Баланс между физическото здраве и емоциите

Под тема Грижа за здравето в преходните сезони.

Споделям едно интервю, което направихме за БНР Пловдив. В него споделям как да имаме баланс между физическото здраве и емоциите и какво да правим в преходните сезони!!!

  1. Има ли връзка между физическото ни здраве и емоциите, и каква е тя?

Връзката физическо/емоционално здраве е двупосочна. От физическото ни здраве, дали се храним балансирано, дали спим достатъчно, дали сме физически активни, дали сме здрави или пък имаме хронично заболяване, зависи и как се чувстваме емоционално.

От друга страна негативните емоции като тъга, гняв, вина, тревожност могат да ни разболеят. Силните травматични събития, с които не можем да се справим, хроничният стрес създават предпоставки за заболявания. Емоциите и стреса влияят негативно на нервната, ендокринната и имунната система.

  1. Възможно ли е, и как да постигнем баланс между физическото ни тяло и емоциите?

По отношение на физическото ни здраве е много важна профилактиката, здравословните навици и спокойния начин на живот, връзката с природата ако щете.

Всички говорим за здравословно хранене, за добра физическа активност. Но ако стоим по цял ден на едно бюро, няма как да сме здрави и трябва да сме много внимателни с какво се храним. За хората, които са много активни физически, няма толкова значение начина на хранене.

Но за хората на бюро по цял ден, ако се яде много месо, животински протеини и мазнини, тестени храни, млечни, захар и сладко със сигурност ще доведе до повишено тегло. Както и до свързани заболявания като инсулинова резистентност, метаболитен синдром, сърдечно-съдови болести, автоимунни заболявания.

Важен е начина на живот, да се става рано при изгрев, да се ляга рано, да се вечеря рано. Да не се преяжда и да се яде непрекъснато, да не се претоварваме прекомерно с работа.

За баланс между физическото здраве и емоциите е нужно да имаме добри взаимоотношения с околните, да прощаваме, да нямаме нерешени конфликти и да не потискаме емоциите си.

Да потърсим помощ ако усещаме, че не се справяме, ако има травматични събития в живота ни и потискане на емоциите в нас. Потиснатите емоции в крайна сметка ни разболяват.

  1. Какво представлява Академия за натурална медицина?

Академия за натурална медицина е 18 месечен онлайн курс, систематизирин да се проведе за 6 месеца. Той включва модули на запис и месечна тема, по която изпращам видео лекция, полезни материали, рецепти и др.

Имаме теми свързани с добрия имунитет, със справяне с вирусите с природни средства, съставяне на балансирано меню, дневен режим за оптимално храносмилане и хормонален баланс, справяне със стреса, за детоксикация на организма и др.

Както и нови модули за задълбочено използване на природни методи като хомеопатия, Шуслерова терапия, Бахова терапия и Аюрведа. Регистрацията до 15 септември е с отстъпка!

  1. Как да се погрижим за здравето си в преходните сезони?

Преходните сезони пролет и есен са подходящи за детоксикация на организма. През пролетта е активен черния дроб според китайската медицина. Зимата има натрупване на повече токсини, т.к. няма толкова пресни зеленчуци и плодове, ядем по-мазна храна, повече месо, сладкиши.

Ако черния дроб е затруднен да детоксикира тялото, ако има натрупване на повече токсини се появява пролетната умора. Така че е подходящо да направим разтоварване на организма, много е добре да се спазват Великденските пости.

Можем да имаме един ден седмично разтоварване. Да сме на растителна храна, като зеленчукова супа, зеленчуков сок, да приемаме лека храна и да се движим. Да се разходим, или ден за спа процедури, така че да се изпотим, за да излязат токсините.

Подходящи са зелените треви и билки, които растат напролет, те подкрепят черния дроб, това са глухарче, коприва, лапад, киселец, левурда и др.

През есента има много свежи продукти като пресни плодове и зеленчуци, изобилие от растителни храни, с които да заредим организма с витамини и минерали за зимата. През по-студените есенни дни е подходящо да се храним с топли храни и напитки, със загряващи подправки като джинджифил, канела, кардамон, карамфил, куркума, кориандър и др.

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *