Захранване на бебето - първи стъпки

Всяка майка се вълнува когато бебето пораства и вече може да стои седнало, появяват се първите зъбчета и започва да проявява интерес към храната на възрастните. Ако се чудите, как, с какво, количество и др. детайли при започване на захранване на бебето, тази статия е за вас. 🙂

Кога да започнете захранване на бебето?

Препоръките са не по-рано от 17 седмица и не по-късно от 26 седмица. За кърмените бебета обикновено захранването започва в 6 месец, а за хранените с адаптирано мляко и по-рано.

Какви са признаците за готовност за захранване?

Бебето вече може да стои седнало или да държи добре главата изправена, може да има вече първи зъбки, проявява интерес към храната, доста по-гладно е и кърмата/млякото не му достига, изчезва рефлекса за избутване на храната напред. Слюнката в устата се увеличава и само взима и поставя предмети в устата си.

С кои храни да започнете захранване на бебето?

Подходящите първи храни за захранване са зеленчуците, зърнените безглутенови каши, плодове, месо. Обикновено се започва със зеленчуци, тъй като са по-лесно смилаеми. След въвеждане на няколко зеленчука, може да се даде каша или плодово пюре.

Месото също е подходяща първа храна, тъй като кърмачетата са в риск от дефицит на желязо. След като се въведе месо, може да се въведе и жълтък и да се редуват през ден.

Кои зеленчуци са подходящи за първите пюрета и първите месец-два – картофи, моркови, тиква, пащърнак, броколи, сладък картоф, карфиол, тиквичка. Заложете първо на неутралните вкусове като картоф, тиквичка, пащърнак, броколи, карфиол. След това предложете по-сладките морков, тиква, сладък картоф. От плодовете – ябълка, банан, круша, слива, праскова.

С какво да продължите?

От кашите може да използвате за начало безглутенови от ориз, елда, киноа, просо. В следващите месеци може да въведете и глутенови каши. Рибата може да предложите в 7-8 месец, заради полезните омега-3 незаменими мастни киселини.

Млечните продукти като кисело мляко и сирене се въвеждат от 8-9 месец. Прясно мляко като самостоятелна напитка не давайте до 1г., т.к. е силен алерген. До 1г. избягвайте да давате мед. Бобови храни може да въведете в 10 месец като е добре да са белени и накиснати предварително.

Другите алергени според новите препоръки в много страни, могат да бъдат въведени и преди 1г. на бебето под защита на кърменето – като фъстъци, ядки смлени, белтък на яйце, цитруси, мъхести плодове и др. Консултирайте се с педиатъра на детето за въвеждане на алергени. Повече по темата може да прочетете в Захранване с храни алергени – кога и как?

Как се приготвят първите пюрета?

Започнете с по-рядка консистенция като гъста боза и добавете кърма или адаптирано мляко, с което детето е свикнало. Започнете с 2-3 лъжички и всеки ден увеличавайте с по още 2-3 лъжички до достигане на една порция от около 125гр. Може да въвеждате нови храни и без достигане на порцията за възрастта – около половин чаена чаша след 5-ти ден на захранване.

Следващите храни се въвеждат по-бързо за 2-3 дни съответно с по 3 лъжички и всеки ден се увеличава количеството. Следете за алергични реакции и си водете дневник с кои храни сте захранили и имало ли е реакции.

Колко хранения на ден да заместите?

Ако започнете в 6 месец захранване замествате едно хранене в началото и до месец две – сутрин около 10-11ч и следобед около 17ч. През 8 месец може да заместите 3 хранения – в 10ч, 13ч и 17ч. А от 9 месец може да въведете и закуска и междинни хранения с плодове.

Предлагането на кърма/адаптирано мляко остава сутрин след ставане и вечер преди лягане, като до края на първата година може да остане само вечерното хранене. Препоръчва се кърменето да продължи и след годинката, за предпочитане до 2г възраст заради ползите за здравето на детето.

Повече по темата здравословно и балансирано хранене на децата до 3г. и отглеждане на здрави деца с природна медицина може да научите от Видео програмата Детско холистично здраве!

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *