Бременност с близнаци

На последната лекция за Здравословно хранене на децата имаше няколко майки, които чакаха близнаци и които имаха много въпроси към мен свързани с бременност с близнаци, раждане и кърмене. Затова реших да споделя повече опит и да съм полезна на чакащите близнаци и не само.

Бременност с близнаци

Новината, че чакате близнаци е както супер радостна, така и може да ви плаши понякога. Може да се люшкате от безумна радост до уплаха и мисли „как ще се справя“, „кой ще ми помага“, „дали всичко ще е наред“.

Много плодната бременност за майката и близките е благословия, може да е допълнителна тежест за някои майки, но със сигурност е голяма радост. За акушер-гинеколога е рискова. Още в началото ме предупреждаваха, че ще е по-тежка бременност, особено през третия триместър, че е рискова бременност и са възможни повече усложнения. Като цяло при мен протече сравнително добре.

Риск има в началото при закрепването на ембрионите, може да има повече кървене и нужда от прием на прогестеронови лекарства. Може да има повече контракции на матката. Риск има и в трети триместър, от преждевременно раждане, от прееклампсия и др.

Раждане на близнаци

За раждането ще ви предупредят, че ще е секцио. Почти няма лекар, който да се навие да води естествено раждане на близнаци. Това е заради риск от по-тежко и продължително раждане, единия близнак да страда или да се обърне в неподходяща позиция.

Естественото раждане на близнаци не е невъзможно, особено ако са в главична позиция и двата плода. Дори единия да се обърне в хора на раждане, може да се помогне за по-добра позиция. Ако ви интересува естествено раждане, мога да дам повече информация.

Има го и страха за преждевременно раждане, което е по-рисково преди 32 гестационна седмица. Смята се, че близнаците узряват по-рано и се развиват по-бързо, т.к. им става тесничко в корема и често се раждат преди термина от 40 седмици. Това не бива да ви плаши. Обикновено съвета е да се почива повече в трети триместър, да не се претоварвате.

Имаме добра неонатология, така че дори да се случи по-рано раждане и по-ниско тегло на бебетата, има голям шанс всичко да е наред. Аз бях активна през бременността особено през втория триместър, работих почти през цялото време, по-малко разбира се, движех се, правех йога за бременни. Така че ако всичко е наред, няма нужда да се почива през цялата бременност.

Важно е сте спокойни, да не се тревожите излишно и да се наслаждавате на бременността, да се глезите повече, защото след това ви чака по-малко сън и повече грижи за бебетата. Хубаво е по-рано да се подготвите за бебетата, да посетите курсове за раждане и отглеждането на децата. Да направите нужните покупки и ремонти, за да нямате излишен стрес накрая.

Ако бебетата са с по-ниско тегло при раждането и по-ранна седмица, вероятно ще се наложи да престоят в неонатология. Най-добрите отделения с най-висок клас на неонатология са в Майчин дом и Токуда.

Кърмене на близнаци

Това усложнява ситуацията с кърменето, т.к. нямате достъп до бебетата. Те може да са в кувиоз за известно време докато се уверят, че всичко е наред.

Ако сте отделени с бебетата, съвета е да започнете изцеждане с помпа на 3 часа още в първите часове и дни след раждането. Ще е нужна повече стимулация, т.к. бебетата не са при вас за да стимулират тръгването на кърмата. Не се отказвайте, кърмата ще тръгне.

Нужно е търпение и упоритост, за да слезе млякото и да увеличите количеството. За да носите кърма на бебетата в отделението. Важно е ако бебетата ще стоят известно време в болница да поддържате количествата кърма и да се изцеждате на всеки 3 часа.

След като бебетата са при вас, може да имат трудности със сученето, да се изморяват бързо или да не могат да засучат добре. Съветвам ви да имате акушерка или консултант за кърмене, който да ви помага при нужда.

С времето уменията на бебетата за сучене и силата се подобряват, така че не се отказвайте. Но може едното бебе да не успее да се научи или да откаже, след като е свикнало с шише. Може да продължите да изцеждате кърма и да давате със шише.

Имайте предвид, че и кърмата може да не ви стига за хранене и на двете бебета. Особено като увеличат количествата мляко и да се наложи да дохранвате с адаптирано мляко. Не се отказвайте от кърменето, защото за бебетата е важно да приемат кърма, заради ползите от нея.

Стимулирането на кърмата става с чайове, хранене с повече бадеми, жито и др, пиене на много течности и прием на хомеопатия. Някои от лекарствата за увеличаване на кърмата са Ricinus communis, Urtica urens и Phytolacca decandra. Разбира се не се приемат всичките заедно, а според индивидуалните нужди.

Ако имате други въпроси за бременност с близнаци, раждането и отглеждането на бебета, пишете ми. 🙂

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *