Ролята на емоциите за здравето - част 2

Тази статия е втората статия от поредицата Ролята на емоциите за здравето. Първата част можеш да прочетеш от този линк.

Има 5 основни начина за преработване на емоциите: разсейване, разпускане, взимане на решения, потискане и себе-рефлексия.

Разсейването включва да се премести вниманието към нещо друго, често към нещо по-приятно. Когато се използва подходящо разсейването е полезно. Когато разсейването служи за отлагане на преработването на емоциите, това не е преработване само по себе си. Обикновено разсейването включва гледане на ТВ, ровене в интернет, спорт, четене на книга, слушане на музика, работа и др. Разсейването е подходящо когато не е удобен момента да изразим какво чувстваме. Ако знаете, че в момента сте изморени, претоварени, не сте устойчиви, или реагирате прекомерно на емоционални стимули, разсейването ще ви даде време и пространство, за да намалее ефекта на събитието и да разберете какво се е случило и защо.

Разтоварването на емоциите е момент, който често липсва в преработването им. То е свързано с това, човек да знае как да се освободи от интензитета на емоцията. Емоциите могат да се освободят използвайки ума или тялото. Формите на консултиране, разговор с човека който е въвлечен в ситуацията, или с приятел или близък спомагат за разтоварване на емоциите.

Други форми на разтоварване са:

Кратка активност. Изпълняваме физическа дейност, за да освободим емоцията. За да не е разсейване, тя е добре да е кратка с фокус на изхвърляне, освобождаване от емоцията. Това може да е да се удря тенис топка срещу стена, кик-бокс, удряне на предмет, бягане. Когато се използват упражнения за разпускане на емоциите е важно да се свърже дейността със ситуацията или емоцията, която се освобождава.

Дишане. Забавяне на дишането е ефективно при намаляване на интензитета на емоции като гняв, тревога, паника, страх. Когато се научите да наблюдавате дишането си, ще може да контролирате по-добре емоциите си. По принцип е по-добре в ежедневието да се сещате да дишате дълбоко, коремно, тъй като когато бързаме и сме стресирани дишаме по-повърхностно.

Развикайте се на някой/нещо без да разбира. Не винаги е нужно да се разправяте директно с човека заради, който сте разстроени, или имате обща ситуация, за да преработите емоциите и да освободите интензитета им. Освобождаването на емоциите не зависи от това дали другия човек ви чува и вижда. А зависи от способността ви да изразите как се чувствате, без да се тревожите какво ще кажете и какво другия мисли. Затова когато сте разстроени е полезно да имате честен разговор с този човек дори без неговото присъствие. Това може да се случи когато шофирате, или когато сте сами вкъщи, или когато се разхождате.

Свободно писане. Някои хора обичат да пишат как се чувстват, докато други обичат да говорят. И двата начина са ефективни, стига свободно да се случва процеса. Писането като начин на изхвърляне на емоциите, може да включва викане на някой на хартия за няколко секунди, или може да продължи с часове ако емоциите са потискани с години. Важно е да напишем и после да скъсаме на парчета хартията. Това не значи да пишем писма на някой, а да освободим емоциите. Важно е да се излеят външните слоеве на емоциите, за да видим какво има отдолу, което са по-дълбоките чувства и коренни потребности. Дайте си време. Понякога емоциите си отиват сами. Понякога реагираме прекомерно когато сме изморени, стресирани, болни, или разсеяни от нещо друго. Някои хора си знаят, че са по-чувствителни и по-лесно реагират. Позволяване на време да отмине понякога е достатъчно за една емоция за да се разтовари. Ако една емоция обаче си стои няколко дни, е важно да се вгледате повече какви действия да предприемете. Дали имате нужда да се освободите от емоцията по-ефективно или отлагате да вземете решение.

Вземане на решения

Първо осъзнахме емоцията, после реагирахме на нея, после разбрахме защо се случва, намалихме интензитета й накрая трябва да се справим с нея. Преработването на емоциите включва и определяне какво да се промени. Включва взимане на решения за ситуацията и за реакцията ни. Дали сте реагирали пресилено? Дали е нужно да прецените каква работа е подходяща за вас? Дали е добре за вас да се отстоявате по различен начин?

Мислете за емоционалните реакции както реакциите към храна. Ако изядете нещо, което предизвика симптоми, трябва да решите дали е еднократно събитие, което ще отмине само, дали трябва да защитите стомаха, като избягвате храната и приемате добавки за да подобрите храносмилането, или има по-дълбок подлежащ проблем. Същото е с емоциите. Те не са нито лоши, нито добри, те носят послание. Вашата задача е да разберете посланието и да вземете решение, дали нещо е добре да се промени, така че да имате повече от емоциите които искате, и по-малко от тези които не искате.

Помнете, че имаме емоционално здраве когато подсъзнанието е равно на съзнанието, което е равно на изразените емоции и равно на предприетите действия. Много хора искат да променят само една част от уравнението, а това не работи. Например, не можете да решите че искате да се освободите от гнева към партньора ви за нещо, което се е случило, но без да пуснете/приключите ситуацията. Много хора и книги препоръчват да сме позитивни, щастливи, обичащи. Това е добре, стига да няма много потиснати емоции и негативни чувства, които не са освободени.

Има разлика между това да изберем да сме здрави и да бъдем щастливи. Ако не харесвате живота си, а проектирате навън че сте щастливи, това не е здравословно. Емоционалното здраве означава честност. Ако сте щастливи, супер. Ако не сте, е важно да разберете какво е нужно да се промени, а не как да се чувствате различно в същия живот. Емоциите са огледало на живота ви.

Потискане. Холистичната медицина говори много за ефекта от потиснатите емоции върху здравето. Потискането на емоциите е свързано с избягване, отричане, и засядане в процеса на разсейване или интелектуализиране на емоциите, вместо да се работи за преминаването през емоционалната ситуация и преработване на ефекта на емоциите върху здравето. Все повече изследвания показват ефекта на потискането върху здравето. Потиснатият гняв например е свързан с повишена чувствителност, възприемчивост и интензитет на болката. Много холистични лечители вярват и виждат на практика, как потиснатите емоции са предпоставки за заболявания.

Рефлексия. Последната стъпка на емоционалния процес е себе-рефлексия и освобождаване от очакванията, от нерационалните и неработещи вярвания, и намаляване на степента в която емоциите управляват живота ви. Това означава и освобождаване от стари конфликти и осъзнаване на собствените ни модели на поведение и тригери. Това е свързано и с избор на нови модели на реакция и начин на живот. Това не означава да се заблуждаваме, че живота ни е чудесен и че всичко е супер. А е свързано с това да пуснем, това което не можем да променим, с промяна на това което можем, и учене от преживяванията.

Заключение

Емоциите ни позволяват да преживяваме успехите и загубите в живота. Те дават цвят на живота ни и ни позволяват да изпитваме любов и благодарност, и на другата крайност гняв и страх. Емоциите са средство, нека ги прегърнем и да се научим да ги приемаме като наш личен водач към пълноценния живот.

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *