Кожни болести и микробиом

Каква е връзката между кожни болести, чревен и кожен микробиом?

Изследванията продължават да показват ползите от здравия микробиом на червата, но и на кожата. Много от проучванията се фокусират върху чревния микробиом, но има повишен интерес и към кожната микробиота (съвкупността от микроорганизми на кожата).

Броят на хората с хронични кожни заболявания расте, затова се търсят нови терапии и възможности за подкрепа. Често срещани оплаквания са акне, екзема, розацея и др. Промените в кожата с остаряването също са актуални за много хора. 

Важността на кожните микроорганизми

Проучванията на кожната микробиота показват, че кожата е колонизирана с много по-голям брой микроорганизми отколкото сме смятали преди. Човешката кожа съдържа 1 млн. бактерии на кв. см. Съставът на бактериите варира в различните части на тялото и има разлики при всеки човек. Върху кожната микробиота оказват влияние начина на живот, средата, хигиената, храненето, възрастта и пола.

Проучванията разкриват и връзката чревен тракт-мозък-кожа. Тези теории свързват нарушенията на емоционално ниво като стрес, тревога, депресия с промени в чревната микробиота и повишен чревен пермеабилитет (повишена чревна пропускливост, leaky gut). Тези промени в червата създават възпалителни процеси в организма, които могат да отключат редица дерматологични състояния като акне, екзема, розацея и др.

Едно проучване показва, че пациентите с розацея имат 10 пъти по-често свръх растеж на бактерии в тънкото черво (SIBO) отколкото здравите хора. Друго изследване показва значително по-високи честоти на инфекция с Helicobacter pylori при пациенти с розацея, в сравнение със здрави контроли. Тежестта на акнето също се свързва с промени в чревните микроби.

Кожни пробиотици

За да се възстанови чревната микрофлора и здравата кожа е нужно да се приемат пробиотици, да се храним с богати на пробиотици и пребиотици храни. Пробиотиците могат да имат и директен ефект, когато се прилагат върху кожата, помагайки естествената кожна бариера и подкрепяйки растежа на полезна кожна микробиота.

Балансираната кожна микробиота защитава от патогени, осигурява естествена липидна бариера и подсилва кожната имунна система. Това служи за превенция на акне, розацея и др. кожни проблеми, както и предпазва от образуването на преждевременни бръчки.

Приложени локално пробиотиците прилепват за кератина. Проучванията показват, че локалните пробиотици, както и оралните помагат на кожата като модулират имунната система и могат да имат лечебно действие при атопични болести. Също така подобряват лечението на изгаряния, белези и обновяването на кожата.

Някои локални пробиотици имат потенциала да предпазят от кожна дисбиоза, да стимулират растежа на полезни микроби и да подобрят кожната бариера. Това е важно при кожни състояния със суха, чувствителна и реактивна кожа. Също е важно това да се вземе предвид и след инвазивни козметични процедури, свръх хигиена в ежедневието, както и след употреба на лекарства като антибиотици и кортикостероиди.

Различни проучвания показват, че определени видове пробиотици имат потенциал при лечение на кожни проблеми като ускорено остаряване, акне, атопичен дерматит, но са нужни още изследвания за специфични пробиотични щамове и къде да се приложат върху кожата.

Киселинната природа на кожата

Един от най-важните фактори, който влияе на кожната микробиота е външното PH на кожата. Повърхността на човешката кожа има PH около 4.5. Тази лека киселинност помага за запазване на кожната микробиота в баланс. По-алкално PH от 8 до 9 може да наруши баланса. Дори PH 7 на водата е твърде високо за кожата. След измиване с вода, балансирането на PH до леко киселинно е важно, особено за хората с настоящо дерматологично оплакване. Много козметични продукти, за почистване, овлажняване, локални лекарства са с PH 5.5 или по-високо, което изсушава кожата и я прави по-склонна към инфекции, обриви и преждевременно състаряване.

Съставът на козметиката определя нейното PH. Има много натурални съставки, като лимонова киселина, които намаляват PH до слабо киселинно. Но не всички козметични продукти са леко киселинни, това трябва да се има предвид. Важно е и да не са прекалено киселинни, PH да не е под 4.5.

Определени масла могат да подкрепят киселинността на кожата и да я балансират. Например аргановото масло възстановява киселинността на кожата, придава блясък и защита от изсушаване. Аргановото масло е богато на витамин Е, мастни киселини, бета каротен и каротеноиди, и фитостероли. То е добър избор за различни типове кожа, включително за предразположена към акне кожа.

Практиката при кожни болести и кожен микробиом

В практиката е важно да се повлияе чревната дисбиоза с подходящи пробиотици, с диета, богата на фибри и пробиотични храни като ферментирали зеленчуци. Може да се изследва и да се види каква точно е диасбиозата в червата. Локално могат да се приложат домашни продукти, които балансират PH на кожата, като безглутеново брашно от овес и органично кисело мляко (в равни части). Индивидуално подбраната класическа хомеопатия действа добре при редица кожни проблеми като акне, атопичен дерматит, екзема и др.

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *