храната ни разболява

Промени в начина на хранене водят до това, че храната ни разболява!

В статията са представени проучванията на д-р Стивън Ли, професор по биология, който прави антропологичен анализ на храненето в различните човешки култури в книгата „100 милиона години храна“. Той разглежда каква е била диетата на предците ни и как промени в начина на хранене водят до това, че храната днес ни разболява.

Първите източници на храна за прадедите ни са били насекомите, които са богат източник на протеини и плодовете, които са лесно достъпен източник на енергия и са с приятен сладък вкус. Плодовете не са били основна храна, т.к. са сезонни и само на плодова диета се губят килограми и тегло.

След това предците ни са започнали да ловуват и са се хранели с месо, както и са събирали плодове и други растения. Смята се, че количеството месо не е достигало, затова са започнали да отглеждат растения и да се хранят с тях, а по-късно и да опитомяват дивите животни и да използват млечни продукти и мляко за храна.

Традиционното хранене е най-балансирано. Днес храната ни разболява все повече!

Като цяло книгата застъпва тезата за традиционното хранене на различните общности. То се посочва за най-пълноценно и полезно за здравето и продължителността на живот. Традиционното хранене е резултат на много години в опити и грешки, кое е полезно и кое не.

Говорим за това хранене, което е било характерно преди индустриалната ера и индустриалното преработване и производство на храна. Храненето на предците ни преди 400-500 години. Важно е да не се фокусираме върху отделни хранителни продукти, а да избираме традиционни ястия, които са балансирани като състав. Промени в начина на хранене от традиционно към индустриално производство на храна, водят до болести.

Животински протеини и мазнини – защо храната с тях ни разболява?

Застъпва се и мнението, че храненето с много протеини и мазнини особено от животински произход е приятно, вкусно и създава мускулна сила. То благоприятства израстването, дава потентност и по-добро настроение. Но в дългосрочен план води до заболявания и по-кратка продължителност на живота.

Това означава, че за децата и младите хора е добра умерената консумация на животински протеини за по-добра продължителност на живот. Докато при по-възрастните над 65 години, има полза от повече протеини в диетата за повече енергия и сила.

Това опровергава ползите от модерните палео и кето диети, които препоръчват хранене с много мазнини и протеини, за сметка на въглехидратите. В краткосрочен план те водят до намаляване на килограмите, но в дългосрочен план теглото може да върне и да се повлияе продължителността на живот.

Млякото и млечните продукти

Млечните продукти и млякото, приготвени по традиционен начин имат място в храненето за тези общности, за които са традиционна храна, но в умерени количества. Индустриално произведеното мляко, което е пастьоризирано и хомогенизирано е с променен състав. То не може да се преработва от организма.

В културите, в които млякото не е типична храна, няма ензими за преработването му. Съответно те ще имат оплаквания при консумация на мляко и млечни продукти. Все пак хормоните и растежните фактори в млякото имат негативен ефект, като повишават риска от развитие на рака на гърдата и простата.

Общности, които консумират мляко израстват повече на височина, като скандинавците например, но имат най-голям процент на остеопороза. Установена е връзка и между акнето и консумацията на мляко и млечни изделия.

Важността на движението

И разбира се независимо какво е храненето, много важна е физическата активност и движението. Ако не спортуваме и не се движим редовно, сме по-склонни да боледуваме от хронични болести. И обратното ако сме по-активни физически, можем да се храним по-свободно.

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *