Щитовидна жлеза, Хашимото и хранене

Как начина на хранене повлиява щитовидната жлеза и Хашимото!

Над един милион българи са засегнати от заболявания на щитовидната жлеза, голяма част от тях са жени. Най-често срещани са хипо функция на жлезата, хипер функция и автоимунен тиреоидит – Хашимото.

Причините за развитие на заболяване на щитовидната жлеза са комплексни и включват генетични фактори, замърсяване с токсини от средата, нарушена чревна микрофлора и дисбиоза, инфекции, нарушена чревна пропускливост и хранителни непоносимости, стрес и др.

Защо жените са по-често засегнати от Хашимото?

Жените по принцип развиват по-често автоимунни заболявания. Под влияние на заплаха, стрес, застрашено оцеляване щитовидната жлеза забавя своята активност, за да може да се намали метаболизма и тялото да оцелее. Организмът изпраща сигнали и атакува жлезата, за да е по-слабо активна, процесите се забавят, има повишена сънливост, липса на енергия, покачване на кг за да се осигури оцеляването.

Жените са по-чувствителни и по-често са обект на физическа или емоционална злоупотреба. Много жени са възпитавани да са мили, внимателни и да не проявяват негативните си емоции, имат трудности с изразяването и справянето с конфликти. Всичко това уврежда гърлената чакра, а заседналата обида, тъга, унижение в крайна сметка увреждат щитовидната жлеза.

Може ли диетата да повлияе щитовидните хормони и антитела?

Скорошно проучване от Италия, показва че промяната в храненето повлиява Хашимото. В период на 3 седмици, 180 души участват в изследването, като 108 получават определена диета, а 72 пациенти са контролна група.

Измерени са нивата на хормоните и антителата преди и след проучването. Резултатите показват, че има намаляване на различните антитела между 40 и 57% само за 3 седмици. Контролната група, която е следвала нормалния си начин на хранене показва влошаване на състоянието и покачване на антителата.

Каква е била диетата?

Нисковъглехидратна, с 12-15% въглехидрати, 50-60% протеини, 25-30% мазнини. С много зеленчуци – в това число зеленолистни. Нетлъсти меса и риба. Изключват се млечни продукти, хляб, паста и глутен, яйца, бобови, соя, плодове, ориз и т. нар. гоитрогенни храни (които влияят на щитовидната жлеза) като зеленчуци от сем. Кръстоцветни – броколи, карфиол, зеле, също така спанак и др.

Проучването показва резултати, които се наблюдават в практиката. Често препоръчвани диети за автоимунните заболявания са Палео диетата и GAPS диетата.

Често се порепоръчва безглутенова диета на пациенти с щитовидни заболявания. Пациентите с Хашимото имат в 88% от случаите чувствителност към глутена (подчертавам не алергия, а чувствителност). Освен това е добре да се избягва соя и рапица, които имат гоитрогенен ефект. Също се препоръчва да се избягват млечните продукти, тъй като много пациенти са чувствителни и към тях. Месата обработени с нитрати също трябва да се избягват и като цяло да се органичат преработените храни и конвенционални меса.

По отношение на сем. Кръстоцветни има разминавания в препоръките. За мнохо хора с щитовидни заболявания те могат да са полезни, тъй като имат детоксикиращ ефект. Могат да се ядат сготвени, фермантирали, дори и в суров вид. Тези зеленчуци са противопоказани при свръх бактериален растеж в тънкото черво (SIBO).

За намаляване на антителата се препоръчва да се избягват алергенните храни като глутен, млечни, соя, зърнени, бобови, яйца и др. Да се намалят въглехидратите, включително плодовете и да се увеличат зеленчуците.

Защо глутена е проблем за щитовидната жлеза?

Проучване в Италия изследва хора с предклиничен хипотиреоидизъм, Хашимото и целиакия, които все още не са на безглутенова диета. Изследването показва, че когато повечето хора с предклиничен хипотиреоидизъм са подложени на безглутенова диета, тяхната щитовидна функция се нормализира. При 71% от хората, които стриктно са избягвали глутен, се е нормализирало състоянието на предклиничен хипотиреоидизъм. Други 19% които са следвали диетата, са нормализирали щитовидните антитела.

Различни проучвания откриват, че при Хашимото по-често се среща и глутенова ентеропатия (целиакия – автоимунно заболяване, което уврежда чревната лигавица). Въпреки че целиакията е рядко срещано заболяване, чувствителност към глутена се наблюдава много по-често и много хора изпитват изчезване или облекчаване на симптоми при безглутенова диета.

Проучване от 2002г. в журнала за Европейска ендокринология, открива че при 43% от пациентите с Хашимото има активиран мукозен Т-клетъчен имунитет, който се свързва с глутен-зависимата ентеропатия или глутенова чувствителност.

Много от пациентите в практиката се чувстват по-добре на безглутенова диета, при някои е възможно състоянието да влезе в ремисия. Не само глутена е реактивна храна за хората с щитовидни проблеми. Най-често срещани хранителни чувствителности са към глутен, млечни, соя, зърнени храни – царевица често се среща, сем. Картофофи – картофи, домати, чушки, ядки и семена.

Най-честите отключващи фактори за Хашимото са хранителни дефицити, хранителни непоносимости и чревна пропускливост, стрес, невъзможност за изхвърляне на токсини и в някои случаи инфекции.

Чувствителностите към храни са различни от алергиите към храни.

При алергиите има отделяне на IgE антитела от имунната система, бърза реакция веднага след консумация на дразнещата храна. Реакциите са по-силни и дори животозастрашаващи.

При чувствителностите към храни се включват други части на имунната система и се отделят IgA, IgG и IgM антитела. Антителата IgG се смятат за отговорни и за образуването на антитела срещу щитовидната жлеза при Хашимото. Реакциите са по-бавни от часове до няколко дни след консумация на храна и включват рефлукс, подуване на корема, газове, синдром на раздразненото черво, сърцебиене, болки в ставите, тревожност, главоболие и др.

Важно е разпознаването и елиминирането на дразнещите храни.

Те водят до възпаление в стомашно-чревния тракт и в последствие до недостатъчно асимилиране на хранителните вещества (за глутеновата чувствителност се знае, че води до дефицит на селен, който е важен за щитовидната жлеза) и чревна пропускливост.

При повечето хора със спиране на реактивните храни се наблюдава подобрение на чревните симптоми, на кожата, намаляване на болките и подобряване на настроението и емоционалното състояние. При доста хора се наблюдава и намаляване на щитовидните антитела.

При други може да е нужно по-задълбочено изследване на причините, и повлияване на инфекции, детоксикация и намаляване на стреса, но премахването на реактивните храни, заедно с възстановяване на чревната лигавица винаги съпътства лечението.


Аз съм Мира Делчевахолистичен фармацевт, специалист по класическа хомеопатия, натуропатия, детско хранене, чревно здраве и обучител по емоционално здраве. Моята мисия е да подкрепям семействата в грижата за здравето и качеството на живот, така че да развият пълния си потенциал. Вярвам, че здравето е комбинация от начин на живот, хранене, движение, профилактика на стреса и използвам природни, щадящи методи за грижа. Мога да съм ти полезна с информативни статии, обучения, програми и индивидуални консултации!

Безплатни онлайн книги! Повече за мен!Може би ще ти е интересно?

3 коментара за “Щитовидна жлеза, Хашимото и хранене

  1. Здравейте,
    Статията е много интересна, но може ли да посочите примерна диета за хора с тиреоидит на Хашимото?
    Благодарял

    1. Здравейте, в статията са посочени примери за диети като безглутенова, нисковъглехидратна, автоимунна палео диета. Много е индивидуално според конкретния човек и на какви храни реагира. Обикновено правим изследвания за да определим индивидуално кои са подходящите храни, съответно се правят препоръки и природни средства за конкретния човек.

  2. Къде могат да се направят изследванията за определяне на идивидуалния хранителен режим?
    И нещо, което е много важно – при често заболяване от респираторни вирусни заболявания и нисък имунитет, допускат ли се мерки за повишаване на имунитета или това е вредно пи Хашимото?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *