Хомеопатия на световно ниво в България

От 15 до 18 ноември София беше столица на хомеопатията, домакин на Международен Хомеопатичен Симпозиум с организатори Европейския комитет по хомеопатия, Международната асоциация по ветеринарна хомеопатия и Асоциация на лекарите хомеопати в България. Темата на Симпозиума беше Хомеопатия в 21 век – интеграция в хуманната, дентална и ветеринарна медицина.

Международно признание, СЗО смята да интегрира хомеопатия и КАМ методи в здравеопазването

Симпозиумът имаше над 400 гости от 27 страни от Европа, Азия, САЩ и Южна Америка. 35 лектори, лекари по хуманна и ветеринарна хомеопатия представиха своя опит за интеграция на хомеопатията в здравеопазването, успешни случаи от практиката, научни проучвания и др. Специален гост беше д-р Гиита Пилай от СЗО, отдела по комплементарна и алтернативна медицина, който изказа намерението на СЗО за включване на КАМ методи, сред които и хомеопатия в здравеопазването с цел намаляване на разходите.

В Индия хомеопатията е напълно интегрирана в здравеопазването

Имахме и присъствие от Министерство на Индия за хомеопатия, аюрведа, натуропатия, йога д-р Манчанда, който сподели, че хомеопатията в Индия е напълно интегрирана в медицината с 284 000 практикуващи хомеопати, над 200 хомеопатични колежа и 50 университета, над 20 000 центъра за първична помощ. Лечението с хомеопатия е предпочитано и само на 1/5 на цената от лечението с конвенционална медицина.

Хомеопатия на световно ниво в България

Хомеопатията в Европа е предпочитан метод за лечение

Хомеопатията е втория предпочитан метод на лечение от пациентите след конвенционалната медицина и най-популярен метод от комплементарните. Д-р Елен Рену, президент на Европейския комитет по хомеопатия, представи тенденциите в Европа. 30% от населението на Европа използва хомеопатия.

Има 45 000 обучени лекари в Европа със следдипломна квалификация по хомеопатия. Проучванията във Франция показват, че 80% от населението е доволно, използвайки хомеопатия и иска хомеопатията да продължи да се покрива от здравната каса.

Успешни примери на интеграция на хомеопатията в Университетската педиатрична болница в Мюнхен

Вдъхновяваща беше презентацията на д-р Зигрид Крусе от Мюнхенската университетска болница. Тя сподели своя опит за интегриране на хомеопатията в педиатричната болница на Мюнхен. Д-р Крусе е хомеопат на повикване във всички отделения на болницата, сред които онкология, неонатология, реанимация, пулмология и др.

Д-р Крусе показа случаи с много успешно повлияване с хомеопатия на деца родени с абстинентен синдром от зависими майки. На тежки остри инфекции при които антибиотиците не дават желания ефект. Често я викат за помощ при неспокойните бебета, т.к. седацията при малките деца е нежелана.

Други често срещани случаи на използване на хомеопатия са склонност към инфекции, повтарящи се пикочни инфекции, мозъчни кръвоизливи при новородени и недоносени бебета, енуреза, тикове, синдром след лумбална пункция и др.

Хомеопатията е много добре приета от колегите в болницата. Вече има 15 лекари преминали 3 годишно обучение по хомеопатия, които работят там. Освен това обучение преминават и сестрите, които също назначават хомеопатия в някои случаи, провеждат се и обучения на студенти. Проучванията показват, че родителите предпочитат хомеопатия и са доволни от резултатите на лечението. Над 1000 пациента на болницата се лекуват с хомеопатия годишно.

Хомеопатия на световно ниво в България

Ветеринарната хомеопатия може да намали употребата на антибиотици при животните

На пресконференцията с журналисти, д-р Едуард де Бьокелар от Международната асоциация по ветеринарна хомеопатия разказа за ситуацията във ветеринарната медицина. За свръх употребата на антибиотици при животните особено при мастит. Той сподели, че последните данни показват, че мастита не винаги е бактериално заболяване. В много случаи не се изолират бактерии, но въпреки това на животните се дават много антибиотици.

От неговия опит и на колегите му, хомеопатията е ефективен метод за лечение на животните. За намаляване на използваните антибиотици и фермерите искат лечение с хомеопатия. За съжаление той сподели и за нежеланието на научните ветеринарни списания да публикуват качествените изследвания, проведени с хомеопатично лечение във ветеринарната медицина.

Вместо това се допускат неправилно проведени проучвания, които се изказват негативно за хомеопатията. Този двоен стандарт към хомеопатията води до много негативни медийни кампании, които се основават на недостоверни данни.

Хомеопатия и диабет тип 2, успешни резултати за спиране или намаляване на терапията с антидиабетни лекарства

Интересна беше и презентацията на д-р Росария Ферери, от болницата в Питилияно, Тоскана в Италия. Тя сподели своя опит и проучване направено сред пациенти с диабет тип 2, лекувани с хомеопатия като допълнителна терапия. Участват 30 пациента с диабет 2, със съпътстващи заболявания. 75 % от тях са с метаболитен синдром, затлъстяване, високи триглицериди и високо кръвно налягане.

Резултатите са много обещаващи, за период от 6 до 18 месеца някои пациенти напълно спират терапията с антидиабетни лекарства, докато при други – при мъжете я намаляват до 75%, при жените до 50%. Наблюдава се и регулиране на теглото, т.к. е приложен и специален режим на хранене.

Хомеопатията при ракови болни подобрява благосъстоянието и цялостното здравословно състояние

Проф. Михаел Фрас представи прагматично, контролирано проучване, на 410 ракови пациенти, лекувани със стандартна химиотерапия. Те са избрани на случаен принцип да получат или да не получат съпътстваща класическа хомеопатична терапия в допълнение към стандартната терапия. Проучването се провежда в Медицинския университет във Виена, Клиника по онкология.

373 пациенти са се съгласили с поне един от трите критерия. Подобрението на цялостното здравословно състояние е значително по-силно в хомеопатичната група с 7.7 (95% CI 2.3 до 13.0, р = 0.005) в сравнение с контролната група. Значителна разлика в групата се наблюдавана и по отношение на субективното благополучие с 14.7 (95% CI 8.5 до 21.0, р) в полза на хомеопатичната в сравнение с контролната група. Пациентите от контролната група показват значително подобрение само в субективното благополучие между първото и третото си посещение.

Хомеопатия и антибиотична резистентност – решения на наболели проблеми в медицината

Интересен случай представи д-р Петра Вийермайер, ветеринарен хомеопат за лечение с хомеопатия на рана при кон, инфектирана с резистентна на антибиотици бактерия. Раната е лекувана с интравенозни и орални антибиотици, но не се е подобрила. Дълбока промивка на раната, бактериално изследване и тест за антибиотична чувствителност показват наличие на Оксацилин устойчив Staphylococcus haemolyticus (ORS) и Actinobacillus equuli.

При започване на хомеопатичното лечение конят е с гнойно възпаление, оток и серома. След лечението с хомеопатичното лекарство Sillicea terra се наблюдават клинични признаци за разрешаване на проблема. Хомеопатичното средство Sillicea terra е едно от многото хомеопатични лекарства, които могат да бъдат полезни при лечението на случаи на гнойни зарастващи рани, свързани с антибиотично резистентни бактерии. Следователно, като се има предвид глобалната заплаха от антибиотична резистентност (AMR), трябва да се направят допълнителни проучвания в сътрудничество с хомеопатично обучени ветеринарни лекари.

Д-р Елен Рену също подчерта ролята на хомеопатията за решаване на най-сериозните проблеми в здравеопазването като антибиотичната резистентност, глобалната финансова и екологична криза. Антибиотичната резистентност е проблем номер 1 в медицината днес. С 33 000 смъртни случаи само в Европа на година заради устойчиви на антибиотици бактериални инфекции.

Всички участници, гости, лектори и организатори си тръгнахме удовлетворени и вдъхновени от постиженията в областта на хомеопатията, от успешните примери на интеграция в здравната система и най-вече от позитивните резултати и доволните пациенти. Както каза, д-р Крусе, не е въпрос на избор хомеопатия или конвенционална медицина, а да изберем най-добрата терапия за всеки конкретен пациент.

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *