Храната като профилактика на значими заболявания

Начинът на хранене оказва влияние на развитието и прогреса на заболяванията, затова профилактиката е толкова важна!

Всеки от нас иска добро здраве, дълъг и пълноценен живот без оплаквания и симптоми. Но доколко се замисляме за превенция и профилактика на най-значимите заболявания като рак, сърдечно-съдови болести, диабет… Много хора живеят в заблудата, че болестите са неизбежни, ако ни е писано да се разболеем то ще се случи, затова да си живеем живота без много да го мислим и да взимаме мерки. Храната е важна като профилактика на тези заболявания!

При други със заболяването идва и стимула за промяна на начина на живот, за по-здравословно хранене, повече движение, преосмисляне на приоритетите и дори по-драстични житейски промени. Повечето хора обаче се примиряват, че ще си носят болестта до края на живота, ще си пият хапчетата и ще оставят на случайността до кога ще са активни, креативни, жизнени и енергични.

Да обаче, има достатъчно данни че храненето, движението, средата, начина на живот, взаимоотношенията влияят на качеството на здравето и на развитието и прогреса на заболяванията.

В тази статия, ще ви запозная с интересните изводи на Китайското проучване. Най-мащабното проучване за влиянието на храната върху здравето и профилактика на сериозни заболявания като рака, сърдечните болести, затлъстяването.

Протеините и рака

В проучването се изследва влиянието на протеините в храната и развитието и прогресията на рака. Първо при експерименти с животни, а после и сред населението на Китай. Това, което се установява е, че при по-голяма консумация на протеини и то на животински протеини се увеличават случаите на рак, както и случаите на сърдечно-съдови болести.

Растителните протеини не оказват влияние на рака. Установено е, че дори ако се приема повече от 12% от калорийния прием протеини, риска от рак се увеличава. За препоръчително се смята протеините да са 10% от калорийния прием или 1гр протеин/кг тегло.

Интересното е, че в по-развитите области на Китай с повече достъп до храна и повече прием на животински протеини и мазнини има повече западни болести като рак, сърдечни болести, диабет. Докато в по-бедните райони, тези болести почти липсват и хората се хранят предимно с растителни храни.

Холестеролът като биомаркер за хронични заболявания

Други интересни данни са нивата на холестерола. Те са значително по-ниски при китайците и кореспондират с по-малко заболеваемост от рак и сърдечно-съдови заболявания. Нивата са били дори по-ниски от тези, които се смятат за полезни на Запад. Това води до преоценка на представите за норма и извън нормата.

Диетата с повече растителни храни и по-малко животински протеини и мазнини води до намаляване на холестерола. Важен е факта, че холестерола не се повишава само от наличието на наситени мазнини в диетата, но и заради приема на повече животински протеини.

„Лошите“ въглехидрати

Напоследък въглехидратите са в полезрението на всички диети. Дотам, че станаха лоши, всички говорят за ниско-въглехидратни диети, за високо-мазнинни, кетогенни диети и т.н. Но има много доказателства, че високо-въглехидратната диета е най-полезна за здравето. Но когато съдържа плодове, зеленчуци и непреработени зърнени храни.

Вредни са рафинираните въглехидрати, сладкишите, тестените изделия, чипса, захарта, безалкохолните напитки и преработените източници на въглехидрати. Когато в диетата има много полезни фибри от въглехидрати това подобрява здравето. Също намалява теглото. Както и риска от рак, диабет и сърдечни болести.

Проблемът със затлъстяването

Оказва се, че китайците въпреки че консумирали с 30% повече калории били значително по-слаби от американците. Това се дължи както на по-активния им начин на живот, дори и на хората в градовете. Така и на факта, че при прием на повече животински мазнини и протеини както е в американската диета, се задържат повече калории в тялото и се трупат повече мазнини.

Дори и ако 50 калории надвишават дневните нужди, това може да доведе до значително покачване на теглото с 4,5 кг за една година. Хора, които консумират ниско протеинови, ниско мазнинни диети, състоящи се от непреработени растителни храни, имат по-малко трудности с поддържането на теглото си. Това е валидно даже, когато консумират същите или малко повече от общите калории.

„Яжте протеини за да сте здрави и силни!“

Съществува вярването, че за да сме здрави и силни физически трябва да се ядат повече протеини, за да достигнем максималния си растеж на височина и мускулна маса. Но китайското проучване показва, че хората могат да достигнат генетичния си потенциал за растеж и размер на тялото и чрез диета на растителна основа. Няма значение дали протеините, необходими за растежа са животински или растителни.

Проблемът на съвремието са болестите на охолството!!!

Изводите от Китайското проучване са:

  • Храните от растителен произход са свързани с по-нисък кръвен холестерол, а храните от животински произход – с по-висок кръвен холестерол.
  • Храните от животински произход са свързани с по-висока честота на рака на гърдата, а храните от растителен произход, с по-ниска честота.
  • Фибрите и антиоксидантите от растенията са свързани с по-нисък риск от рак на храносмилателния тракт.
  • Диетите на растителна основа и активният начин на живот дават възможност за поддържане на здравословно телесно тегло и в същото време позволяват на хората да станат високи и силни.

Източник: „The China Study Starling Implications for Diet, Weight Loss and Long-term Health“, Т. Colin Campbell, Ph.D., and Thomas M. Cambell II, MD

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *