Здрава майка здраво бебе

Как да имате пълноценна и вдъхновяваща бременност и здрава майка и здраво бебе?

Бременността е свещен процес на създаването и изграждането на нов живот. На връзка с родовата енергия и предците. Процес, в който жената е много по-свързана с тялото си и с интуицията си. Как да имаме здрава майка и здраво бебе по един естествен начин?

Днес бременността и раждането са много медикализирани, постоянно се правят прегледи, изследвания, раждането е пълно с интервенции, които не винаги са нужни. Много жени са забравили, че това е един естествен процес, че природата си знае работата и е хубаво да й се доверим, вместо да се тревожим и страхуваме.

По същия начин раждането, с което завършва бременността, вместо вяра в силата на природата и осъществяване на генетичния и еволюционен материал, който носим, е източник на страх, неувереност и тревога.

Как да имате една прекрасна бременност, да се наслаждавате на момента и да подкрепите здравето на майката и бебето? Има много важни аспекти, ще разгледаме някои от тях.

Здравословно и балансирано хранене за здрава майка и здраво бебе

Здравословното хранене е още по-важно през този период, за да осигури всички важни елементи за бебето, без да се получат дефицити при майката. Важат принципите на балансирано хранене с много зеленчуци, плодове, ферментирали храни, протеини, полезни мазнини, пълнозърнести храни.

Важни за бременната са храните, богати на протеини като месо, яйца, риба, млечни продукти, бобови, ядки. Храните богати на калций като млечни и зеленолистни растения, ядки. Да се избягват празните калории и преработените храни.

Хранителни добавки, витамини

Ако жената се храни пълноценно, няма прекомерно повръщане и наддава нормално на тегло, както и бебето, няма нужда от добавки и витамини. Единствено фолиевата киселина е важна през първия триместър, за предпочитане метил фолат, за по-добро усвояване.

Ако има дефицити съответно се приемат добавки с витамини и минерали. Тук са важни шуслеровите соли както за профилактика на дефицити, така и за по-добро усвояване на елементите от храната и добавките. ШС сол 3 е за профилактика на анемия. ШС сол 7 при магнезиев дефицит, крампи, контракции. ШС сол 2 за по-добра обмяна на калция в организма.

За профилактика на настинки и грип могат да се използват природни продукти, както и шуслерови соли 3 и 5. Важна група са омега-3 мастните киселини, нужни за развитието на мозъка на бебето, които се набавят от консумация на повече риба или от добавки като водорасли или рибено масло.

Оплаквания през бременността

Индивидуално назначените, хомеопатични лекарства са особено полезни при редица оплаквания на бременните. Например гадене и повръщане, кървене, киселини, прекалена емоционалност и плачливост, високо кръвно налягане, бактериални и гъбични инфекции, отоци, разширени вени, добро фетално прилежание преди раждането.

По време на раждането хомеопатията също е много полезна за справяне с болката, при липса на контракции и бавно раждане. Също за възстановяване след раждането, кървене, както и при проблеми с кърменето като липса на кърма, мастит и др.

Движение

Движението и умереното спортуване е много важно за бременната през втори и трети триместър, стига да няма оплаквания. Разходки, плуване, йога за бременни помагат на тялото да се раздвижва и поддържа в добра кондиция, въпреки че активността може да е намалена през бременността, особено към края.

В йогата за бременни има специални упражнения за по-добра еластичност на мускулите на тазовото дъно, за разширяване на таза, различни пози за заемане по време на раждането, които да ускорят процеса. Всички те подпомагат нормалното, естествено, активно раждане.

Пренатално възпитание

Един важен аспект по време на бременността е връзката и общуването с бебето. Все повече доказателства има, че бебетата не са несъзнателни същества. Те чуват, усещат и емоциите на майката се предават и на тях. Затова говоренето на бебето, пеенето, четенето на книги, влагането на добродетели като пожелание към бебето са много важни.

Много родители, които са прилагали пренатално възпитание и общуване с бебето си, споделят после че има голяма разлика. Има по-силна връзка и усещат по-добре какво иска да им каже бебето в ежедневното общуване. Също бащите, които са говорили на бебето когато е било в корема, след раждането детето разпознава гласа им и се заслушва когато бащата им говори.

Общуването с бебето докато е в корема може да е много вдъхновяващо за жената, защото така тя усеща по-силно връзката с него. Тя може да му изпраща различни послания, златна светлина, да визуализира как бебето расте здраво, защитено, да му изпраща любов и радост.

За жената

Бременността е време, в което жената разцъфтява, за да се роди заедно с бебето и майката и да осъществи своята майчина природа. Това е подходящо време за вглеждане навътре, поставяне на важните приоритети. Време, в което жената да забави темпото, да си обърне внимание. Да се занимава с приятни неща като творчество, масажи, срещи с други майки и бременни.

Важно е бременната и близките да създадат една сигурна и защитена среда около нея и бебето. Да са спокойни и в хармония. Избягвайте негативните ситуации, хора, събития. Подбирайте филмите, книгите, които гледате и четете. Тъй като вашите емоции и преживявания се отразяват и на бебето.

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *