8 идеи за осъзнато и здравословно пазаруване

Пазарувай осъзнато и отговорно! Или вместо вещи – направи дарение!

Обичам Коледа, обичам да купувам и да подарявам подаръци. Коледа е време за домашен уют, топлина, вкусни гозби, срещи и време с най-близките и празнуване на живота в неговата цялост. Това е и времето, в което да изберем и да подарим грижа и внимание към близките с подходящия дар. Вместо пред-коледна истерия и купуване на материални неща, без кой знае каква да е стойност ти предлагам варианти за здравословно пазаруване, с които да зарадваш близките си:

 1. Направи дарение. Коледа е време на равносметка и празнуване на постигнатото през годината. Ако годината е била добра за теб, аз вярвам че е добре не само по Коледа но и по всяко друго време (не само вярвам, но и го правя), да помагаме на тези на които им е по-трудно или имат грижи и проблеми. Затова вместо материални подаръци и ненужни вещи, можеш да направиш дарение на значима кауза. Ако искаш да запалиш и други хора, направи дарение и подари сертификат на твой близък. Виж повече на usmivka.org. Нека да има повече усмивки.
 2. Избери по-здравословни продукти. Козметичните продукти са чест избор за подарък. За съжаление обаче, в повечето от тях има вредни химикали, които влошават общото здраве. Ако искаш да зарадваш близките си с козметични продукти избери такива с чисти масла, етерични масла и органични продукти.
 3. Погрижи се за здравето на близките си. Качествените хранителни добавки обикновено са доста скъпи. Коледа е подходящото време да се погрижиш за здравето на близките си чрез качествени витамини, добавки и билки. Какъв по-добър начин да покажеш, че те е грижа. Виж повече за подходящи примери тук!
 4. Подари преживяване. Вместо да трупаме дрехи и вещи, много по-добре е да подарим незабравимо изживяване. Това може да е екстремно приключение, пътешествие, културно мероприятие, участие в семинар и др.

Ето моите предложения за здравословно пазаруване и смислени подаръци:

 • Подари ваучер за участие в курс Детско холистично здраве – промоционална цена до 23.12 – 75лв вместо 90лв. Подходящ е за родители с малки деца. Следващият курс ще се проведе през февруари-март.
 • Подари ваучер за участие в курс Училище за здраве – 4 модула в 2 дни, с всичко най-важно за здравето на семейството. Промоционална цена до 23.12 – 110лв вместо 150лв. Следващ курс януари-февруари.
 • Подарък Програма Вътрешен баланс – 4 консултации на промоционална цена от 170лв вместо 198лв до 23.12. Защото здравето започва отвътре-навън!
 1. 8 идеи за осъзнато и здравословно пазаруванеПодкрепи творческия труд. Вместо китайски вещи, избери ръчно изработени неща от хора на изкуството. Това може да са картини, бижута, декорация, съдове, лампи, свещи, шалове, дрехи, чанти и др.
 2. Подари домашно направени храни и напитки. Вместо да купуваш готови храни, сладкиши, бонбони, направи си вкъщи сурови бонбони, торта или домашни курабии. Така ще си сигурен какво има вътре и ще предложиш най-здравословния вариант на близките си. Какво по-хубаво от това заедно с децата да направите коледни сладки и сладкиши. Използвай въображението и креативността си. 🙂
 3. Ръчно изработени предмети. Още по-хубаво е сам да си направиш коледната украса, картичките и др. Направи го заедно с децата и семейството. Ръчно направените подаръци като кутия или предмет с декупаж, картичка, украса за елхата от дървени фигурки и др. са още по-ценни защото сме вложили любов и старание в тях. Виж в някой магазин за арт материали за вдъхновение. 🙂
 4. 8 идеи за осъзнато и здравословно пазаруванеДа сменим уредите с по-здравословни. Кухненските съдове и уреди също са чест подарък. Нека да изберем такива от по-безопасни материали като керамични съдове и неръждаема стомана. Да вземем уреди за филтриране на водата или такива, които я зареждат и пречистват. Можем да вземем дифузер за етерични масла, който да ни зарежда с настроение и спокойствие. Кухненският робот също има много полезни функции като приготвяне на фрешове, смутита, сосове, пюрета, тесто за хляб, смилане на ядки и др.

Надявам се тези идеи да са ти харесали и да са те вдъхновили за по-здравословни и лични подаръци. Ще се радвам да споделиш идеи и впечатления! Усмихната и топла Коледа от мен! 🙂

 

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *