Най-честите грешки при хомеопатично лечение

Какво е важно да знаете при хомеопатично лечение и кои грешки да избягвате?

Хомеопатията е много популярен метод за лечение, втората по популярност и употреба медицинска система в света. Има изобилие от информация, съвети за използване на хомеопатични лекарства, почти всеки лекар днес изписва хомеопатия. Но има и много грешки при хомеопатично лечение от не знание.

Но, има едно голямо но обаче, защото това е медицинска наука със своите правила и закони и те трябва да се уважават, за да се използва правилно и ефективно.

Хомеопатията се базира на правила създадени преди повече от 260 години от д-р Ханеман, който за първи път формулира тази медицинска наука, въпреки че идеите за лечение с подобното средство, което предизвика симптоми у здрави хора и може да ги излекува при болест, съществуват още от времето на Хипократ.

Кои са законите на хомеопатията?

  • Подобното се лекува с подобно. Това вещество, което предизвиква симптоми у здрави хора, може да излекува същите симптоми при заболяване.
  • Индивидуалност – вземат се предвид индивидуалните характеристики на пациента.
  • Холистичен подход, който разглежда човека и заболяванията на три нива – физическо, емоционално и психическо.

Кои са най-честите грешки, които се допускат?

Следване на случайни съвети в интернет или статии с изброени ефекти на хомеопатични лекарства.

Въпреки, че има безброй съвети в интернет с указания за употреба на хомеопатични средства, дълбоката цел на хомеопатичното лечение, а именно да се намери това средство за пациента което да го излекува по мек, нежен и безвреден начин не е толкова лесно да се постигне. Има над 3000 хомеопатични препарата, често те са със сходни симптоми и показания.

Изисква се дълбоко познаване на хомеопатичната наука, медицински познания, психологически познания, за да се избере най-подходящото средство за всеки конкретен човек. Само тогава може да има дълбоко и трансформиращо действие по посока на излекуване.

Затова и много хора се разочароват от хомеопатията, защото ако лекарството не съответства пълно на симптомите на пациента, няма да има ефект или ще има частичен ефект. Съветите от интернет не работят защото липсва индивидуалния и холистичен подход към конкретния човек.

Грешен избор на специалист!

Не всеки лекар, който предписва хомеопатия е преминал през задълбочено обучение или често се използва плуралистичния подход, в който за всеки отделен симптом се предписва различен медикамент. Този подход също би могъл да сработи и да има ефект, но ако искаме дълбоко действие е добре да следваме законите на хомеопатията и да подберем най-точното средство за пациента в конкретния момент. Това са принципите на класическата хомеопатия, завещани ни от Ханеман и доказали се през вековете.

Наличие на фактори, които оказват влияние на хомеопатичното лечение!

Това са вредните навици от начина на живот; наличието на разболяващи фактори от околната среда като излагане на токсини, не хармонична семейна среда, заболявания в семейството; дегенеративни заболявания с изменения на органите, при които често е възможно само подобряване на качеството на живот; прием на силни медикаменти и др. Тези фактори могат да затруднят и да забавят хомеопатичното лечение.

Непоемане на личната отговорност!

Затова съвета ми е да не си правите експерименти, а да потърсите човек с нужното обучение и опит, за да имате най-добрите резултати от едно хомеопатично лечение. Същевременно е важна личната отговорност и промени в начина на живот за подобряване на здравето. Бъдете търпеливи, нужно е време особено ако става въпрос за хронични проблеми от години. Не очаквайте с магическа пръчка всичко да се оправи за няколко дни или за месец. 🙂

Неспазване на условията за лечение!

Спазвайте указанията за употреба, ограничете кофеина, алкохола, силните аромати, електромагнитните въздействия, подобрете начина си на хранене и намерете правилните приоритети за живота си за оптимален ефект. Хомеопатията ще ви помогне като ви даде повече енергия, устойчивост и възстанови дисбалансите там където има нужда, било то на физическото тяло, на емоциите или на психиката. 🙂

Повече информация за хомеопатичното лечение при деца може да получите по време на Детско холистично здраве – онлайн курс за бъдещи и настоящи родители през април 2018!

0 коментара

Остави коментар

Искаш ли да се включиш в дискусията?
Сподели още сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *