Захранване с храни алергени – кога и как?

Препоръките в статията са на Д-р Пени Бернард, педиатър и диетолог.  Преди да въведете храни алергени, консултирайте се с педиатъра на детето.

Алергиите доста притесняват много родители, независимо дали има установена алергия при близките на детето и повишен риск от развитие на алергия. Доскоро се препоръчваше отложено захранване с храни алергени, особено при децата с повишен риск да развият алергии. Както и имаше препоръки при кърмене да се избягват храни с алергени при децата с повишен риск.

В някои страни като Великобритания и Канада отпадат препоръките за късно въвеждане на алергенни храни като цяло яйце и фъстъци и те се въвеждат заедно с другите храни при започване на захранване към 6 месец. А за децата с повишен риск към алергия дори и по-рано, още от 4 месец може да бъде започнато захранване с твърди храни.

Тези препоръки се основават на две големи изследвания, които изследват въвеждане на фъстъци при деца с риск от развитие на алергия към фъстъци и ранното въвеждане на храни алергени. Препоръките след тези две проучвания са:

 • При деца с риск за развитие на алергия ( деца с екзема или деца с алергия към краве мляко) се препоръчва ранно захранване с твърди храни, като цяло яйце и след това фъстъци се въвеждат заедно с другите храни. Захранването започва от 4 месец.
 • При деца без риск от развитие на алергия, се препоръчва въвеждане на яйце и фъстъци заедно с другите твърди храни от 6 месец.
 • Изключването или отложеното въвеждане на някои храни алергени, може да увеличи риска от развитие на алергия към тези храни.

Как стоят нещата в България?

Все още при нас се препоръчва избягване на белтък на яйцето и краве прясно мляко до 1г. Както и мед, цитруси, морски дарове до 1г. и избягване на фъстъци до 3г.

Преди да въведете твърди храни, ето няколко съвета за алергените и захранване с храни алергени:

 • Въвеждайте алергенните храни една по една.
 • Започнете с малко количество от новия алерген, от четвърт до половин чаена лъжичка и увеличавайте бавно през няколко дни.
 • Ако алергенът е успешно въведен в диетата на бебето без реакция, го включвайте редовно в храненето – поне 1-2 седмично в зависимост от алергена.
 • Въвеждайте нов алерген само когато бебето е напълно здраво.
 • Ако бебето има екзема, уверете се, че кожата му е чиста без обрив преди да въведете нов алерген.
 • Винаги въвеждайте новата храна в началото на деня – за закуска или най-късно за обяд. Така ще можете целия ден да наблюдавате бебето за реакции.
 • Не втривайте храна върху устните или кожата на бебето, преди да му я дадете за ядене. Това не е сигурен начин за тестване дали бебето има алергия към определена храна.

Списъкът с храни алергени включва

Краве мляко, яйца, риба, зърнени храни с глутен, ядки, фъстъци, сусам, соя, морски дарове, горчица, лупина, целина, серен диоксид.

Най-често децата проявяват алергия към белтъка на краве млякото, яйца, риба, глутен, фъстъци и соя.

Типове алергични реакции при захранване с храни алергени 

Има два типа алергични реакции. Бързи реакции с отделяне на антитела IgE и забавени алергични реакции. При бързите реакции, които се проявяват веднага до 30 минути след консумиране на храна алерген има симптоми като остра диария, астма или свиркащо дишане, трудно дишане, екзема, уртикария, сърбеж, обриви, пребледняване, подуване на лицето, очите и устните, повръщане.

При забавените реакции, след 2 до 72 часа може да има коремна болка и подуване на корема, колики, газове, диария, екзема, гастро-езофагиален рефлукс, повръщане след време, свиркащо дишане.

1 коментар

Връзки и споменавания

 1. […] Другите алергени според новите препоръки в много страни, могат да бъдат въведени и преди 1г. на бебето под защита на кърменето – като фъстъци, ядки смлени, белтък на яйце, цитруси, мъхести плодове и др. Консултирайте се с педиатъра на детето за въвеждане на алергени. Повече по темата може да прочетете в Захранване с храни алергени – кога и как? […]

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *