Техники за емоционална интелигентност

Науката знае, че емоционалните ни преживявания сега са резултат от преживяванията ни в детството. Способността ни да изпитваме базови емоции като гняв, тъга, страх, радост зависи от качеството и последователността на детските ни емоционални преживявания. Важно е да изградим емоционална интелигентност чрез себеосъзнатост!

Ако емоциите ви са били разбирани и признавани, те остават значими за вас през живота ви. Но ако емоционалния ви живот е бил объркан, болезнен или заплашителен, то най-вероятно сте направили всичко възможно да се дистанцирате от емоциите си.

Способността да се свързваме с емоциите си, да сме във връзка с непрекъснатата промяна в емоционалните ни преживявания във всеки един момент е ключова, за да разбираме как емоциите влияят на мислите и действията ни.

Имате ли връзка със своите емоции?

  • Усещате ли потока на чувствата – отбелязвате ли че емоциите се променят и следват една след друга, в зависимост от преживяванията ви през деня?
  • Имате ли физически усещания заедно с емоциите – в стомаха, гърлото, гърдите?
  • Изпитвате ли отделни емоции като гняв, тъга, страх, радост, всяка от които е видима чрез изражението на лицето ви?
  • Изпитвате ли интензивни емоции, които са достатъчно силни да привлекат вашето внимание и това на другите?
  • Обръщате ли внимание на емоциите си? Участват ли при взимането на решения?

Ако тези преживявания са непознати за вас, то емоциите ви може да са изключени или потиснати. За да сте емоционално здрави и емоционално интелигентни е важно да се свържете отново с емоциите си, да ги приемете и да сте в комфорт с тях.

Чрез практикуването на майндфулнес се изгражда себеосъзнатост и се намалява стреса. Майндфулнес е практика, която се основава на фокусиране на вниманието в настоящия момент без осъждане. Корените на практиката са в будизма, но много религии имат подобни практики като молитви и медитация. Техниката ни помага да се превключи заетостта на ума с мисли, към признание на сегашния момент, физическите и емоционалните усещания и към по-голямата картина на живота. Помага ни да сме по-спокойни, фокусирани и по-осъзнати.

Да изградим емоционална интелигентност чрез себеконтрол

Да сме осъзнати за емоциите си е първа стъпка в управлението им. За да сме емоционално интелигентни е важно да можем да използваме емоциите, за да взимаме конструктивни решения за поведението си. Когато сме стресирани можем да изгубим контрол над емоциите си и способността да действаме обмислено и подходящо.

Помислете за ситуация, когато сте били свръх-стресирани. Беше ли лесно за вас да мислите ясно и да взимате рационални решения? Най-вероятно не. Това е трудно, защото по време на силен стрес, мозъка ни не може да мисли ясно и да управлява емоциите в същото време.

Емоциите са важни сигнали на информация, както за нас самите, така и за другите, но под влияние на стреса, който ни изкарва от зоната ни на комфорт, можем да загубим своя себеконтрол. С подобряване на способността да се справяме със стреса и да оставаме емоционално присъстващи в настоящия момент, можем да се научим да приемаме неприятна информация, без това да превзема мислите ни и контрола ни. Тогава ще е по-възможно да правим избори, така че да контролираме импулсивните чувства и поведения, да управляваме емоциите по здравословен начин, да следваме ангажиментите си, и да се адаптираме по-лесно към променящите се условия.

Да изградим емоционална интелигентност чрез социална осъзнатост

Социалната осъзнатост е умението да разбираме невербалните послания, които другите хора непрекъснато изпращат. Тези послания говорят за емоциите, които преживяват другите хора и ни дават по-точна идея за преживяванията им и какво е важно за тях. Когато група от хора изпраща подобни невербални сигнали, можем да разбираме и осъзнаваме групови преживявания. За да сме добри в това, е нужно да оставим мислите си на заден план, за да можем да прихванем тези невербални послания, които се сменят непрекъснато.

Техниката майндфулнес е важна за емоционалната и социална осъзнатост

Социалната осъзнатост е преживяване на всеки един момент, и не може да се случи докато си мислим за нещо друго. Когато сме в главата си, планираме бъдещето или анализираме миналото, не можем да присъстваме в настоящия момент. По този начин е много трудно да разбираме невербалните знаци. Митът за мултитаскинга е добре да се пренебрегне. Въпреки, че можем много лесно да превключваме от една тема на друга, когато го правим, изпускаме емоционалната промяна в другите хора, която ни помага да ги разберем по-добре.

Всъщност е по-вероятно да придвижим напред своите социални цели, като оставим мислите и намеренията си настрани и вместо това се фокусираме към самото взаимодействие с другите. Социалната осъзнатост във всеки един момент е могъщ личен процес.

Следването на потока на емоционалните реакции на друг човек, е взаимосвързан процес, който изисква също да наблюдаваме и своите емоционални преживявания.

Обичайно вярване е, че когато обръщаме внимание на другите, ние намаляваме своята себеосъзнатост, но всъщност е точно обратното. Ние повишаваме себеосъзнатостта си, като отделяме време и обръщаме внимание на другите.

Да се вглеждаме в собствените си емоционални преживявания, докато изслушваме другите хора, хвърля светлина върху нашите вярвания и ценности.  В ежедневието много лесно можем да приемем вярвания, които не толкова са добри за нас. Но когато слушаме чуждата гледна точка и се чувстваме некомфортно, по този начин научаваме нещо ценно и важно за себе си.

Да изградим емоционална интелигентност чрез управление на взаимоотношенията

Да работим добре с другите е процес, който започва с емоционална осъзнатост, и със способността да признаваме и разбираме преживяванията на хората. Когато сме емоционално осъзнати, можем ефективно да развием допълнителни социални и емоционални умения, за да имаме ползотворни и удовлетворяващи взаимоотношения.

Да осъзнаваме колко ефективни сме в невербалната си комуникация. Невъзможно е да не изпращаме невербални послания на другите за това какво мислим и чувстваме. Много мускули на лицето около очите, носа, устата и челото ни помагат да разкрием своите емоции и да разчитаме тези на останалите хора.

Емоционалната част на ума ни е винаги включена, дори да не обръщаме внимание на посланията й, другите хора го правят. Да разбираме какви невербални послания изпращаме на другите, е важна част от подобряване на взаимоотношенията ни.

Да използваме хумора и играта, за да намалим стреса. Хуморът, смехът и забавлението са натурални антидоти на стреса. Намаляват тревогите ни и помагат да видим нещата в перспектива. Смехът връща баланса на нервната система, успокоява ни, намалява стреса, изостря ума и ни прави по-емпатични.

Да се научим да виждаме конфликтите като възможност да се сближим с хората. Конфликтите и неразбирателствата са неизменна част от взаимоотношенията. Невъзможно е двама души да имат едни и същи потребности, мнения и очаквания през цялото време. Това не е нещо лошо. Разрешаването на конфликтите по здравословен, конструктивен начин може да засили доверието между хората. Когато конфликта не се приема като заплаха или наказание, той насърчава свободата, креативността и сигурността във връзката.

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *