Хомеопатия при бременност и раждане

Бременността е естествен процес на зараждането на нов живот. За много жени той преминава спокойно без усложнения. Неразположенията свързани с бременността като гадене, киселини, отоци, тежест, болки са очаквани и не при всяка жена създават голям дискомфорт. Те се преодоляват лесно и бързо с използване на хомеопатия при бременност и раждане!

Освен хомеопатия при бременност и раждане са полезни и природни методи като Бахова и Шуслерова терапия. Важно е също и балансираното хранене, движението, емоционалното спокойствие и позитивна настройка.

Първи триместър

Първият триместър обикновено е съпровождан от гадене със или без повръщане. При някои жени гаденето е сутрин, при други е повече вечер, при пътуване или е постоянно. Могат да се намерят комбинирани хомеопатични препарати за гадене, но е по-добре да се избере лекарство според индивидуалните симптоми. Полезно е лекарството Sepia, при което има сутрешно гадене.

През първия триместър често се случва да има кървене от матката, докато ембриона се намества в нея. Обикновено се дават прогестеронови препарати. Хомеопатията също може да е много полезна в такива случаи. В зависимост от типа кървене, цвета и др. характеристики се избира съответното лекарство.

Шуслеровите соли също са полезни с цел профилактика. За профилактика и при анемия се използва сол номер 3 – железен фосфат. За добра еластичност на кожата и съединителната тъкан се използва сол номер 1 – калциев флуорат. За добро усвояване на калция и здравина на костите и зъбите се препоръчва сол номер 2 – калциев фосфат. За профилактика, при крампи и маточни контракции се приема сол номер 7 – магнезиев фосфат.

Втори триместър

През втория триместър често има предварителни контракции. Освен магнезия, който се изписва от лекарите, за по-добро усвояване се препоръчва шуслеровата сол номер 7 – магнезиев фосфат. Освен това може да се използва магнезиево олио, което добре се усвоява през кожата. Суровото какао също е богато на магнезий. Матката има повишени нужди от магнезий през бременността.

Трети триместър

За профилактика и справяне с отоците през втори и трети триместър е важно да се приемат много течности, да има движение, да се раздвижват ставите, където има застой на течности. В йогата за бременни има специални упражнения с цел раздвижване на лимфата и намаляване на отоците. Шуслерова сол номер 8 – натриев хлорид, също е полезна за водно-солевото равновесие на организма.

При умора, по-добро настроение и подкрепа на нервната система се препоръчва сол номер 5 – калиев фосфат. Баховите есенции също са много подходящи при страхове и стрес по време на бременността. Универсална комбинация е рескю ремеди при състояния на стрес, уплаха, при тревожност, неспокойствие и др.

Ако честите промени в настроенията, повишената чувствителност и плачливост от хормоналните промени са по-силно изявени може да се приложи хомеопатичното лекарство Пулсатила. То ще помогне и за заемане на оптимално фетално прилежание в последните седмици преди раждането.

Хомеопатия при раждане

По време на раждането също могат да се прилагат редица хомеопатични средства в зависимост от усещанията на жената. Често се препоръчва лекарството Арника, което помага за болките и усещането на натъртване в малкия таз при раждането, както и за намаляване на кървенето. Освен арника може да се използва и Белис перенис.

При секцио и епизиотомия, може да се използва лекарството Стафизагрия. При него обикновено има и усещането у жената за преживени обида, разочарование, унижение по време на раждането. При усещания свързани с приложени упойки като епидурална и спинална в гръбначния стълб, може да се използва лекарството Хиперикум перфолиатум.

Посочените лекарства могат да се използват както по време на раждането, така и няколко дни след това за по-бързо и добро възстановяване.

При усложнения по време на бременността, тежко и продължително раждане, за възстановяване след раждането хомеопатията също е безценна, т.к. спомага за по-бързо и по-добро връщане към балансирано състояние. Такива усложнения могат да бъдат високо кръвно налягане, прееклампсия, кръвозагуба, изтощение и отпадналост, отслабен имунитет и др.

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *