Емоционално здраве

Емоциите оказват значима роля върху здравето и се изразяват в тялото по определени правила. Разбирането на емоциите като енергия, и нейното отражение върху физическото тяло е важна част от психо-соматиката, връзките между тялото и душата. Голяма част от заболяванията в своята същност са отражение на непреодолени емоции и психични конфликти. За да имаме емоционално здраве е важно да сме психологически устойчиви, тъй като живота непрекъснато ни предлага различни предизвикателства.

Как да се справяме с емоциите си?

Животът е жив и нещата се случват. Животът е пълен с чудесни преживявания, но и с травми. Няма как да спрем това, че живота непрекъснато ни бомбардира с различни преживявания. Въпросът е дали и как преминаваме през живота, или засядаме в определени ситуации. Емоциите сами по себе си са нито здравословни, нито нездравословни.

Когато процеса на преработване на емоциите е непълен, тогава могат да ни създадат проблем. Същото е с всеки друг аспект в тялото. Например доброто храносмилане не зависи от храната, а от това какво тялото може да храносмели, от неговата способност да абсорбира полезните вещества и да изхвърли ненужното. Същото важи за всяка друга система, която отговаря за преработването на всичко което приемаме и поглъщаме навътре.

Справянето с емоциите започва със събитие – нещо се случва или нещо което сме очаквали не се случва. Как ние ще приемем тези събития, зависи как ще ни повлияят. Всеки човек е уникален и интерпретира събитията по свой начин и реагира различно от всеки друг, всеки има различни провокатори.

Хората могат да зациклят заради системата им от вярвания, психологическата им устойчивост, заради нежелание или неспособност да приключат ситуацията. Има различни правила и модели, които разглеждат справянето с емоциите, но всички те признават, че емоциите имат психологичен, когнитивен, субективен и поведенчески компонент и че хората могат да мислят за своите емоции, да регулират отговора си на тях и да се адаптират към социални норми.

Стъпки в емоционалния процес и емоционално здраве

  1. Осъзнаване

Първата стъпка в разбирането на емоционалния процес е да се сме осъзнати за живота и какво ни се случва. Важно е да осъзнаваме, че сме емоционално провокирани от нещо, което се е случило или не се е случило. Ако си даваме време да осъзнаем какво се случва, дори само това може да промени емоциите които изпитваме и да започнем да ги преработваме. Често тази осъзнатост, че нещо ни провокира, започва с физически симптом – внезапно усещаме стягане в корема, дишането се променя, енергията ни се променя и др. Важен аспект на емоционалната осъзнатост е да виждаме връзките между физическите симптоми и събитията в живота ни.

  1. Реакция

Реакцията е начина, по който изразяваме емоциите си. Важно е наистина да усетим емоциите си и да знаем как да ги изразим. Това не значи да заседнем в някоя емоция, а да усетим емоциите по начин, който е здравословен и продуктивен. Как реагираме на емоциите, зависи от нашите очаквания, от предварителните ни нагласи за събитието, от обкръжението ни, от реакцията на другите хора около нас на ситуацията, от житейските ни опитности, от нивото ни на психологическа устойчивост, от настоящото ни здравословно състояние.

Всяко общество има осъждания, свързани с изразяването на емоциите: спрямо изразяването на гнева и агресията, страховете и др. Важно е да се има предвид, че не всички емоции е нужно да се изразяват в момента, в който възникнат. Част от психологическата устойчивост е да се определи най-подходящото място и време, както и начин да се изрази как се чувстваме.

Хората имат тенденция към определени емоции, някои хора по природа са по-гневливи, раздразнителни, тревожни, песимистични, или пък щастливи и позитивни. Колкото по-добре разбираме естествените си наклонности, какво ни провокира, и дали реакциите ни на емоции са здравословни или не, толкова е по-добър контрола ни върху живота. Иначе емоциите ни контролират, а не ние тях.

  1. Разбиране

Разбирането защо определени неща ни се случват или не се случват, не е въпрос на търсене на грешки или вина, а признаване че има връзки между физическото и емоционалното здраве във вашия живот. Много хора отделят време и средства, за да търсят начини за облекчаване на физическите си симптоми, без изобщо да ги свържат с това какво се случва в живота им и как се чувстват.

Други хора интелектуализират емоциите си дотолкова, че не се придвижват напред в процеса. Важно е да разберем защо нещо се случва и как се отразява на тялото, но това е само част от процеса.

Нашето разбиране за емоциите ни и какво мислим за тях, влияе как те ни се отразяват. Хората са склонни да вярват на емоциите си и да базират реакциите си въз основа на своите интерпретации. Често си разказват истории, за да оправдаят как се чувстват. Много хора се привързват към емоциите си и това оказва влияние как се справят в живота.

Важно е да знаем, че има разлика между това как се чувстваме и кои сме като хора. Другите хора – учители, родители, шефа, партньора, приятели могат да повлияят как се възприемате като човек. Не всеки знае как да филтрира това което вижда и чува. Когато сме наранени или провокирани, често не виждаме ясно нещата.

Всеки човек си има определени тригери, емоции към които има тенденция или ситуации, които лесно го предизвикват. Разбирането на емоциите започва със себе-разбирането. Започва с разбирането колко сте устойчиви, колко можете да филтрирате, какво ви предизвиква и към какво сте възприемчиви. То включва осъзнатост за това как подхранваме емоциите, за степента на омаловажаване на стресиращите събития или пък нещо малко от което ние правим голям проблем.

  1. Преработване на емоциите

Преработването на емоциите включва преминаване през емоциите и освобождаване от това което е ненужно и нездравословно. Това е важно, тъй като много проучвания доказват връзката между определени емоции и здравословни състояния. Например, отчаянието е една от най-силните емоции свързани с рака, как човек възприема болката се отразява и на степента болка която усеща, гнева и как се изразява е свързан с риск от сърдечно-съдови и стомашно-чревни симптоми.

Тази статия е първата от поредицата Ролята на емоциите за здравето. Следете блога ми за втората част на статията, която ще се появи скоро!

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *