Алкално-киселинен баланс с Шуслерови соли

Алкално-киселинното равновесие в организма се осъществява чрез фин баланс на киселините и основите. За да може да работи оптимално, тялото има нужда от точно определено pH (между 7 и 7,8). Проблем за организма е пресищането с киселини. Алкално-киселинен баланс с Шуслерови соли заедно със здравословно хранене с алкални храни помага за изхвърляне на киселинните натрупвания.

Алкално-киселинният баланс се поддържа в тялото от отделните органи: белите дробове отделят въглероден диоксид; кожата отделя киселини и шлаки чрез потта; черния дроб – чрез синтеза на урина се разгражда амоняка, който се образува от пикочната киселина в червата; жлъчката и дебелото черво отделят чрез изпражненията натоварващи вещества; през бъбреците и урината се отделят 80% от киселините.

Ацидоза на съединителната тъкан

Когато pH е под 7,35 се говори за състояние на ацидоза. При наличие на много киселини в организма, съединителната тъкан се променя като състав. Повишават се колагеновите аминокиселини, натрупват се белтъчно-киселинни шлаки и оттам намалява еластичността на съединителната тъкан.

При ацидоза на съединителната тъкан има симптоми като обложен език, гъбични инфекции, пародонтоза, ревматизъм, ставни проблеми, задух, спазми, запек и др. Причините за ацидоза са:

  • Повишена консумация на рафинирани въглехидрати.
  • Вредни мазнини и масла.
  • Прекалена консумация на протеини. Образуват се кисели шлаки при разграждането им и в последствие води до болести като сърдечно-съдови, атеросклероза, ревматизъм, подагра, имунни болести, целулит, повишено тегло, диабет тип 2.
  • Прекално малко алкалообразуващи храни.
  • Недостъчно пиене на течности. Това е важно за прочистване на шлаките.
  • Недостатъчно движение.
  • Стрес.

Пресищане с киселини

Когато организма е преситен с киселини и се изчерпят минералните депа за тяхното обезвреждане, настъпва преокисляване. Това води като последствие до деминерализация на организма – извличане на минерали от костите, ноктите, зъбите и проблеми с тях, зъбни кариеси, увреждане на кръвоносните съдове като разширени вени и хемороиди, остеопороза, хернии, увреждане на хрущялите и др.

Друго последствие е натрупването на вещества, които не могат да се изхвърлят. Това се случва при ревматизъм, артрит, подагра, образуване на камъни в жлъчката и бъбреците. Пикочната киселина не може да се отделя от бъбреците и се натрупва като отлагания.

Отслабва и имунната система и организма е предразположен към повече инфекции.

Алкално-киселинен баланс и хранене

Плодовете макар и полезни според здравословното хранене, са проблематични от гледна точка на алкално-киселинния баланс. Това е така, защото най-често те се берат незрели и доузряват в неестествена среда докато стигнат до нас. Всеки знае какъв е ефекта ако изяде един кисел, неузрял плод – често се стига до киселини, болки дори до разстройство.

Проблемни са и цитрусовите плодове, които за да стигнат до нас в неразвален вид се берат незрели.

От гледна точка на алкално-киселинния баланс е добре храните, които консумираме да са 80% алкални и само 20% кисели продукти. Когато сме свикнали да се храним с кисели продукти, тялото изпитва глад за тях, затова не можем да се доверим на желанието за определени храни, че е полезно за нас.

Имаме кофеинов глад, никотинов глад, глад за шоколад, за пушени меса, за сол, които говорят за недостиг на определени минерални соли в организма, които следва да се адресират.

Киселинно-образуващи храни и кисели храни

Киселинно-образуващи храни са тези, които в процеса на храносмилане и усвояване от клетката, отделят кисели продукти. Това са основни хранителни продукти, без които не можем, но е добре да ограничим тяхната консумация.

Киселинно-образуващи са: месото, колбасите, рибата, яйцата, сиренето и кашкавала, млечните продукти като кисело мляко, бяло сирене, кефир, животинските мазнини, зърнените храни (пшеница, овес, просо), хляба и тестените храни, овесените ядки, бобовите растения, рафинираната захар, сладките неща, лешниците, орехите, кафе, чай, какао, вино.

Киселите храни действат киселинно- или алкалообразуващо, според метаболизма на човека. При чувствителните хора, те водят до образуване на киселини и трябва да се избягват.

Кисели храни са: кисело мляко, кефир, бяло сирене, неузрели плодове, кисели плодове като малини, касис, ягоди, цитрусови плодове, някои ябълки, вишни, джанки, кайсии. Също големи количества сладки плодове, кисели зеленчуци (домати, киселец), кисело зеле, плодови сокове (лимонов сок), лимонада, безалкохолни напитки, мед, оцет.

Алкални и алкало-образуващи храни

Това са храни, богати на основи, които при преработване и усвояване в организма образуват основи и не произвеждат киселини. Хората, които имат преокисляване на тялото, трябва да консумират много от тези храни. Да приемат в малко количество киселинно-образуващи храни, както и да избягват киселите храни.

Алкало-образуващи са: картофи, зелени зеленчуци (зеле, маруля, зелен фасул ..), моркови, червено цвекло, копър, целина, тиква, тиквички. Прясно мляко, извара изцедена, сметана. Прясна суроватка, суроватка на прах. Банан, пъпеш, круша. Бадем, бразилски орех, кестени. Сушени плодове в малко количество (без кайсии). Алкална минерална вода и бадемово мляко.

Алкално-киселинен баланс с Шуслерови соли

Шуслеровaтa минералнa сол за възстановяване на алкално-киселинното равновесие e номер 9 Натриум фосфорикум като основна сол. Тя свързва киселините от храносмилането, пикочната киселина и въглената киселина и те се извеждат от тялото през бъбреците и белите дробове.

Точната дозировка и комбинация от минерални соли се определя според индивидуалните симптоми от квалифициран Шуслеров терапевт. За конкретни оплаквания и нужда от консултация, моля пишете ми на mira@miradelcheva.com.

Източник: Наръчник по биохимия на д-р Шуслер, Сузана Нидан-Файхтингер, Томас Файхтингер, Елизабет Мандл

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *