето. Но често тя може да премине с усложнения, прием на лекарства, да има рискове и да трябва да се почива и лежи повече. Може да има по-голям дискомфорт, като често повръщане и дори престой в болница.

Раждането също в голям процент от случаите минава успешно и се забравя. Но може да бъде с усложнения и рискове както за бебето, така и за майката. А след една по-тежка бременност и раждане, особено с прием на повече медикаменти и стрес, възстановяването след това може да отнеме месеци, дори години.

След раждането, жената е толкова ангажирана с бебето, че няма време да помисли за себе си, за своето възстановяване и възвръщане на добро здраве. Има недоспиване, липса на енергия, нарушено хранене поради липса на време. Понякога и следродилна депресия, при която жената чувства, че не може да се справи с грижата за бебето.

Има редица належащи проблеми за решаване, като колики при бебето, рефлукс, проблеми с кърменето, запек. При жената може да има липса на кърма или запушвания, възпаление на гърдите.

Моето възстановяне също беше бавно, тъй като бременността беше по-тежка, с близнаци, имаше рискове, трябваше да лежа и да почивам повече. Имах един светъл период от 4 до 7 месец, в който имах повече енергия, ходех на йога, на курсове за родители и се чувствах добре. Но в началото и края на бременността имаше не малко стресови моменти. Раждането също беше по спешност, с рискове за мен и бебетата. Слава богу всички бяхме добре.

Самото развитие и отглеждане след това беше по-трудно, тъй като се родиха с ниско тегло, имаше престой в болница. После беше по-трудно с кърменето, но все пак успях дълго време да са на смесено хранене и да получават и кърма. Мога да кажа, че чак след три години, започвам да си възвръщам предишната форма, като килограми, като енергия, визия и работен режим.

Как да имаме добро възстановяване след раждане?

Веднага след раждането

Още по време на раждането и след това, е важно да имаме на разположение различни средства, които да помогнат нашето спокойствие и по-бързо възстановяване. Това са спешните Бахови капки, които да намалят стреса и да сме по-спокойни.

Хомеопатични средства като Арника, която намалява болките при раждане и след раждане, помага за възстановяване на тъканите, както и да не се образуват съсиреци. Стафизагрия е лекарство за възстановяване след секцио или след епизиотомия.

Проблеми с кърменето

При липса на кърма или недостатъчно кърма, също има хомеопатични средства, които помагат за увеличаване на лактацията. Това са обичайно Уртика уренс, Рицинус комунис или Фитолака, като се преценява индивидуално кое от тях ще е подходящо, както и в каква дозировка. Фитолака е средство на избор и при възпаление на гърдите, при мастит.

Полезно хранене

Често в първите месеци, жената няма време да се погледне в огледалото, да си измие зъбите, да се среше, какво остава за пълноценно хранене. Храненето често е на крак, набързо, и вредно, с превес на сладките неща и тестени храни. Заради липсата на енергия и изтощението има по-голямо желание за сладко, като шоколад, сладкиши и др.

Добре е майката да се храни пълноценно, да хапва много зеленчуци и плодове, източници на протеини, супи, салати, готвени ястия, и да не е само на сухи храни. Това е важно и за оптималния състав на кърмата.

Емоционален комфорт

Колкото майката е по-спокойна и уверена, толкова и бебето е по-спокойно и създава по-малко грижи. Затова и обичайно жените са много по-спокойни при втората си бременност и с второто дете. Защото вече имат опита и увереността, че ще се справят. Това е нормално, но ако има повече стрес, тревожност, неувереност е хубаво да се потърси подкрепа от партньора и близките за помощ в отглеждането на бебето. Някой да помага за грижа и за майката, в готвенето и домакинската работа.

Ако продължават негативните емоции или са прекомерни, може да се потърси специалист, за да се адресира това състояние. Хомеопатията също е на помощ при емоционални оплаквания, тъга, тревожност, гняв, безсилие, раздразнителност, страхове, паника и др. Тя се подбира индивидуално, според личностите особености и характерни оплаквания.

Физическо възстановяване

Физическата активност след раждане е много важна. Особено след секцио, е много важно за бързото възстановяване да има движение и ходене пеша. И след първия месец след раждането, е хубаво да има движение, ходене поне един час дневно. Препоръчително е да се правят упражнения, които са за възстановяване след раждане. Движението носи позитивни емоции, повече енергия, подпомага съня, храносмилането, връщане на формата и сваляне на качените килограми.

Детоксикация на приемани лекарства

Често по време на бременност или раждане, се налага прием на медикаменти като хормони, стероиди, противосъсирващи лекарства, антибиотици и др. Бременността все по-често е стимулирана с прием на хормони и ин витро процедуци. Всички тези лекарства обременяват организма и могат да имат негативни ефекти върху здравето с години.

Може да се получи покачване на килограми, косопад, образувания като кисти, миоми и др. Може да има стомашно-чревни оплаквания след операция и пиене на антибиотик. Може да има кожни обриви и др. усложнения.

Това налага да се направи детоксикация на приеманите лекарства. Като тя се прави с подходящо избрани хомеопатични лекарства за детоксикация и минерални соли.

Да отделяме време и за себе си

От всичко изброено до тук, виждаме, че често възстановяването след бременност и раждане може да е продължително и да изисква много грижа и ресурси. Дори и всичко да е наред, бременността, раждането и отглеждането на детето изискват много енергия от жената. Могат да се появят дефицити, които да трябва да се адресират, като проблеми със зъби, кости, косопад.

За да можем да сме полезни като майки, съпруги, да можем да се грижим за другите, е добре да се грижим и за себе си. Защото ако нямаме енергия, ако сме изморени, недоспали, няма как да сме пълноценни в грижата си. Така че е важно да намираме време и за себе си. Да се погрижим и за своите нужди, за почивка, за грижа за своето тяло и емоционален баланс.

При нужда от подкрепа за физическо и емоционално възстановяване след раждане, може да се свържете с мен! 🙂

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *