Чревно здраве, бактерии и природна медицина

Темата за чревното здраве е особено актуална днес, обект на множество изследвания.

Още Хипократ е казал преди хиляди години, че “здравето започва от червата”. Може да се каже, че науката потвърждава емпиричния опит от традиционните подходи като китайската медицина, Аюрведа, хомеопатията, където холистично се търси причината за определено заболяване не само локално, но и в други свързани органи и системи.

Чревно здраве, бактерии и природна медицинаЧревното здраве има отношение към много други заболявания освен тези на храносмилателната система: като кожни проблеми, умствени оплаквания като трудна концентрация, замъгленост, тревожност, депресия, алергии и автоимунни заболявания, ставни болки, главоболие, хормонален баланс, нарушен метаболизъм, затлъстяване и др.

Кои фактори оказват влияние върху чревното здраве и баланс:

 • Начин на хранене
 • Начин на живот
 • Употреба на лекарства и антибиотици
 • Прекалена хигиена
 • Стрес
 • Инфекции

Като говорим за чревно здраве имам предвид баланса между полезните, пробиотични бактерии и патогенните бактерии и дрожди. Научните изследвания през последните години доказват, че за здравето имаме нужда от преобладаване на полезните и неутрални бактерии в червата, за сметка на патогенните.

Полезни функции на чревните бактерии

Тези бактерии имат множество благотворни функции за организма. Като храносмилане на храната, синтез на витамини и мастни киселини, обезвреждане на токсини и лекарства, участват в метаболизма на калция и холестерола, пазят ни от вредните бактерии и обучават имунната система да е по-толерантна, което ни защитава от алергии, автоимунни болести, дори рак.

Увреждащи фактори върху чревното здраве

Съвременният начин на живот и хранене, отделеността ни от природата и земята е довела до изчезването на много полезни видове бактерии, важни за здравето и равновесието. Прекалената хигиена и страх от бактерии е фактор за това, както и прекомерната употреба на антибиотици и лекарства.

Флуорираната вода, дезинфектантите, антибиотиците унищожават не само патогенните бактерии, но и полезните. Така ни правят по-незащитени и предразполагат към по-сериозни инфекции, алергии и автоимунни заболявания.

Начинът ни на хранене с изкуствена, преработена храна, токсичното натоварване от околната среда водят до все по-затруднена детоксикация на организма и работа на черния дроб.

Това допринася за състоянието на пропускливи черва – leaky gut за което се смята, че е новата епидемия която засяга до 80% от хората. При него има нарушаване на целостта на чревната лигавица и преминаване на неразградени протеини, мазнини, бактерии, токсини в кръвта и увреждане на органите.

Храненето с бедна на полезни вещества храна, захар, рафинирани въглехидрати, прекалено много животински продукти, изтощава храносмилателната система и създава хронично възпаление в организма. Глутенът в пшеницата също допринася за хроничното възпаление и синдрома на пропускливите черва. Той се съдържа в много преработени храни и става свръх-натоварване на организма.

Как да постигнем чревно здраве и баланс с природни средства?

 • Връщане назад към природата, контакт с почвата, земята, животни, естествени водоизточници, ходене боси за да има обмен на полезни бактерии.
 • Промяна на начина на живот с ограничаване на токсините в домакинството, козметиката и използване на естествени съставки за грижа.
 • Консумиране на истинска, жива, непреработена биологична храна.
 • Ограничаване на хигиената и дезинфекцинирането до почистване с вода и етерични масла, еко препарати, оцет и др.
 • Ограничаване употребата на лекарства и антибиотици, особено широкоспектърни антибиотици.
 • Използване на природни методи за профилактика и лечение.
 • Използване на пребиотични и пробиотични храни, за възстановяване на равновесието.
 • Използване на лечебни храни, билки, добавки за лечение на червата и инфекциите.
 • Противовъзпалителна диета за ограничаване на възпалението в организма.
 • Ограничаване на стреса, приоритизация на ангажиментите и повлияване на психо-емоционалното състояние с холистични методи като хомеопатия, китайска медицина и др.

И все пак универсални правила няма, а индивидуален подход към всеки един човек с неговата уникалност, причинни фактори които водят до влошаване на здравето и начин на живот!

Във видео курса Чревно здраве и природна медицина е разгледана подробно темата, начина на хранене който балансира микробиома, използване на пробиотици и пребиотици и подходящи добавки.

Ако тази статия ви е била полезна, споделете я! 🙂

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *