Нередовна менструация

Причини и повлияване

Нередовната менструация е оплакване при жените, свързано с подраняване, закъсняване или пълна липса на менструация.

 

Често е свързана с период на стрес – ново жилище, нова работа, пътуване или др. До 20% от жените могат да са засегнати от симптоми на нередовен мензис. Но когато нередовния период се случва все по-често или никога не е била редовна менструацията, тогава е нужно по-дълбоко изследване на подлежащите причини.

Редовната менструация е резултат от сложно хормонално взаимодействие на хипоталамуса, хипофизата и яйчниците. Тя е знак, че жената произвежда подходящо количество хормони по балансиран начин и ритъм, който е оптимален за възпроизвеждането. В учебниците се смята че месечния цикъл е между 24 и 29 дни, но често срещани са 23-35 дневни цикли.

Кои са факторите за нередовния мензис? Причините могат да са разнообразни, от хормонални дисбаланси до по-неясна етиология. Хормоналните дисбаланси при пред-менопауза и хипотиреоидизъм са най-честите причини за нередовна менструация. Трябва да се изследва и за синдром на поликистозните яйчници също когато има нередовен мензис. Този синдром е често срещан и засяга 6-7% от жените в репродуктивна възраст. Характеризира се с хронична липса на овулация и хиперандрогенизъм (повишени нива тестостерон, повишено окосмяване). Има множество фоликули, които продуцират високи нива естроген, но не отделят яйцеклетка.

В допълнение, значително покачване или загуба на килограми, интензивен спорт, пушене и лекарства могат да допринесат за нередовен мензис. Внезапната загуба на тегло и интензивен спорт, намаляват телесните мазнини и нивата на естрогена, което може да доведе до липса на менструация. Недоброто хранене, стреса и негативните емоции могат да изменят хормоналната каскада, необходима за хипоталамо-хипофизо-яйчниковата ос на функция и да повлияят цикъла.

Системната кандидоза може да играе роля в нередовния цикъл. Гъбичките Candida albicans секретират човеко-подобни хормони, които водят от освобождаване на антитела срещу яйчниците и тимуса.

Структурно, ако матката не е в оптимална позиция в малкия таз, това може да доведе до опъване на сухожилията и близките тъкани, което да забави кръвния, лимфния поток и нервната инервация до яйчниците. Това може да доведе до непостоянна овулация и нередовен цикъл.

Модерният начин на живот може да окаже влияние на периодичността на женския менструален цикъл. Стреса, свръх-ангажираността и напрегнатостта, замърсената околна среда са някои от факторите, които нарушават деликатния ритъм на хормоните. Приемането на все повече мъжки роли от жените и засилването на мъжката енергия сред жените в нашето време, е свързано с по-голяма честота и все повече заболявания на женската хормонална система.

В по-старите времена жените са живеели много по-близо до природата и заедно в по-затворено и свързано общество. Нивата на женските телесни течности (хормоналните нива също) са под контрола на лунните цикли, както морските приливи и отливи. Жените са имали менструален цикъл по едно и също време – овулация на пълнолуние и менструация на новолуние. По време на новолунието жените са отделяли време за почивка заедно и са оставяли работата си, за да подхранят тялото си с храна, билкови чайове и целебни техники.

Днес менструалния цикъл се счита за неудобство, има противозачатъчни таблетки, които казват на тялото кога да настъпи цикъла. Може би нередовния цикъл е още един знак, за откъснатостта ни от природните ритми и цикли. Както и модерните стресори, токсините и хранителните дефицити.

Комплексният, холистичен подход за възвръщане на баланса в организма включва:

  1. Изследвания на женските полови хормони, щитовидните хормони и ТСХ, наличие на антитела, гинекологичен преглед
  2. Хомеопатия – органотропни лекарства за повлияване функциите на яйчниците и другите жлези, конституционална терапия за повлияване на общото състояние и психо-емоционалните фактори
  3. Бахови есенции – за контрол на пред-менструалния синдром и овладяване на стреса и негативните емоции
  4. Хранителен режим съобразно стила на живот и преодоляване на хранителни дефицити

Аз съм Мира Делчевахолистичен фармацевт, специалист по класическа хомеопатия, натуропатия, детско хранене, чревно здраве и обучител по емоционално здраве. Моята мисия е да подкрепям семействата в грижата за здравето и качеството на живот, така че да развият пълния си потенциал. Вярвам, че здравето е комбинация от начин на живот, хранене, движение, профилактика на стреса и използвам природни, щадящи методи за грижа. Мога да съм ти полезна с информативни статии, обучения, програми и индивидуални консултации!

Безплатни онлайн книги! Повече за мен!Може би ще ти е интересно?

2 коментара за “Нередовна менструация

  1. Чудесно написано! Ще се радвам, ако публикувате и материал за менопаузата. Защо при някои жени протича, без странични симптоми и я отчитат единствено по липсата на менструация, а по-голямата част от дамите се сдобиват почти с всички неприятни „екстри“:горещи вълни, безсъние, нощно изпотяване, повишена чувствителност и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *