Трудности при зачеване на бебе

Холистичен подход когато бебето се бави

Репродуктивните проблеми сериозно нарастват в развитите страни с модерна медицина. Това се случва и в България за съжаление и все повече двойки имат трудности при зачеване на бебе. Това води до редица социални, медицински, психо-емоционални последствия и за семейството е болезнено минаването през този процес.

Какви са причините за трудности при зачеване на бебе?

Има много фактори за честотата на този проблем – замърсената околна среда, бедната на полезни нутриенти храна, употребата на все повече лекарства, влошеното здраве, стреса и някои други по-духовни фактори, като родова и лична карма.

Освен физическия аспект, зачеването и раждането на дете са нещо свято и е нужна духовна работа. За да се случи дали по естествен начин, дали с помощ от медицината, пак си има Божия намеса и е нужна вяра и молитва.

За съжаление малко от двойките, които преминават през трудности при забременяване, осъзнават че има нужда от промяна на начина на живот. На мисленето, на приоритетите, от грижа за здравето и стреса. Прекалено рано се обръщат към специалисти и си причиняват болезнени и натоварващи организма процедури. Те не винаги са най-доброто и не винаги са необходими.

Да, има и обратните случаи, когато късно се търси помощ, а колкото жената е в по-напреднала възраст нещата стават по-сложни. Възрастта на мъжа също е от значение. Не отричам, че има и случаи, когато не могат естествено да се случат нещата. Тогава ин витрото или осиновяването са вариант за тези двойки.

Но и не се говори открито за рисковете от ин витро процедурите. Например настъпване на ранна менопауза, туморни разраствания и образувания, неуспешна и рискова бременност и др.

Не отричам че за много семейства това е шанс да се сдобият с така желаната рожба. Но често обществото и семейството не осъзнава какви са емоционалните и физически рискове за жената, която се подлага на процедурите. Да не говорим за финансовите измерения и за психическите след неуспешните опити, или ако не се случат нещата и по този начин.

Така че има много натурални, естествени начини за подобряване на фертилното здраве и повишаване на шансовете за бебе. Ще разгледаме какво работи от моя опит. Струва си да се опита по този начин и ако не става тогава да се обърнете към репродуктивен специалист.

Какви са съветите към двойките и какво може да се направи когато бебето се бави?

Първо е важно да се открие причината и да се направят прегледи и изследвания както при мъжа, така и при жената. При мъжа може да има проблеми с качеството, количеството, подвижността, морфологията на сперматозоидите.

При жените може да има проблеми като ендометриоза, синдром на поликистозните яйчници, миоми, нарушения на щитовидната жлеза, генетични увреждания които водят до риск от спонтанни аборти, непроходимост на тръбите, намален яйчников резерв и др.

Какво може да подобри шансовете за зачеване?

Избягвайте пушенето, алкохола и кафето

На първо място това е спиране на тютюнопушенето и алкохола, които доказано влошават репродуктивното здраве и при двата пола. Кофеинът също не е приятел на бебето и се препоръчва минимална консумация, до едно кафе на ден или да минете и без него.

Физическа активност за хормонален баланс и оптимално тегло

Добра физическа активност без прекаляване за жените се препоръчва. Силовите тренировки нарушават хормоналния баланс и могат да доведат до проблеми с цикъла.

Физическите дейности подобряват настроението, съня, либидото. Всичко това е свързано с промени в хормоните. Серотонинът – хормонът на щастието също се увеличава при спорт. Телата ни са създадени да се движат, а не да са на едно място в офиса или вкъщи. За подобряване шансовете за зачеване е важна физическата активност с умерени натоварвания.

Храненето е важно за зачеване

Здравословното и балансирано хранене също е важно при трудности при зачеване на бебе с оптимален прием на полезни протеини, въглехидрати и мазнини. Мазнините са важни за синтеза на хормоните, затова е добре да присъстват в храната.

Важна група са омега-3 мастните киселини, които имат противовъзпалителен ефект върху организма и се набавят от рибата, лененото масло и орехите. Избирайте диво уловена риба от по-чисти региони, вместо отглеждана в развъдници, в които се използват различни химикали и лекарства.

Диети като Средиземноморската с много зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, морска храна подобряват шансовете за зачеване, както и цялостното здраве. Избирайте органични храни, тъй като пестицидите влияят на половите хормони.

Яжте храни богати на витамин Ц и фолат. Витамин Ц подобрява овулацията при жените и качеството на спермата при мъжете, както и усвояването на желязото от организма. Храните богати на витамин Ц са цитрусите, шипките, кейла, червените чушки, киселото зеле.

Фолиевата киселина е нужна за синтеза на нови клетки и за предотвратяване на родилни дефекти. На жените преди бременност и в първия триместър се препоръчва да консумират храни богати на фолат, както и добавка от фолиева киселина. Храните богати на фолат са зеленолистните зеленчуци, цитрусите, бобовите и пшеничния зародиш.

Яжте повече броколи, зеле, брюкселско зеле. Те са богати на индол-3-карбинол, който помага на черния дроб да метаболизира естрогена. За предпочитане е да се консумират сготвени вместо сурови. Полезно е и тиквеното семе, особено за мъжете, което съдържа цинк, важен елемент за репродуктивността.

Избягвайте тлъстите, преработени меса, които повишават възпалението в организма, както и рафинираната захар. Тя води до дефицити на полезни вещества и до спад в имунитета.

Дефицити

Преодоляване на различни дефицити като липса на желязо, витамин Б12, цинк, йод, витамин Д са от значение за фертилното здраве. Особено дефицита на вит. Б12 е все по-често срещан и е заподозрян когато причините за липса на зачеване са неясни.

Генетични дефекти

Генетичните фактори също са от значение при трудно зачеване. Хубаво е да се провери за тромбофилии, за гените за метилиране, които са отговорни за отстраняване на дефекти в ДНК. Тромбофилиите са свързани с повишен риск от спонтанен аборт и прееклампсия. А гените за метилиране с намалено синтезиране на метил формите на фолиева киселина и витамин Б12, което води до недостиг в организма.

Погрижете се за себе си и намалете стреса

Нивото на стрес е от изключително важно значение за здравето и плодовитостта. Самата ситуация със забавяне на бебето създава много напрежение, стрес, очаквания към двойката, особено към жената. Бъдете по-щадящи към себе си и не изпадайте в самосъжаление и вина. За да се случи бебето, то има нужда от щастливи родители и от спокойна среда.

В ситуация на стрес, напрежение, проблеми, организма ни реагира с хормони на стреса, които казват на половата система – не е сега момента. За да заченете е много важно да сте спокойни, да гледате по-философски на нещата.

Подредете приоритетите си, напуснете токсичната работна среда и връзки. Огледайте връзката си, дали няма проблеми с партньора, които се опитвате за закърпите с едно бебе. Това е много вредно както за вас, така и за бъдещото дете. По-добре да прекъснете една вече приключила връзка, защото детето няма да реши проблемите, а ще ги задълбочи.

Сънят също е важен

Сънят и безсънието имат огромен ефект върху хормоналната система. Ако не спите достатъчно естествения цикъл на хормоните се нарушава, както и овулацията. Липсата на сън води до намаляване на нивата на лептина (хормона на апетита), като това повлиява негативно и овулацията.

Хората, които страдат от безсъние имат и високи нива на стресовите хормони, което не е благоприятно за зачеването. Нужни са поне осем часа и повече сън на денонощие, както и време за почивка и неща, които ви зареждат с енергия и позитивни емоции.

Кои добавки са полезни при трудности при зачеване?

Масло от вечерна иглика, витекс, витамин Ц, витамин Е, цинк, Б комплекс, инозитол. Това са добавки, които имат отношение към хормоналния баланс, фертилитета, качеството на яйцеклетките и сперматозоидите.

Хиропрактика – мануална терапия, остеопатия

Мануалната терапия е полезна за повишаване шансовете за зачеване. Корекциите и наместванията, които се правят на тялото са важни. Изкривяванията в гръбнака влияят на предаването на нервните импулси. Блокираните неврологични сигнали повлияват хипофизата и хипоталамуса и водят до нарушения на хормоните и проблеми със зачеването. За да има здрава репродуктивна система трябва да има и здрав гръбначен стълб.

Посетете хомеопат за по-добри шансове за зачеване и репродуктивно здраве

Хомеопатията е холистична медицина, която разглежда цялостно пациента, както физическите му проблеми, така и емоционалните и умствените. Помага за балансиране тялото на всички нива, нервна, хормонална, имунна система. За преодоляване на стреса и негативните емоции, които могат да блокират забременяването.

Хомеопатията е един от инструментите, който може да помогне по пътя към бебето и да подобри цялостното ви здраве.

Ако статията ви е полезна, споделете с хора, на които би помогнала!!! Ако искате да подобрите шансовете си за зачеване на здраво бебе свържете се с мен за повече информация и консултация! 🙂

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *