Захранване на бебето - първи стъпки

Всяка майка се вълнува когато бебето пораства и вече може да стои седнало, появяват се първите зъбчета и започва да проявява интерес към храната на възрастните. Ако се чудите, как, с какво, количество и др. детайли при започване на захранване на бебето, тази статия е за вас. 🙂

Кога да започнете захранване на бебето?

Препоръките са не по-рано от 17 седмица и не по-късно от 26 седмица. За кърмените бебета обикновено захранването започва в 6 месец, а за хранените с адаптирано мляко и по-рано.

Какви са признаците за готовност за захранване?

Бебето вече може да стои седнало, може да има първи зъбки, проявява интерес към храната, доста по-гладно е и кърмата/млякото не му достига, изчезва рефлекса за избутване на храната напред.

С кои храни да започнете захранване на бебето?

Подходящите първи храни за захранване са зеленчуците, зърнените безглутенови каши, плодове, месо. Обикновено се започва със зеленчуци, тъй като са по-лесно смилаеми. След въвеждане на няколко зеленчука, може да се даде каша или плодово пюре.

Месото също е подходяща първа храна, тъй като кърмачетата са в риск от дефицит на желязо. След като се въведе месо, може да се въведе и жълтък и да се редуват през ден.

Кои зеленчуци са подходящи за първите пюрета и първите месец-два – картофи, моркови, тиква, пащърнак, броколи, сладък картоф, карфиол, тиквичка. От плодовете – ябълка, банан, круша, слива, праскова.

С какво да продължите?

От кашите може да използвате за начало безглутенови от ориз, елда, киноа, просо. В следващите месеци може да въведете и глутенови каши. Рибата може да предложите в 7-8 месец, заради полезните омега-3 незаменими мастни киселини.

Млечните продукти като кисело мляко и сирене се въвеждат от 8 месец. Прясно мляко не давайте до 1г., т.к. е силен алерген. Избягвайте до 1г. още цитрусови плодове, белтък на яйце, мъхести горски плодове, цели ядки, мед, морски дарове.

Как се приготвят първите пюрета?

Започнете с по-рядка консистенция като гъста боза и добавете кърма или адаптирано мляко с което детето е свикнало. Започнете с 2-3 лъжички и всеки ден увеличавайте с по още 2-3 лъжички до достигане на една порция от около 125гр. Може да въвеждате нови храни и без достигане на порцията за възрастта – около половин чаена чаша след 5ти ден на захранване.

Следващите храни се въвеждат по-бързо за 2-3 дни съответно с по 3 лъжички и всеки ден се увеличава количеството. Следете за алергични реакции и си водете дневник с кои храни сте захранили и имало ли е реакции.

Колко хранения на ден да заместите?

Ако започнете в 6 месец захранване замествате едно хранене в началото и до месец две – сутрин около 10-11ч и следобед около 17ч. През 8 месец може да заместите 3 хранения – в 10ч, 13ч и 17ч. А от 9 месец може да въведете и закуска и междинни хранения с плодове.

Предлагането на кърма/адаптирано мляко остава сутрин след ставане и вечер преди лягане, като до края на първата година може да остане само вечерното хранене. Препоръчва се кърменето да продължи и след годинката, за предпочитане до 2г възраст заради ползите за здравето на детето.

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *