7 съвременни тенденции в храненето

Здравословното хранене често е обект на дискусии и спорове.

Има различни течения и аргументи в полза на определени режими и противоречиви съвети. Това е така, защото от една страна универсални правила за всеки човек няма, а индивидуализиран подход към храненето, начина на живот и лечение.

От друга страна изследванията, които се правят също често дават противоречиви резултати. Една теория може да бъде подкрепена с изследвания, както и да бъде отхвърлена, затова не бива сляпо да се вярва на всяко проучване.

Все пак има някои общи препоръки върху, които да стъпим, за да подобрим храненето си!

Изобилие от сезонни плодове и зеленчуци в превес на зеленчуците

Новите препоръки за здравословно хранене са поне половината от храната да е за сметка на зеленчуците и плодовете, като картофите не се смятат за източник на зеленчуци. Диетата основана на голямо количество зеленчуци е предпоставка за добро здраве и дълголетие. Избирайте сезонни и органично отгледани зеленчуци и плодове. Не прекалявайте и с плодовете, които също не са полезни в големи количества. Това е така, защото се изчерпват ензимите и приемаме голямо количество плодова захар.

Пълнозърнести зърнени храни вместо рафинирани въглехидрати

Да заложим на по-богатите на витамини и минерали пълнозърнести храни като лимец, спелта, овес, кафяв ориз, киноа, елда вместо бяло брашно и бял ориз. При чувствителност към глутена и симптоми след приемане е добре да се ограничи консумацията му и да се изберат безглутенови зърнени храни.

Полезни мазнини

Мазнините са реабилитирани след дълги години на заблуда. Мазнините под формата на ядки, студено пресовани масла като екстра върджин зехтин, наситени мазнини като кокосово масло, малко масло или гхи са нужни и полезни за организма. От особено значение са омега-3 мастните киселини в рибата и някои ядки като орехите за сърдечно-съдовото здраве, умствените функции и намаляване на възпалението в организма.

Умерена консумация на животински протеини

Дневните нужди от протеини са 1гр. протеин/кг тегло. По-голямото количество протеини затруднява работата на бъбреците и черния дроб. Това води до образуване на повече азотни съединения, които трябва да се изхвърлят от организма. Не забравяйте и растителните протеини от бобовите растения и ядките. Заложете на качеството, от продукти от пасищни животни, дива риба и екологични растителни храни, а не на количеството.

Ограничаване на възпалението в организма

Всяко едно заболяване започва с възпаление, което ако не се овладее, процеса преминава в хроничен. При всички хронични заболявания има субклинично възпаление в организма. Храната, както и подходящи добавки помагат да се намали възпалението в организма. Важни за това са омега-3 мастните киселини, куркумина в куркумата, джинджифила, чесъна, пробиотиците, горчивките и др.

Ферментирали храни

Новите познания за важността на бактериите за здравето, доведоха до връщане към традициите за ферментиране. Това означава ежедневна консумация на храни като кисело мляко, кефир, ферментирали зеленчуци и напитки, хляб с квас и др. Важна е и употребата на пребиотични храни, които захранват полезните бактерии. Това са храни, богати на фибри като лук, чесън, праз, артишок, гулия, аспержи, цикория, студена картофена салата и др.

Супер храни за здраве и дълголетие

Супер храните се налагат в здравословното хранене като източник на полезни протеини, мазнини, витамини и минерали. Някои от тях ни помагат в борбата със стареенето и свободните радикали като боровинките, малините, аронията, акай-бери, нони, годжи-бери. Други са източник на протеини, витамини, минерали и омега-3 като водораслите, чията, лененото семе, конопа, какаото и др. Маката и лененото семе са източник и на фитохормони, и помагат за регулиране на хормоналния баланс.

Повече по темата за балансираното хранене, хармонизиране с вътрешния биологичен часовник, дневните и сезонни биоритми и цикли може да научиш на курса Училище за здраве! Ако искаш да си с нас не отлагай, следващият курс ще е в края на годината! 🙂

Очаквай следващата статия по темата за хранене, в която ще си говорим за различни видове режими на хранене, техните предимства и недостатъци!


Аз съм Мира Делчевахолистичен фармацевт, специалист по класическа хомеопатия, натуропатия, детско хранене, чревно здраве и обучител по емоционално здраве. Моята мисия е да подкрепям семействата в грижата за здравето и качеството на живот, така че да развият пълния си потенциал. Вярвам, че здравето е комбинация от начин на живот, хранене, движение, профилактика на стреса и използвам природни, щадящи методи за грижа. Мога да съм ти полезна с информативни статии, обучения, програми и индивидуални консултации!

Безплатни онлайн книги! Повече за мен!Може би ще ти е интересно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *