Хашимото и хранене

Как начина на хранене повлиява щитовидната жлеза и Хашимото!

Над един милион българи са засегнати от заболявания на щитовидната жлеза, голяма част от тях са жени. Най-често срещани са хипо функция на жлезата, хипер функция и автоимунен тиреоидит – Хашимото.

Причините за развитие на заболяване на щитовидната жлеза са комплексни и включват генетични фактори, замърсяване с токсини от средата, нарушена чревна микрофлора и дисбиоза, инфекции, нарушена чревна пропускливост и хранителни непоносимости, стрес и др.

Защо жените са по-често засегнати от Хашимото?

Жените по принцип развиват по-често автоимунни заболявания. Под влияние на заплаха, стрес, застрашено оцеляване щитовидната жлеза забавя своята активност, за да може да се намали метаболизма и тялото да оцелее. Организмът изпраща сигнали и атакува жлезата, за да е по-слабо активна, процесите се забавят, има повишена сънливост, липса на енергия, покачване на кг за да се осигури оцеляването.

Жените са по-чувствителни и по-често са обект на физическа или емоционална злоупотреба. Много жени са възпитавани да са мили, внимателни и да не проявяват негативните си емоции, имат трудности с изразяването и справянето с конфликти. Всичко това уврежда гърлената чакра, а заседналата обида, тъга, унижение в крайна сметка увреждат щитовидната жлеза.

Щитовидна жлеза, Хашимото и храненеМоже ли диетата да повлияе щитовидните хормони и антитела?

Скорошно проучване от Италия, показва че промяната в храненето повлиява Хашимото. В период на 3 седмици, 180 души участват в изследването, като 108 получават определена диета, а 72 пациенти са контролна група.

Измерени са нивата на хормоните и антителата преди и след проучването. Резултатите показват, че има намаляване на различните антитела между 40 и 57% само за 3 седмици. Контролната група, която е следвала нормалния си начин на хранене показва влошаване на състоянието и покачване на антителата.

Каква е била диетата?

Нисковъглехидратна, с 12-15% въглехидрати, 50-60% протеини, 25-30% мазнини. С много зеленчуци – в това число зеленолистни. Нетлъсти меса и риба. Изключват се млечни продукти, хляб, паста и глутен, яйца, бобови, соя, плодове, ориз и т. нар. гоитрогенни храни (които влияят на щитовидната жлеза) като зеленчуци от сем. Кръстоцветни – броколи, карфиол, зеле, също така спанак и др.

Проучването показва резултати, които се наблюдават в практиката. Често препоръчвани диети за автоимунните заболявания са Палео диетата и GAPS диетата.

Често се препоръчва безглутенова диета на пациенти с щитовидни заболявания. Пациентите с Хашимото имат в 88% от случаите чувствителност към глутена (подчертавам не алергия, а чувствителност). Освен това е добре да се избягва соя и рапица, които имат гоитрогенен ефект. Също се препоръчва да се избягват млечните продукти, тъй като много пациенти са чувствителни и към тях. Месата обработени с нитрати също трябва да се избягват и като цяло да се ограничат преработените храни и конвенционални меса.

По отношение на сем. Кръстоцветни има разминавания в препоръките. За много хора с щитовидни заболявания те могат да са полезни, тъй като имат детоксикиращ ефект. Могат да се ядат сготвени, фермантирали, дори и в суров вид. Тези зеленчуци са противопоказани при свръх бактериален растеж в тънкото черво (SIBO).

За намаляване на антителата се препоръчва да се избягват алергенните храни като глутен, млечни, соя, зърнени, бобови, яйца и др. Да се намалят въглехидратите, включително плодовете и да се увеличат зеленчуците.

Щитовидна жлеза, Хашимото и храненеЗащо глутена е проблем за щитовидната жлеза? Хашимото и хранене с глутен!

Проучване в Италия изследва хора с предклиничен хипотиреоидизъм, Хашимото и целиакия, които все още не са на безглутенова диета. Изследването показва, че когато повечето хора с предклиничен хипотиреоидизъм са подложени на безглутенова диета, тяхната щитовидна функция се нормализира. При 71% от хората, които стриктно са избягвали глутен, се е нормализирало състоянието на предклиничен хипотиреоидизъм. Други 19% които са следвали диетата, са нормализирали щитовидните антитела.

Различни проучвания откриват, че при Хашимото по-често се среща и глутенова ентеропатия (целиакия – автоимунно заболяване, което уврежда чревната лигавица). Въпреки че целиакията е рядко срещано заболяване, чувствителност към глутена се наблюдава много по-често и много хора изпитват изчезване или облекчаване на симптоми при безглутенова диета.

Проучване от 2002г. в журнала за Европейска ендокринология, открива че при 43% от пациентите с Хашимото има активиран мукозен Т-клетъчен имунитет, който се свързва с глутен-зависимата ентеропатия или глутенова чувствителност.

Много от пациентите в практиката се чувстват по-добре на безглутенова диета, при някои е възможно състоянието да влезе в ремисия. Не само глутена е реактивна храна за хората с щитовидни проблеми. Най-често срещани хранителни чувствителности са към глутен, млечни, соя, зърнени храни – царевица често се среща, сем. Картофофи – картофи, домати, чушки, ядки и семена.

Най-честите отключващи фактори за Хашимото са хранителни дефицити, хранителни непоносимости и чревна пропускливост, стрес, невъзможност за изхвърляне на токсини и в някои случаи инфекции.

Щитовидна жлеза, Хашимото и храненеЧувствителностите към храни са различни от алергиите към храни.

При алергиите има отделяне на IgE антитела от имунната система, бърза реакция веднага след консумация на дразнещата храна. Реакциите са по-силни и дори животозастрашаващи.

При чувствителностите към храни се включват други части на имунната система и се отделят IgA, IgG и IgM антитела. Антителата IgG се смятат за отговорни и за образуването на антитела срещу щитовидната жлеза при Хашимото. Реакциите са по-бавни от часове до няколко дни след консумация на храна и включват рефлукс, подуване на корема, газове, синдром на раздразненото черво, сърцебиене, болки в ставите, тревожност, главоболие и др.

Важно е разпознаването и елиминирането на дразнещите храни. Хашимото и хранене за намаляване на възпалението. 

Те водят до възпаление в стомашно-чревния тракт и в последствие до недостатъчно асимилиране на хранителните вещества (за глутеновата чувствителност се знае, че води до дефицит на селен, който е важен за щитовидната жлеза) и чревна пропускливост.

При повечето хора със спиране на реактивните храни се наблюдава подобрение на чревните симптоми, на кожата, намаляване на болките и подобряване на настроението и емоционалното състояние. При доста хора се наблюдава и намаляване на щитовидните антитела.

При други може да е нужно по-задълбочено изследване на причините, и повлияване на инфекции, детоксикация и намаляване на стреса, но премахването на реактивните храни, заедно с възстановяване на чревната лигавица винаги съпътства лечението.

Видео програми, които ще са полезни при Хашимото и заболявания на щитовидна жлеза са Добро храносмилане – мастър клас и Чревно здраве и природна медицина. Състоянието на червата е от значение за автоимунните заболявания и за синтезиране на щитовидните хормони!

6 коментара
 1. Тамара Игнатова
  Тамара Игнатова says:

  Здравейте,
  Статията е много интересна, но може ли да посочите примерна диета за хора с тиреоидит на Хашимото?
  Благодарял

  Отговор
  • Мира Делчева
   Мира Делчева says:

   Здравейте, в статията са посочени примери за диети като безглутенова, нисковъглехидратна, автоимунна палео диета. Много е индивидуално според конкретния човек и на какви храни реагира. Обикновено правим изследвания за да определим индивидуално кои са подходящите храни, съответно се правят препоръки и природни средства за конкретния човек.

   Отговор
 2. Борисова
  Борисова says:

  Къде могат да се направят изследванията за определяне на идивидуалния хранителен режим?
  И нещо, което е много важно – при често заболяване от респираторни вирусни заболявания и нисък имунитет, допускат ли се мерки за повишаване на имунитета или това е вредно пи Хашимото?

  Отговор
 3. Емилия
  Емилия says:

  Прочетох, че може и хранителни дефицити, може да повлияят на жлезата. Може ли дефицита на Вит.В12, да влоши работата й? Благодаря

  Отговор
 4. Мира Делчева
  Мира Делчева says:

  Здравейте, Емилия! По-скоро при проблеми с щитовидната жлеза има нарушение в усвояването на витамини, минерали и хранителни вещества, заради промени в метаболизма. Също ако състоянието на чревната микрофлора не е добро, ако има чревна пропускливост и развитие на по-неблагоприятни бактерии, това води до дефицити и до алергични/автоимунни реакции. Трябва да се подобри състоянието на червата, за да има подобрение и на жлезата и на усвояването на витамини, минерали и нутриенти от храната.

  Отговор

Връзки и споменавания

 1. […] средства Кожни болести и връзка с бактериите Щитовидна жлеза, Хашимото и хранене Косопад и натурални решения 0 […]

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *