Натурално лечение при стрес и умора

Адаптогенните билки са средство за натурално лечение при стрес и умора!

Адаптогените са субстанции, които подобряват състоянието на „не специфична устойчивост“ на организма на стрес. Стресът е физиологично състояние, което е свързано с редица нарушения в нервна-ендокринна-имунна система. Адаптогените помагат за натурално лечение при стрес и умора!

Проучванията при животни и изолирани невронни клетки показват, че адаптогените имат много ползи. Като невро-протективно, антидепресивно, анксиолитично, ноотропно действие, намаляват умората и стимулират дейността на централната нервна система.

Кои са най-често използваните и проучени адаптогени?

Терминът адаптоген, често се свързва с растения. Едни от най-проучените адаптогени са Rhodiola rosea, Schisandra chinensis and Eleutherococcus senticosus. Те са сравнително безопани за употреба с редки странични ефекти.

Други широко използвани адаптогени са Ашваганда, Жен-шен, Тулси, Кордицепс и др. При тях може да има някои странични ефекти и противопоказания, затова се консултирайте с натуропат или лекар преди употреба.

Множество проучвания показват, че адаптогените намаляват умората и повишават капацитета за умствена дейност на фона на стрес и умора, най-вече в толеранса към умствено изтощение и повишават вниманието.

Проучванията показват, че защитното действие при стрес на адаптогените се вижда и на молекулно ниво. Регулацията на хомеостазата става чрез няколко механизма на действие, които са свързани с хипоталамо-хипофизно-адреналната ос и регулацията на ключови медиатори на отговорите на стреса.

Като фармако-терапевтична група, адаптогените наскоро са определени като билкови препарати, които повишават вниманието и издръжливостта при умора и намаляват предизвиканите от стреса нарушения в невро-ендокринната и имунна системи.

Какви са ползите на адаптогените при лечение на стрес и умора, както и при други заболявания?

Ефектите на адаптогените при проучвания ин витро и при животни са: подобряване на физическата и умствена дейност (учене и памет), невропротективни, хепатопротективни, кардиопротективни, гастропротетивни, намаляват оксидативния стрес, анти-атеросклеротични, имунотропни, противовъзпалителни, намаляват физическата и умствена умора, както и хроничната умора при стрес.

Адаптогените подобряват качеството на живот

Предполага се, че адаптогените имат не само терапевтично действие при предизвикани от стрес нарушения. Те също така имат значение за качеството на живот на пациентите, когато се добавят към стандартната терапия за много хронични заболявания и патологии. Например възстановяване след операции, астения, хронична обструктивна белодробна болест, конгестивна сърдечна недостатъчност и др.

Предполага се, че адаптогените имат потенциална употреба при болестите на старостта, като невро-дегенеративните заболявания и сърдечно-съдовите болести. Така с тези средства, възрастните хора могат да поддържат здравето си в нормално състояние, да подобрят качеството си на живот и дори да допринесат за дълголетието.

Нужни са допълнителни проучвания за приложението на адаптогените за по-възрастни хора и за оценяване на механизмите на действие на молекулно ниво на тези сложни растителни екстракти и техните активни съставки.

Източник: Effects of Adaptogens on the Central Nervous System and the Molecular Mechanisms Associated with Their Stress—Protective Activity

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *