Без какво не можем на Коледа?

Приключва една по-различна година, в много отношения предизвикателна, разтърсваща, променяща начина ни на живот. Година, която ни извади от зоната ни на комфорт и сигурност, за едни повече или по-малко. Независимо дали негодуваме или пък сме по-позитивно настроени, мисля че повечето от нас осъзнаваме без какво можем и без какво не можем.

Осъзнаваме важните неща като здравето, семейството, децата, приятелите, свободата, природата, чистата храна и въздух, и не на последно място вярата, съпричастността, емпатията… И че всички сме взаимосвързани.

Без какво можем да минем – осъзнахме, че нямаме нужда от толкова нови дрехи, обувки, чанти, телефони, телевизори, коли и други материални вещи. Че можем да си стоим повече вкъщи и да пътуваме по-близо. Че децата могат и без толкова играчки, стига мама и тате да са на разположение за игри и разходка.

Осъзнаваме, че проблемите в една сфера не могат да бъдат разрешени само вътрешно. А има нужда от системен подход и включване на всички други сфери. Например проблемите във здравеопазването, зависят и от икономиката, екологията, хранителната индустрия, промишлеността, селското стопанство и т.н.

Осъзнаваме, че всички сме просто хора, отвъд ролите на служител-шеф, родител-дете, учител- ученик, лекар-пациент. Всички имаме нужда от подкрепа, разбиране, съпричастност, емпатия, доверие, уважение, любов, грижа и др.

Годината е трудна за много хора. Нека тази Коледа, а и не само на Коледа, да разширим семейството и да направим подарък и на някой съсед, приятел, колега който е затруднен финансово или емоционално е притеснен. Нека подкрепим тези, които имат нужда от помощ. Нека се освободим от излишните си вещи, дрехи, книги, техника и ги дарим на нуждаещи се. Да потърсим хора, каузи, които имат нужда от дарение.

През годините сме подкрепяли с моето семейство хора като Марияна Пенчева, която се грижи за 9 деца от дом във Велико Търново. Фондация Вратичка за всеки, която помага на младежи напускащи домовете, да си намерят жилище, работа и да продължат образованието си. Фондация Малките хора и техни проекти. Council of Refugee Women in Bulgaria, Асоциация Аутизъм и много други.

Ето няколко идеи, за хора и каузи, които може да подкрепите:

1. Може да помогнете на хората в Африка с дарение за закупуване на храна

Една много належаща кауза на мой колега лекар хомеопат, който от години живее в Африка и помага на много деца да получат хомеопатично лечение. Д-р Хари ван дер Зее написа, че няма реколта в Африка заради сушата и дъждовете, цените са се покачили заради коронавируса и хората нямат какво да ядат буквално.

Ето част от писмото и какво споделят хората от Африка:

Боаз от Уганда: Много семейства тук нямат храна от месеци. Те работят усилено на полето за да имат някаква храна за семейството си. Цените са двойни. Хората гладуват и има много домашно насилие.

Ндебо от Конго: Ситуацията с храната тук никога не е била добре, откакто започна войната на изток в страната. Заради боевете, селяните изоставиха нивите за да не бъдат убити и храната е малко. Заради коронавируса ситуацията, която вече беше лоша, се влоши още повече, т.к. хората не могат да се движат и пътуват за да търсят храна.

Уилис от Кения: Нещата тук стават все по-зле и не очакваме да има промяна и през 2021г. Реколтата е много зле, защото след като хората засяха семената, дъждовете счупиха растенията и ги увредиха. Сега също вали и растенията от втората реколта също са увредени и няма да остане много от тях. Ситуацията с храната е все така зле, а цените са двойни заради коронавируса.

Можете да подкрепите дейността на Amma Resonance Healing Foundation на този линк като направите дарение през банков трансфер или PayPal http://www.arhf.nl/donations. В основание напишете Food aid.

  1. Можете да зарадвате дете бежанец с кампанията на Council of Refugee Women in Bulgaria:

„Вие можете да направите празника на 220 деца бежанци по-светъл, като закупите коледен подарък и го изпратите до нашият офис на адрес “Екзарх Йосиф №95”. Предлагаме Ви подаръка да се състои от кутия, в която да има по няколко неща – например нещо сладко, играчка, ръкавички или шапка, фулмастери/ химикалки, ароматна свещ и т.н. Също така е хубаво на кутията да бъде отбелязано дали е за момиче, или момче и възрастта, за която е подходяща кутията (0 – 2 г.; 3 – 6 г.; 7 – 12 г.; 13 – 18 г.).“

  1. Може да осиновите кошер и да помогнете за спасяването на пчелите: https://istinskimed.bg/osinovi-semeen-kosher/

Нека да расте доброто! Благодаря Ви!

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *