Как да общуваме позитивно?

Факт е, че общуваме 100% от времето, с близките, с колегите, ако сме сами – със себе си!

Общуването е източник на идеи, позитивни емоции, близост, свързване, разрешаване на проблеми, но и понякога причина за емоционални конфликти, кавги, спорове, и неприятни емоции.

Уменията за общуване са важни за да имаме ползотворни взаимоотношения, както в семейството, така и в професионалните отношения. За съжаление обаче няма училище за умения за общуване, освен живия живот, семейството и опита. Нямаме час по комуникация в училище, по разрешаване на конфликти, по свързване, по съпричастност и т.н. Разчитаме на моделите, които се предават в родното ни семейство. Някои от тях са добри и ефективни, други не толкова и могат да ни пречат.

Има много теории и модели за комуникация, семинари, книги и т.н. Има и хора които са естествено добри в общуването, лесно създават приятелства, или са добри слушатели, други пък са добри медиатори и посредници при разрешаване на конфликти. На някои хора им е по-трудно с общуването, но пък добрата новина е че могат да се научат как да общуват, така че да постигат удовлетворяващи резултати.

Кои са петте най-важни насоки за позитивно общуване, които ни позволяват да запазим добрите отношения, но и да отстоим своите потребности и желания и да изразим себе си, както и да чуем емпатично и другата гледна точка:

  1. Бъдете искрени. Това за мен е най-важното условие за да имаме добри и подхранващи взаимоотношения, независимо дали с близките, дали с колегите, шефа, бизнес партньорите, клиентите и т.н. Както знаем вербалната комуникация е само 7% от общуването. Независимо какво казваме, ако невербалното ни общуване казва друго, хората го усещат, остават с едно неприятно чувство след разговора. Дори да има полезен ефект за нас или за другите хора да не сме искрени, това ще е само временно, другия човек рано или късно ще усети това и ще се наруши връзката.
  2. Бъдете честни. Използването на манипулация, подвеждане, измама, лъжа е най-добрия начин да разрушим една връзка. В дългосрочен план това ни отдалечава от хората, и има неприятни последствия. Винаги когато е възможно е добре да слагаме нещата на масата и да водим конструктивен диалог. Разбира се по подходящ начин.
  3. Бъдете автентични. Не се правете на някой друг само за да се харесате и да получите одобрение. Или да давате тези отговори които се очакват от вас, а вътрешно да се разкъсвате от неизразени емоции. И все пак бъдете разумни и си слагайте някакви граници спрямо аудиторията, с която общувате. Бъдете себе си, но и се съобразявайте с личността на другите и техните стилове на комуникация.
  4. Слушайте, слушайте, и пак слушайте. Хората са казали „ имаме две уши и една уста, да ги използваме правопропорционално“. Изслушвайте другите и тогава реагирайте. Подхождайте с разбиране и емпатия към тяхната гледна точка, към тяхната история в която живеят, независимо дали сте съгласни с нея, независимо от вашето мнение.
  5. Бъдете толерантни вместо да осъждате. Когато се случи нещо неприятно автоматичната ни реакция е да търсим виновни и да раздаваме наказания. Обикновено другия човек, който е замесен ни е виновен, но често търсим вина и в себе си. Вместо това нека си дадем сметка, че никой човек не е винаги във форма и не е винаги перфектен, нали. И всеки прави това което знае и може в момента, за да удовлетвори своите потребности. И да всеки дава най-доброто на което е способен, дори да не ни харесва и да не сме съгласни с това което прави и казва. По-полезно би било да се изслушваме и разберем един друг, вместо да се обвиняваме и осъждаме. Това важи в пълна сила и за себеосъждането и самообвиненията, които могат да са много жестоки понякога. Бъдете по-мили и прощаващи, за да се чувствате добре и да сте здрави. 🙂

 

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *