Влияние на стреса при менопауза

От клиничния опит се наблюдава повишаване тежестта на симптомите в менопаузата при жени, изпитващи хроничен стрес.

Надбъбречните жлези са свързани с производството на стресовите хормони, в периода след менопаузата те са отговорни за продукцията на половите хормони. Затова холистичния подход към менопаузата е свързан и с подобряване на функцията на надбъбреците. В статията ще разгледам промените в хормоните и влияние на стреса при менопауза. Кои са функциите на надбъбречните жлези, както и природни методи за подобряване на оплакванията.

Менопаузата е постепенно напълно спиране на менструацията, дължащо се на намалена яйчникова функция. Много жени имат симптоми свързани с менопаузата, като те могат да продължат години след спиране на цикъла.

Симптоми при менопауза

Голям процент от жените имат вазомоторни симптоми, като горещи вълни, които могат да продължат няколко години. В по-малък процент са вагиналната атрофия и вагинална сухота. Обичайни симптоми са и проблеми с паметта, променливи настроения, качване на килограми, нарушен сън, ниско либидо. Има повишен риск от остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и намаляване на познавателните способности.

Хормонални промени при менопауза

Хормоналните промени включват намаляване на естрогените (естрадиол и естрон) и прогестерона, намаляване на нивата на DHEA, DHEA-S и тестостерона. Намалената яйчникова функция в продължение на няколко години предшества спирането на цикъла и води до вариране на нивата на естрадиола.

Това се случва в средата на 40-те години при жената и води до нередовен цикъл. Намаляването на нивата на естрадиола води до увеличаване на вазомоторните симптоми. Увеличават се циклите без овулация, което води до намаляване на нивата на прогестерона. Последно намаляват и продукцията на DHEA и DHEA-S.

След менопуазата надъбречните жлези произвеждат андростендион, който в мастните тъкани в периферията се превръща в естрон. От естрона след това се образува естрадиол. Телесната маса е директно свързана с производството на естрон и естрадиол в жените след менопуазата. Затова по-пълните жени, произвеждат повече естрадиол от слабите жени. С това може да се обясни и завишения риск от остеопороза при слабите жени.

DHEA и DHEA-S са прекурсори, които могат да се превърнат в естрогени или андрогени, и затова са резервоари за стероидните полови хормони. Те намаляват с възрастта на жената. Надбъбречните жлези произвеждат прекурсорите за естрогените и тестостерона в периода след менопаузата. Затова оптималната им функция е важна за по-лекия преход към менопаузата, както и за липсата на оплаквания години след настъпване на менопауза.

Влияние на стреса при менопауза

Ако поради хроничен стрес, надбъбреците произвеждат повече кортизол и DHEA, могат да не смогнат с производството на прекурсори за половите хормони в менопаузата. Високият кортизол е свързан и с повишен риск от остеопороза и загуба на кости, както при мъжете, така и при жените. Освен това кортизола и адреналина, повишават телесната температура. Когато тя е повишена над нормалните нива, започват горещите вълни за компенсация на излишната топлина в тялото.

Затова подпомагането на надбъбречната функция преди и по време на менопаузата е важна част от холистичния интегративен подход към здравето на жените. Важно е да се идентифицират стресорите и да се намали стреса като цяло. Превенцията е най-доброто лечение.

Добре е да се разбира разликата между полезния за нас стрес и вредния стрес. Въпреки, че физиологичната реакция при всеки стрес е подобна, полезния стрес причинява по-малко щети от вредния. Ефектът зависи от реакцията на човека към стресиращите събития. Важно е да се определи и намали вредния за организма стрес. Това може да включва консултация с терапевт, психолог, техники за контролиране на стреса, масаж, кранио-сакрална терапия, медитация, дълбоко коремно дишане, йога и др.

Техники за намаляване на стреса

В едно проучване на 15 жени в период след настъпване на менопауза е изследвано влиянието на прилагането на техники за намаляване на стреса. Тези жени са имали средни до силни горещи вълни през деня, и са подложени на 8 седмична програма за намаляване на стреса.

Програмата се е състояла в 2 часа и половина дневно в техники за сканиране на тялото. Мислено сканиране на тялото от краката до главата, за да се повиши осъзнатостта за усещанията, в легнало положение. Седяща медитация – фокус върху дишането, усещанията, мислите и емоциите в седнало положение на тялото. Осъзнато разтягане – упражнения за осъзнаване, чрез движения.

Също така участничките са имали и CD със водени медитации за вкъщи. Резултатите са впечатляващи – 45% намаляване на горещите вълни и 28% подобрение в качеството на живот. Повечето жени съобщават, че понасят по-добре горещите вълни след програмата.

Добре е да се направи изследване на стрес хормоните.

Моделът на реакция на организма на остър и продължителен стрес има 3 фази и се нарича основен адаптивен синдром. В първата фаза – алармената фаза, организма отговаря с „бий се или бягай“ реакция на стреса. Втората фаза – на съпротива, включва хипоталамо-хипофизо-надбъбречната ос и увеличаване на секрецията на DHEA и кортизол. В третата фаза на изтощение, тялото вече не може да се справя с нуждата от адреналин и синтеза на стрес хормони.

Изследването на стрес хормоните в слюнката може да покаже колко ефективно организма се справя със стреса. Ако нивата на стрес хормоните в слюнката са ниски, пациента може да е във фаза на изтощение и да има тежка умора и силни симптоми на менопауза. Тези тестове могат да покажат влиянието на стреса върху организма и да се вземат мерки за промяна в начина на живот.

Природни средства за менопауза

Средствата, които подобряват функцията на жлезите и енергията са витамините C, B1, B5, B6, магнезий, тинктура от черен кохош (Actea racemose, Cimicifuga racemose), конституционална хомеопатична терапия, Бахови есенции за намаляване на стреса и негативните емоции. Растението Glycyrrhiza glabra, сладък корен е полезно при ниски нива на кортизол.

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *