Хомеопатия при травми и наранявания

Тази статия е провокирана от мое падане на скоро и нараняване на крака, както и редица успешни случаи на използване на хомеопатия при различни травми. С тях искам да дам пример, колко ценна е хомеопатията в такива ситуации. И как е важно да си носим лекарства в аптечката за спешна помощ, защото инцидентите често стават внезапно, на път и когато най-малко очакваме.

Травма на стъпалото

При падане по стълби, изкривих доста сериозно крака и стъпих на пръстите като те се огънаха назад. За щастие нямаше голямо счупване или травма на ахилесовото сухожилие, но имаше отчупено парче кост, което наложи обездвижване на крака за 25 дни. Още в първия половин час от падането, взех Arnica montana, която винаги нося с мен, няколко приема през 10-15 минути.

В следващите дни продължих с прием на Arnica montana, Symphytum officinale за счупването и соли 2 и 11. Освен локален билков гел за обезболяване, други лекарства и обезболяващи не съм използвала. Възстановянето върви успешно, отока и болката намаляха значително за 3-4 дни.

Травма на таза

Моя близка имаше болка в таза, след като преди време се е претоварила със спортни упражнения. Болката се провокираше от движение и натоварване. Предстоеше й сериозно пътуване, с ходене пеша всеки ден по 15км и тя се притесняваше от травмата. Започна да приема Arnica ежедневно за няколко дни, която й помогна както да направи пътешествието си от 3 седмици ежедневно ходене, така и да няма болка и дискомфорт.

Травма на пръста

Друга моя пациентка ме потърси, за притиснат пръст на метална каса. Пръстът не е счупен, нокътя е посинял, тече кръв и има изместване. Целият пръст пулсира и има хематом. Отново Arnica влезе на помощ, заедно със сол номер 3 прием на често и крем с арника. За няколко дни отока и болката намаляха, може да движи пръста си и посиняването намаля.

Травма на опашната кост

Мой близък си натърти опашната кост при силен удар върху нея. Периодично след това имаше стрелкащи болки по крака надолу. Опашката е силно инервирана и има много нерви там. Болката беше по хода на нерва надолу по крака. Няколко дни прием на Hypericum perfolatum помогна да се оправят оплакванията. Често след такива травми болките продължават с години. В случая оплакванията изцяло преминаха и не са се връщали изобщо.

Хомеопатия при травми и наранявания

Тези примери показват, ролята на хомеопатията в спешната помощ. Показателно е изписването на хомеопатични средства от ортопедите. Има примери за използване на Arnica в неонатологични отделения в България при новородените бебета за намаляване на болката и стреса при раждането.

Заедно с другите медицински интервенции, хомеопатията е незаменима при малки и по-големи травми и наранявания. При изкълчвания, счупване на кости, след падане, удар, катастрофа, при бедствия, възстановяване след раждане и операции и др.

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *