Лечение на Хашимото

Диагнозата автоимунен тиреоидит на Хашимото е бум сред жените през последните години. По незнайни и знайни причини, имунната система атакува и разрушава жлезата и това води впоследствие до хипофункция на щитовидната жлеза. В статията ще разгледаме какво включва алтернативното лечение на Хашимото.

Симптомите са неприятни и включват наднормено тегло, косопад, неяснота на ума, трудна концентрация, раздразнителност и депресия, дефицити на минерали и витамини, постоянна умора и апатия, сънливост и др. В началото на заболяването може да има симптоми и на хиперфункция като сърцебиене, увеличено потене, загуба на тегло, нервност.

Какво включва холистичния подход при Хашимото и как може да се помогне на пациентите?

На първо място е важно да се подходи индивидуално към всеки човек, тъй като причините при всеки за отключване на проблема са различни. Обикновено стреса и стресовия начин на живот отключват заболяването. Заедно с това може да има наследственост, други заболявания придружаващи, липса на минерали и витамини, бактериални или вирусни заболявания, нарушено чревно здраве и др.

Диетата е от значение при лечение на Хашимото

Автоимунните процеси са вид хронично възпаление, което протича в организма. При тях е характерно нарушаване на чревната бариера и повишен чревен пермеабилитет. Което означава, че през чревната стена в кръвта преминават неразградени протеини, бактерии и техни токсини. Това води до имунна реакция и атакуване на собствените тъкани и органи.

Храните, които благоприятстват възпалението в организма са преработените храни с различни химикали, като консерванти, пестициди, оцветители, ароматизатори, антибиотици и др. Важно е да се избягват храни като бяло брашно, захар, рафинирани мазнини, алкохол, газирани напитки, сладкиши и чипсове, снаксове от магазина, колбаси и преработени меса.

Храните, които намаляват възпалението това са зеленчуците и плодовете. Особено зеленолистните зеленчуци и зелевите като броколи, кейл, карфиол, зеле, брюкселско зеле. Антиоксидантните плодове като дребните безкостилкови плодове – боровинки, малини, капини, акай бери, арония, френско грозде. Зелевите зеленчуци са противоречиви при Хашимото, затова препоръката е да се използват сготвени, а не сурови, заради гоитрогенния им ефект.

Също така противовъзпалителни са подправките като куркума, джинджифил, чесън, лук. Рибеното масло и витамините от група Б, витамин Д. Пробиотиците и горчивките.

Добре е индивидуално да се определят кои храни са проблемни и кои водят до възпаление в организма. Съответно те да се изключат от менюто за определен период от време и да се наблегне на противовъзпалителните храни.

Глутенът и млечните храни често са проблемни при Хашимото, но пак казвам, добре е да се определи индивидуално чрез съответните изследвания.

Холистично лечение на Хашимото

Холистичното лечение включва промени в диетата, избягване на токсини и химикали, както в храната, така и в дома. Природни методи за лечение и подкрепа като хомеопатия, минерални соли, хранителни добавки. И много важно е разбира се, преоценка на приоритетите и начина на живот. Повече движение и намаляване на стреса. Емоционален баланс, достатъчно сън, позитивни емоции и др. в този дух.

Премахни токсичните химикали

Щитовидната жлеза е много чувствителна на замърсената околна среда. Замисли се за мястото ти на живот, за работата ти. Дали са свързани с токсични вещества, защото това може да е причината за заболяването. Струва си да се смени работата и жилището, ако тя води до влошено здраве и качество на живот.

Премахни химията от дома. Това включва да замениш козметиката, препаратите за почистване и пране с екологични такива. Да замениш съдовете за готвене с такива от неръждаема стомана,  керамика и стъкло. Изхвърли пластмасовите бутилки и кутии. Използвай само стъклени бутилки или пластмаса без фталати и бисфенол А.

Емоционално здраве

Помисли кога се отключи заболяването, в кой период от живота ти и имало ли е тогава силен стрес. Или имало ли е дълго време хроничен стрес и негативни емоции, които са ти повлияли. Често след загуба на близък, след разочарование, раздяла се отключва заболяване.

Какво да направиш – да простиш ако е имало обида, нараняване, насилие. Да си спомняш хубавите моменти и да благодариш за това което си имал, ако си загубил някой. Да гледаш напред, да намериш нов смисъл и нещо за което да се бориш. Хомеопатията ще те подкрепи да се справиш със стреса и да върнеш емоционалния си баланс.

Какво включва оптималното лечение на Хашимото в моя подход?

 • Промени в начина на хранене след индивидуални изследвания
 • Хомеопатия според индивидуалната картина от симптоми и тип човек
 • Допълнителни добавки, минерални соли, есенции ако има нужда
 • Подкрепа за жлезата с хомеопатични средства
 • Изключване на дразнещи храни, което балансира повишените антитела
 • Подобряване на енергията, съня и храносмилането
 • Лечение на вирусни, бактериални, гъбични заболявания
 • Подобряване на чревното здраве
 • Изследване на дефицити и възстановяване
 • Емоционален баланс и спокойствие

Ако имаш въпроси и нужда от подкрепа, насреща съм! 🙂

Видео програми, които ще са полезни при Хашимото и заболявания на щитовидна жлеза са Добро храносмилане – мастър клас и Чревно здраве и природна медицина. Състоянието на червата е от значение за автоимунните заболявания и за синтезиране на щитовидните хормони!

19 коментара
 1. Десислава Атанасова
  Десислава Атанасова says:

  Здравейте! От една година се лекувам – имам поставена диагноза Хашимото. След редица изследвания и прием на лекарства, постигнах нормални резултати на ТСХ. При последното изследване обаче, бях с резултати 5.70. Възможно ли е това да е в следствие на замяна на Л-тироксин 75 с Еутирокс 75. Увериха ме, че е едно и също лекарство, но на различни форми, но долу горе от тогава се влоши резултатът пак?

  Отговор
 2. Fikrie
  Fikrie says:

  Аз сега са хванах на тази болест и нищо не знам моля помогнете ми от 3 дена пия тия хапчета и гърлото почна да ми боли и да ми дразни много нормално ли е??

  Отговор
 3. Анелия Великова
  Анелия Великова says:

  Здравейте Мира,
  бих искала да Ви помоля за съвет. Може ли да ми дадете телефон за връзка? Имам много лоши кръвни изследвания и търся начин да подобря здравето си. От близо две години с намалена фукция съм и положението е критично.
  Благодаря предварително за отделеното време.

  Отговор
 4. Таня Гачева
  Таня Гачева says:

  Здравейте,може ли при Хашимото да се спре приема на Еутирокс и да се разчита само на промяна в храненето,т.е по възможност без глутен и лактоза?

  Отговор
  • Мира Делчева
   Мира Делчева says:

   Здравейте, не може така да се спре хормона. Хубаво е да се спазва режим на хранене, да има прием на подходящи билки, минерални соли, хомеопатия и при подобрение на състоянието, с консултация с ендокринолога да се ревизира дозата на хормона. Много зависи от колко време е заболяването и какви са възможностите на жлезата да произвежда хормони. Най-добре е да направим лична консултация и да дам индивидуални препоръки за Вас!

   Отговор
 5. Емилия Гьорджиева
  Емилия Гьорджиева says:

  Здравейте аз също съм със Хашимото бих искала да се свържа с Вас за консултация

  Отговор
  • Мира Делчева
   Мира Делчева says:

   За подкрепа при Хашимото е нужно да се направят промени в начина на хранене, да се регулира емоционалното състояние и стреса, да направи индивидуална терапия с хомеопатия, соли, Аюрведични билки. За това е нужна лична консултация.

   Отговор
 6. Мария Николова
  Мария Николова says:

  Здравейте от няколко дни съм с диагноза хишамото но като цяло нямам лечение дали това е нормално само на диета но даже и това не ми беше обяснено какво е хубаво да ям за да има някакъв ефект имам и сърцебиене и високо кръвно бяха ми изписани бизогама сутрин и вечер по половин и неотрил ако е така сутрин по едно хапче за високо кръвно но като цяло нямам лечение за щитовидната жлеза моля дайте ми съвет пълнея а съм постоянно в движение и не се храня много😏

  Отговор
  • Мира Делчева
   Мира Делчева says:

   Здравейте, отговорих Ви на имейла, нужно е да се запозная подробно със симптомите и медицинската история, след което можем да поговорим за начина на хранене и прием на природни средства!

   Отговор

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *