Съзнателно живеене

Или какво разбирам под осъзнатост и осъзнато здраве

Думата съзнателно или осъзнато има голям смисъл за мен. Бих я вложила в много аспекти от живеенето и се стремя да бъда осъзнат човек в по-голяма част от времето.

Да живееш осъзнато за мен означава да си буден, да правиш взаимовръзки, да правиш ясни избори. Противоположното на това е да си на автопилот и да не се замисляш много, много. Тук не говоря за планиране, поставяне на цели, мотивация и прочие.

А по-скоро имам предвид за състояние на ума, което е отворено и търсещо, задаващо въпроси, откриващо пътища и връзки. Говоря за това да се замисляме как нашето поведение, действия, думи, решения влияят на другите и те на нас.

Съзнателно живеенеНе случайно моята страница във Facebook се казва Мира Делчева – осъзнато здраве. Какво имам предвид под осъзнато здраве – поемане на лична отговорност за здравето, търсене на причините за появата на неразположения и болест, на трансформацията която носи болестта и личностно израстване.

Както се казва в една проникновена книга „Болестта като път“ – изцелението е свързано с израстване на съзнанието и трансформация.

Как го разбирам на практика осъзнатото живеене и какво правя аз?

Храна – избиране на органични продукти с минимална обработка, домашни, сезонни храни, колкото е възможно по-локално отгледани. Здравословно готвене с полезни мазнини. Ограничена консумация на месо и животински продукти и много растителни храни.

Домакинство – използване на био козметика и чисти масла, кокосово масло, хума, екологични гримове. Почистване с еко препарати и етерични масла. Пране с екологичен прах. Избягване на свръх консумация и затрупване с непотребни вещи.

Здраве – спортуване, движение, общуване с природата. Холистичен подход към здравето – поглед към човека в неговата цялост, на тяло-емоции-ум. Използване на холистични и природни методи за профилактика и лечение – хомеопатия, билки, етерични масла, Бахови есенции, китайска медицина и др.

Емоции и общуване – тук е най-предизвикателната част за мен, но се стремя към общуване с емпатия и съпричастност. В консултирането се стремя да изслушвам без да осъждам и слагам етикети на човека. Като цяло за мен е важна личната отговорност във взаимоотношенията – спазването на уговорки и обещания, точността и честността.

Природа – съзнателно отношение и грижа към природата. Най-малкото е да си изхвърляме боклука на предназначените места, да не замърсяваме. Почистване и грижа за околоблоковото пространство. Уважение към земята и природата и съхранение на цветята, дърветата, водата, въздуха, животните.

Общност – доброволчество, даряване, помагане на нуждаещите се.

И все пак хора сме, правим грешки и се учим от тях, така че в стремежа към хармония и съвършенство, не е добре да сме твърде строги със себе си и останалите! 🙂

Това е накратко моята философия за съзнателно живеене. Ще се радвам да ми споделиш твоята! 🙂

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *